Home / Beste Medela borstkolf, alle kolven op een rij

Beste Medela borstkolf, alle kolven op een rij

door Lisette

Als je opzoek bent naar een borstkolf dan kun je niet om Medela heen. Medela is in Nederland en andere landen al jaren een heel populair merk. De oorsprong van Medela ligt in Zwitserland en in 1961 opgericht door Olle Larsson.

Medela logoMedela wilt de gezondheid van de moeder en de baby bevorderen met behulp van de essentiële voordelen van moedermelk. Moedermelk bevat alle belangrijke voedingsstoffen en antistoffen die je baby nodig heeft om te groeien en zich optimaal te ontwikkelen.

Medela blijft innoveren en wil graag door middel van onderzoek veilige en efficiënte artikelen ontwikkelen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot innovaties als de 2-Phase Expression technologie bij de borstkolven. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Daarna wordt overgegaan op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen.

Naast borstkolven ontwikkelt Medela ook nog andere fijne accessoires als zwangerschaps- en voedingslingerie, sterilisatorzakjes, koeltassen en andere handige hulpmiddelen.

Medela App

Gratis: persoonlijke professionele ondersteuning 24/7 met de Medela App
Het lijkt zo makkelijk borstvoeding, maar in de praktijk brengt het veel vragen met zich mee. Zeker bij een eerste kindje. MyMedela is de borstvoeding-app van Medela die dag en nacht advies en tips geeft en antwoorden heeft op alle mogelijke vragen waar je als (aanstaande) moeder mee zit.Beste 

Het is een Eerste Hulp Bij Borstvoeding met een 24-uurs balie. Een professional binnen handbereik, gewoon op je mobiele telefoon. Maar de MyMedela app biedt je meer dan alleen advies, het geeft je houvast en overzicht, zo belangrijk wanneer je (net) moeder bent.

Ander voordeel is dat je belangrijke gegevens van je kindje én van de borstvoedings- of kolfsessies kunt registreren. Zo kun je makkelijk bijhouden aan welke borst je baby als laatste heeft gedronken en hoelang. Gratis beschikbaar in de AppStore en PlayStore.nl

Beste Medela borstkolf 

Medela heeft de afgelopen jaren een aantal verschillende borstkolven ontwikkeld. We bespreken in dit artikel de meest recente en beste Medela borstkolven te weten;

  1. De Medela Freestyle Handsfree Kolf (Handsfree kolf dubbel)
  2. De Medela Harmony (handkolf) 
  3. De Medela Swing Flex (enkele kolf)
  4. De Medela Freestyle Flex (dubbele kolf)
  5. De Swing Maxi Flex (dubbele kolf) 
  6. De Medela Symphony (ziekenhuiskolf)
  7. Medela Sonata borstkolf 

1. Medela Freestyle Handsfree kolf

handsfree kolf MedelaMedela kon niet achterblijven op de toenemende vraag van handsfree kolven. Na uitvoerig onderzoek introduceert Medela de Freestyle Hands Free kolf. De dubbele kolf heeft een belangrijk verschil ten opzichte van de andere hands free kolven. De motor van de kolf zit namelijk niet in de borstschilden, maar draag je apart in je broekzak. Zo heb je minder een drukkend en warm gevoel tijdens het kolven en produceer jemeer melk.  Wel heb je slangetjes lopen van de schilden naar de motor.  Omdat de slangetjes bovenop de cups aansluiten kun je ze makkelijk dragen en heb je er weinig last van. 

Ander voordeel is dat de cups transparant zijn. Hierdoor zie je of melkstroom goed op gang komt en hoever je bent. Elke cup vangt 150 ml melk op. De cups zijn niet af te sluiten. Direct na gebruik kun je de cups leeggooien in een bewaarzakje of beker. 

De Medela Hands Free Kolf bestaat maar uit 3 vaatwasbestendig onderdelen en is eenvoudig in elkaar te zetten. 

Met de Medela Freestyle Hands Free kun je zowel dubbel als enkel kolven. De handsfree kolf werkt net zoals alle andere Medela kolfapparaten met het 2-fase systeem en heeft 9 standen. De kolf past goed in een voedingsbh is een zeer discreet. De kolf is USB-Oplaadbaar en daarom dus gemakkelijk opnieuw te gebruiken. Je borstkolf kan gemiddeld acht keer 15 minuten worden gebruikt, waardoor de accu ongeveer twee uur meegaat na elke oplaadbeurt.

