Home / Blog / Welke babylepel voor de 1ste hapjes?

Welke babylepel voor de 1ste hapjes?

door Lisette
Beste babylepel

Met ongeveer 4 maanden kun je je baby laten wennen aan vaste voeding. De eerste hapjes van je baby zijn een heel bijzonder moment. Je baby proeft voor het eerst allerlei nieuwe smaken en voelt nieuwe structuren in zijn of haar mondje. Dit kan hele leuke en grappige gezichtsuitdrukkingen opleveren! (heel mooi voor in het fotoalbum). Om deze nieuwe fase zo aangenaam mogelijk te maken voor je kleintje is het kiezen van goed babybestek belangrijk. Maar wat is goed babybestek?

Er zijn zoveel soorten babybestek dat het kiezen ervan steeds lastiger wordt. Om je hierbij te helpen hebben wij wat voorwaarden beschreven waar goed babybestek aan moet voldoen en benoemen we een aantal goede merken babylepels. Het babybestek bestaat de eerste maanden voornamelijk uit enkel een lepel (en een leuk bijpassend plastic bord of kommetje natuurlijk).

Zacht materiaal

Het materiaal van de lepel moet prettig en zacht aanvoelen in het mondje van de baby. De baby heeft namelijk zacht tandvlees. Kies daarom voor een lepeltje van zacht kunststof. Hier kan de baby lekker op kauwen zonder zich pijn te doen.

BPA-vrij

Tegenwoordig kun je er wel van uitgaan dat babyproducten vrij zijn van Bisfenol A (BPA). Check toch even goed of het babybestek BPA-vrij is. BPA is namelijk schadelijk.

Meewerkend en ergonomisch

Je gaat je baby de komende tijd veel voeren. Het is daarom heel fijn als dit makkelijk gaat zonder je al te veel in gekke bochten te moeten wringen. Baby’s werken namelijk niet altijd mee en kunnen alle kanten opkijken, behalve de goede. Kies daarom voor babylepeltjes die helpen het voeren makkelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld een langere steel zijn of een bredere grip. Je ziet ook babylepeltjes die iets meer afbuigen zodat het voedsel makkelijk in het mondje past.

Waarschuwend

Babyvoeding wordt veel opgewarmd in de magnetron. Dit kan hitteplekken veroorzaken. Geef daarom altijd de voorkeur aan een flessenwarmer of babycook. Om je te waarschuwen dat de voeding te warm is, bestaat er babybestek dat verkleurd als de voeding te heet is. Wel zo veilig. Heb je geen verkleurende lepel? Voel dan altijd eerst even zelf met je mond/lippen of de voeding op de juiste temperatuur is.

En het zilveren babybestek?

Een veel gegeven kraamcadeau is het zilveren babybestek. In het zilver wordt de naam van de baby gegraveerd. Super mooi en een cadeau voor het leven! Echter is dit bestek absoluut niet geschikt voor de eerste hapjes. Het materiaal is veel te hard en koud en voelt daarom niet prettig in het mondje van de baby. Hij of zij zal hiervan schrikken. Het zilveren bestek is prima vanaf een jaartje of 2 (meestal als ze zelf gaan eten). Kijk nog wel uit met de scherpe punten van de vork.

Voorbeelden van goed babybestek

We bespreken hieronder goede en leuke babybestekjes. Laat je niet verleiden tot hippe babylepels, hoe leuk ze soms ook zijn. Deze lepels zijn vaak te groot voor het babymondje en onhandig. Natuurlijk wel leuk voor als jullie een paar maanden verder zijn.

1. Nûby Siliconen babylepel

Nuby babylepelsDe Nuby Siliconen Lepel is speciaal gemaakt voor de overgang van speen naar lepel. Omdat de lepel van siliconen is buigt het mee waardoor het voeden eenvoudiger gaat. Daarnaast is het siliconen ook fijner om in te bijten met gevoelig tandvlees en doorkomende tanden.
Prijs per stuk 7,50. Te koop o.a. bij Bol.com en Amazone.nl. Helaas zijn deze vaak uitverkocht, maar deze merkloze siliconen lepels zijn net zo goed!  

