Home / Sterilisator

Sterilisator

door Lisette
Sterilisator babyflesjes

Sterilisator babyflesjesEen belangrijk product dat eigenlijk niet op de uitzetlijst kan ontbreken is de sterilisator voor de flesjes, kolfonderdelen en de eventuele speentjes. Met de flessensterilisator zorg je ervoor dat binnen een paar minuten de schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld. Denk aan: E-coli, Listeria, Salmonella, Campylobactor en het Rotavirus (dat gastroenteritis kan veroorzaken) en Candida albicans (dat mycose kan veroorzaken).

Er zijn ook ouders die kiezen om de flesjes uit te koken in water. Dit is ook een mogelijkheid, maar raden wij niet aan. Het water tast de flesjes en onderdelen aan en slaan hierdoor vaak uit. Daarnaast is het ook wat onhandig. Een vaatwasser wordt de laatste jaren ook weer geadviseerd, echter doodt deze manier niet alle ziekteverwekkers.

Een sterilisator is niet bedoeld om flesjes schoon te maken. Voordat de flesjes in de sterilisator gaan is het advies zie eerst even te wassen met een sopje om zo de melkresten te verwijderen. Gebruik een speciale flessenborstel om alles goed schoon te maken. Er zijn verschillende soorten sterilisators verkrijgbaar. Zo heb je de magnetronsterilisator, de elektrische sterilisator en de koude sterilisator. We bespreken ze hieronder:

Magnetronsterilisator

De magnetron sterilisator is te gebruiken in combinatie met een magnetron. De sterilisator vul je met een laagje water waarna je flesjes en eventuele andere onderdelen erin plaatst. De sterilisator zet je met gesloten deksel in de magnetron. Afhankelijk van de het gekozen vermogen van de magnetron duurt het steriliseren minimaal 2 minuten en maximaal 6 minuten. Hierna zijn alle flesjes weer klaar voor gebruik. Pas wel op dat de flesjes erg heet zijn. Voordat de flesjes in de sterilisator gaan is het advies zie eerst even te wassen met een sopje om zo de melkresten te verwijderen. Een magnetronsterilisator is vaak goedkoper dan een elektrische sterilisator.  Je hebt ook sterilisators in combinatie met flessenwarmers. Zo heb je 2 handige producten in 1. 

> > Bekijk de beste magnetronsterilisators hier.

Magnetronsterilisator zakjes

Je hebt ook handige sterilisatorzakjes die je kunt gebruiken voor in de magnetron. In het zakje passen flesjes, kolfonderdelen en accessoires. Het heeft niet zoveel ruimte als in een sterilisator bak, maar je kunt er zo’n 3 flessen in kwijt. Voordeel van deze methode is dat de zakjes makkelijk opgeborgen of meegenomen kunnen worden en het weinig ruimte in beslag neemt. De zakjes zijn herbruikbaar maar dienen na een aantal keer wel vervangen te worden. Bekijk de zakjes hier.

Elektrische Sterilisator

De elektrisches sterilisator werkt op stroom. Je hoeft dus niet in het bezit te zijn van een magnetron. Handig voor vakanties. Het reservoir vul je met een afgemeten hoeveelheid water. Hierna plaats je de onderdelen in de elektrische sterilisator en druk je op je de aan-knop. Het apparaat begint meteen met opwarmen en na ongeveer 3 minuten zijn de onderdelen gesteriliseerd. Bij de meeste sterilisators gaat een lampje branden als de flesjes klaar zijn. Je hebt ook sterilisators in combinatie met flessenwarmers. Zo heb je 2 handige producten in 1.

>> Bekijk de beste elektrische sterilisators hier.

Koude sterilisator

Een koude sterilisator werkt met sterilisatietabletten. Een goed alternatief als je geen kokend water hebt, stroom of magnetron hebt. De tabletten werken samen met koud water. Je vult een bak/pan of emmer met water en laat de tablet oplossen waarna je de flesjes toevoegt.  Het steriliseren duurt ongeveer 15-30 minuten. De sterilisatieoplossing zijn onschadelijk en laat geen enkele onprettige geur of smaak achter. Na gebruik is daarom afspoelen niet nodig. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen op de verpakking.