De Freestyle Hands- Free elektrische kolf is via bluetooth te koppelen aan de Medela App. Hiermee kun je afkolfsessies, accustatus en de voorraad in de vriezer volgen.

Voordelen:  + compact en licht + dubbele kolf + kolfmotor apart + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + keuze uit 2 verschillende maten borstschild + 2 fase systeem en 9 standen 

Nadelen:  iets prijzig  bedrading naar de motor  cups zijn niet af te sluiten geen reistasje of opvangflesjes 

Medela Harmony

Medela Harmony handkolfEen populaire en goed beoordeelde handkolf is de Medela Harmony. Deze handkolf staat dan ook op nummer 1 in onze top 5 handkolven. Grote voordeel van deze handkolf is het 2-fase systeem. Hiermee kun je met de korte zijde van de handgreep het toeschietreflex stimuleren. Zo stimuleer je een sneller zuigpatroon, dit is vergelijkbaar met dat van een baby. Zodra de melk begint te stromen ga je verder met de lange zijde van de handgreep om de melk in een lager patroon af te kolven.

Naast de kolf makkelijk in gebruik is, kun je de kolf ook makkelijk schoonmaken. De onderdelen zijn eenvoudig uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De draaibare hendel is zeer ergonomisch en geeft een maximaal comfort. De kolf is licht en klein. 

Kies je voor een handkolf dan kies je een kolf voor incidenteel gebruik. Dit kan bijvoorbeeld om af en toe stuwing te verminderen of als je een keertje zonder baby op stap gaat. Ga je een paar keer per week kolven? Dan is een enkele elektrische kolf wellicht een betere keuze. 

Voordelen: + 2-fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + compact
Nadeel:  iets prijzig

De Medela Swing Flex enkele borstkolf


beste medela kolfDe beste Medela kolf in de categorie enkele elektrische kolf is de Medela Swing Flex. De Medela Swing Flex is de meest verkochte enkelzijdige elektrische borstkolf van dit moment en krijgt goede reviews. Het grote voordeel van deze kolf is het 2-fase systeem. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Uit studies blijkt dat baby’s in twee fasen drinken. Eerst zuigen ze snel en licht om de toeschietreflex te stimuleren en de melk te laten stromen. Daarna gaan ze over op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. De Medela Swing Flex imiteert dit zuiggedrag perfect. 
Daarnaast levert de Flex™ technologie 11% meer melk op en zorgt het voor 4% betere lediging van je borsten. 

Het borstschild van de Medela Flex borstkolven heeft een wijde openingshoek wat voor een goede pasvorm zorgt. Dit helpt om te voorkomen dat de melkkanalen samengedrukt worden en daardoor wordt de melkstroom bevorderd. Daarnaast heeft het schild een ovale vorm dat gedraaid kan worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. Bovendien heeft het borstschild een zachte, flexibele rand voor een natuurlijk en comfortabel gevoel. Het borstschild is in 4 maten verkrijgbaar. 

De kolf zonder accu werkt ook op batterijen. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken, duurzaam en werkt ook op batterijen. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. De kolf is zowel met als zonder accu te koop. Een accu is erg handig omdat je minder afhankelijk bent van stroom. 

Bekijk onderstaande video over de Medela Swing Flex 

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + keuze uit 4 verschillende maten borstschild + goede prijs/kwaliteit + met of zonder accu verkrijgbaar. 
Nadelen:  pomp maakt geluid (doen alle elektrische kolven)  geen koeltasje

Medela Freestyl Flex dubbele kolf 

beste medela kolf
De Medela Freestyl Flex is een dubbele kolf die zeer geschikt is voor als je veel buiten de deur kolft. De kolf staat op nummer 1 van onze top 5 dubbele borstkolven.

De Medela Freestyl flex is een van de beste dubbele kolf. De kolf is zeer geschikt voor als je veel buiten de deur kolft. De dubbele borstkolf is namelijk in vergelijking met andere dubbele borstkolven compact en licht. Dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je opladen en kolven waar en wanneer je wilt. Dus ook bijvoorbeeld in de auto. Vandaar ook de naam; Freestyle.

Automatisch jouw kolfsessies in de MyMedela App

Uniek aan de Medela Freestyle Flex is de bluetooth verbinding met de MyMedela app. In deze app kun je heel makkelijk je kolfprogramma en resultaten inzien. Wel moet je zelf nog even toevoegen hoeveel productie er is per borst en of het een goede of slechte sessie was.