Nuby heeft meerdere babylepeltjes ontworpen. Nuby Thermolepeltjes zijn warmte gevoelige lepeltjes, die ook ideaal zijn voor de eerste hapjes. Voorzien van een zachte rand, beschermen de lepeltjes het tandvlees. De harde binnenkant is ideaal voor het oplepelen van de voeding. Nuby Thermolepeltjes worden wit als de voeding te heet is (warmer dan 39,5°C). De lepel is BPA-vrij. Deze lepeltjes zijn gewoon bij Kruidvat of Etos te koop. Ook online kun je ze goedkoop kopen bij De Online Drogist. Prijs: 4,89 voor 3 stuks. Ook bij de Prenatal verkrijgbaar voor 6,99. Of bij Bol.com voor 8,99

Je hebt nog een paar andere goede Nuby voedingslepels. Je kan ervan uit gaan dat ze allemaal heel fijn zijn voor de eerste hapjes.

2. Munchkin babylepeltjes

babybestekSpeciaal ontworpen voor kleine mondjes en om maaltijden op te vrolijken :-). Deze babylepels hebben een zacht uiteinde en een ronde vorm die zacht is voor het tandvlees van de baby. De speciale ergonomisch ontworpen handgreep heeft een comfortabele grip en is lang genoeg om tot op de bodem van de voedingspotjes te geraken. De lepels zijn praktisch, functioneel, kleurrijk en BPA-vrij. Lepeltjes blijven goed in de vaatwasser. De lepels krijgen hele goede beoordelingen.
Prijs: 6 stuks 8,99. Te koop bij o.a., Amazon.nl en Prenatal 

De lepeltjes zijn ook verkrijgbaar met hitte indicator. Zie Prenatal.

3. Set Difrax voedingslepels

babylepel DifraxDe set Difrax voedingslepels bestaat uit twee soorten babylepels. De kleine lepel heeft een ondiepe schep en is geschikt voor de eerste hapjeservaring van je kindje. De twee grotere babylepels hebben een diepere schep en een langer handvat. Daarmee kun je gemakkelijk voeding uit hoge potjes scheppen, zoals een fruithapje of pap. Je merkt vanzelf aan je kleintje wanneer deze toe is aan de volgende stap, de grotere met een diepe schep. Kleine lepel 3-6 maanden en grote lepel 6-12 maanden. De lepels zijn vaatwasbestendig. De lepel is BPA-vrij. Prijs: 6,99 

Bekijk ze bij De Online Drogist 

4. OXO voedingslepels

beste babylepelOXO Good Grips bedenkt nieuwe producten niet vanuit de vraag “Hoe kunnen we het maken?”, maar “Hoe kunnen we het gebruiken?”. Zo ook de nieuwe OXO baby lepels. Met de zachte rand kan je alle pureepatatjes uit het kommetje schrapen of de appelmoes van je baby’s mondje vegen.

De voedingslepel is smal en ondiep, zodat je baby geen te grote hapjes binnenkrijgt. De handgreep ligt comfortabel in de hand en is speciaal gevormd om je baby makkelijk eten te kunnen geven.

De voedingslepels van OXO zijn beschikbaar als set (2stuks) of als reisset (1 lepel + doosje). De lepel past perfect in het compacte doosje van de reisset dat je zo in je verzorgingstas of handtas kan stoppen. Het dekseltje zit vast aan het doosje, zodat je het niet kan kwijtraken. BPA-vrij en vaatwasbestendig. Verkrijgbaar in groen, rood en blauw.

Prijs: 7,95 per 2 stuks. Bekijk ze bij Bol.com of Babypark 

5. Sophie de Giraf babylepels

Sophie de giraffe babylepelSophie de Giraf is een heel schattig babymerk. Ze hebben naast het bekende en populaire bijtspeeltje nog veel meer fijne en stijlvolle babyproducten. Zo ook het leuke Sophie de Giraf babylepeltje. Speciaal om de overgang van zuigfles naar lepel te vergemakkelijken. De lepels uit zacht silicone zijn ideaal voor de overgang van de zuigfles naar de eerste maaltijden van de baby. De lepels zijn geschikt voor de vaatwasser en BPA vrij.  De prijs ligt vrij hoog in vergelijking met andere lepeltjes. Prijs: 13,99 2 stuks

Bekijk ze bij Bol.com 

Heb jij een aanvulling? Laat het ons weten! 

Geef een reactie

Andere bekeken ook