Pauze-functie: Ook uniek aan de borstkolf is de pauze-functie waarmee je verder kunt gaan met kolven zonder een nieuwe sessie te moeten beginnen.

Nieuwe flextechnologie: De dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flextechnologie. Het nieuwe Flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Deze manier van kolven levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven!

De Medela Freestyle heeft verschillende instellingen en een geheugenfunctie. Je kunt je voorkeur invoeren of op de geheugenknop drukken. Die kolf onthoudt namelijk de vorige kolfsessie. Super handig.

De kolf is echter wel iets prijzig en lastig zonder kolf BH te gebruiken. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Freestyle.

Lees hier de ervaringen van andere moeders bij Bol.com. 

Voordelen:  compact en licht + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + 2 fase systeem + eenvoudig te reinigen + keuze uit 5 verschillende maten borstschild + complete reis- en koeltas met flesjes  
Nadelen:  prijzig  zonder handsfree kolf BH lastig kolven (bij alle dubbele kolven)

 

 

Medela Swing Maxi Flex

beste medela kolfDeze draagbare dubbele elektrische kolf kun je thuis gebruiken of wanneer je op pad bent, dankzij de adapter en de mogelijkheid om batterijen te gebruiken.

De Maxi Swing Flex is eenvoudig in elkaar te steken voor gebruik en makkelijk te bedienen. Zoals alle Medela kolven heeft ook de Medela Swing Maxi de speciale 2-fase afkolftechnologie. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Daarna wordt overgegaan op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. Dit is handmatig te doen door op de knop te drukken wanneer jij zelf naar de volgende fase wilt gaan.

Nieuwe flextechnologie: De dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flextechnologie. Het nieuwe Flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Deze manier van kolven levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven!

Medela raadt aan deze kolf maximaal negen keer per week te gebruiken om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Als je vaker moet afkolven, is de eerder genoemde Freestyle meer geschikt. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Swing Maxi.

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + nieuwe flextechnologie + keuze uit 4 verschillende maten borstschild + goede prijs/kwaliteit + werkt ook op batterijen
Nadelen:  pomp maakt wat geluid kwetsbaar slangetje – geen accu 

Deze Medela Swing Maxi wordt vaak goedkoper aangeboden op Amazon.nl. Klik hier voor de actuele prijs van de kolf.

Medela raadt aan deze kolf maximaal negen keer per week te gebruiken om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Als je vaker moet afkolven, is de eerder genoemde Medela Freestyle meer geschikt.

 

Medela borstkolf Symphony borstkolf

beste borstkolfDe Medela Symphony® is een professionele borstkolf om de borstvoeding op gang te helpen. De professionele borstkolf is veel krachtiger en wordt veel gebruikt in veel ziekenhuizen om de borstvoeding op gang te krijgen. Dit zijn vaak de eerste uren en dagen na de bevalling. Na deze dagen kun je ervoor kiezen de professionele borstkolf te huren voor thuis. In aanschaf is deze kolven tussen de € 2000 en € 3000. Het huren van een ziekenhuiskolf komt ongeveer op € 2,50 per dag. Bekijk bij Medipoint voor meer informatie over huren of neem contact op met de kraamzorg of thuiszorgwinkel in de buurt.

Ga je de kolf huren dan is een nieuwe afkolfset noodzakelijk.

Is de borstvoeding na deze dagen goed op gang gekomen en ga je langere tijd borstvoeding geven, dan kun je eventueel voor andere goedkopere borstkolven kijken. Ook vanwege het kostenplaatje op langer termijn.

Medela Sonata borstkolf

Medela SonataEen nieuwe borstkolf van Medela die niet (nog niet) in Nederland verkocht wordt is de Medela Sonata. De kolf is wel beschikbaar in Engeland en via Amazon te bestellen. Wellicht komt de kolf in de toekomst nog op de Nederlandse markt. De kolf is heel duur in aanschaf, maar heeft ten opzichte van de Madele Freestyle wat verbeterpunten. De Medela Sonata heeft een betere zuigkracht en is heel stil. De zuigkracht van de kolf wordt vergeleken met die van de Medela Symphony®. Daarnaast is de kolf aan de Medela App te koppelen zodat automatisch gegevens worden bijgehouden. De kolf is echter wel groter en lastiger te vervoeren. De batterijduur is erg kort.

Te koop bij Amazon.

Lees hier meer over De Medela Sonata op de Medela website.