Home / Blog / Kolfbh, welke kolft prettig? 3x de beste op een rij

Kolfbh, welke kolft prettig? 3x de beste op een rij

door Lisette
beste kolft bj

Een kolfbh zorgt ervoor dat je tijdens het kolven je handen vrij hebt. Een dubbele kolf wordt zo een handsfree kolf en dit geeft meer gemak tijdens het kolven. Je kunt andere dingen doen als de borstkolf bedienen, eten, borstcompressie, telefoon bedienen, werken of internetten. Ook wordt het makkelijker om de flesjes los te draaien als je klaar bent met kolven. Werkt jouw kolf op een accu / batterijen? Dan maakt een kolfbh het mogelijk om rustig rond te lopen. 

Er zijn verschillende kolfbh’s verkrijgbaar. Het materiaal, het model en de grootte van de bh zorgen er voor hoe een kolfbh zit en gebruikt kan worden. Wat voor de ene vrouw heel fijn kolft kan voor de andere vrouw als onprettig ervaren worden. De keuze voor een kolfbh is daarom heel persoonlijk. Wat maakt een kolfbh goed en hoe gebruik je een kolfbh? In dit artikel bespreken we bovenstaande vragen en geven we voorbeelden van goede kolfbh’s.

Waar moet een goede kolfbh aan voldoen?

Een kolfbh moet jou een comfortabel gevoel geven tijdens het kolven. Als dit niet het geval is dan gaat dit ten kosten van de melkproductie en dat is niet de bedoeling. Waar moet een goede kolfbh aan voldoen? We hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet: 

 • Makkelijk aan en uit 
 • Voldoende ondersteuning geven aan de kolf 
 • Fijn en zacht materiaal 
 • Juiste maat 

Makkelijk aan en uit doen van de kolfbh

Het is fijn als je de kolf hb snel aan en uit kunt doen zonder moeilijkheden. Helemaal fijn is als je de kolfbh gedurende de dag aan kunt houden en ook kunt gebruiken als voedingsbh. Helaas is dit niet geschikt voor iedereen want sommige ervaren rug- en nekklachten. Veel kolfbh’s sluiten aan de voorzijde met een rits of met haakjes.  

ritssluiting kolfbh
ritssluiting kolfbh

Voldoende ondersteuning geven aan de kolf 

De kolfbh moet versterkte openingen hebben om de borstschilden op hun plaats te houden. Is dit niet het geval dan moet je de flesjes nog steeds vasthouden. Van handsfree kolven is dan geen spraken meer. Daarnaast moet de bustier goed blijven zitten en niet gaan zakken. Het is niet erg als de kolfbh ietjes strak om je heen zit, maar te strak is zeker niet goed in verband met kans op borstontstekingen. Het kolven moet wel comfortabel blijven. 

Fijn materiaal 

Een goede handsfree kolfbh is gemaakt van zacht materiaal. De bh moet goed kunnen stretchen en niet uitrekken of krimpen na een wasbeurt. Daarnaast is het fijn als de kolfbh in de wasmachine kan en ademend is. Een goede kolfbh is gemaakt van katoen en een klein deel elasthaan.

Welke maat kolfbeha moet ik kopen?

Welke maat kolfbh voor jou geschikt is, is afhankelijk van je cupmaat en je onderborstomvang. Wanneer je deze weet kun je de maat opzoeken in de maattabel die hoort bij de betreffende kolfbh. De meeste kolfbh’s werken met de confectiematen S, M, L, XL. Weet je door alle veranderingen in je lichaam de cupmaat niet? Meet deze dan eenvoudig thuis op met de behamaat calculator.

Hoe gebruik je een kolfbh?

De kolfbh heeft 2 openingen / klepjes. Zorg dat de klepjes van de kolfbh open zijn of gebruik op het blote bovenlichaam. Steek de borstschilden door de openingen aan de voorzijde en zorg dat de borstschilden precies over het midden van de tepels passen. Het materiaal van een kolf bh is zeer rekbaar, zodat je ruimte hebt om dit te doen, Bij een sommige kolfbh’s zijn de openingen wat kleiner en is het aan te raden om de borstschilden eerst achter de kolfBH en door de opening te plaatsen alvorens aan de flessen, slangetjes en kolf aan te sluiten. Bevestig een connector aan elk borstschild en je bent klaar om handsfree te kolven.

Bekijk hieronder hoe andere moeders kolven met de kolfbh van Medela. 

Wat is de beste kolfbh?

Een kolfbh blijft heel persoonlijk. Wel kunnen we kijken naar kolfbh’s die goed worden beoordeeld door veel moeders. We hebben de beste 3 kolfbh’s op een rijtje gezet. Heb jij nog een tip? Laat het ons weten. 

1. Medela Easy Expression Bustier 

2. ForDig voedingsbh en kolfbh in 1 

3. PumpEasy kolfbh 

1. Medela Easy Expression Bustier

beste kolfbh De Medela Easy Expression Busier is veruit de meest verkochte kolfbh. De Medela Expression is namelijk een aanvulling op de populaire Medela Freestyle Flex kolf of de Medela Swing Maxi. Maar ook geschikt voor andere merk kolven! De kolfbh is makkelijk aan- en uit te trekken door de handige ritssluiting. Je kunt de kolfbh prima over je voedingsbh aantrekken. Deze kolfbh kan op 30°C gewassen worden. De Medela Easy Expression Bustier is gemaakt van zacht katoen en 7% elasthaan waardoor deze makkelijk uitrekt. De eerste keer zit de bh iets strak maar rekt naar een aantal keer gebruiken iets uit. Aangezien deze kolfbh geen bandjes heeft en de openingen niet echt dicht kunnen is het niet aan te raden deze kolfbh de hele dag te dragen.

De Easy Expression bustier is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL en moet goed aansluitend zitten. Welke maat je zal passen is afhankelijk van je cupmaat en je onderborstomvang. Wanneer je deze weet kunt je de maat opzoeken in de tabel. Tip: Koop de kolfbh niet te ruim, de bh rekt nog een stuk uit.

Voordelen: + Fijne stof + handige ritssluiting + wasmachine bestendig + voor alle borstschilden geschikt, ook voor de Philips Avent.

Nadelen: niet geschikt om continu te dragen, rekt na gebruik iets uit

De Medela Easy Expression heeft als adviesprijs: 39,95 en is verkrijgbaar bij onderstaande webshops:

Medela Easy Expression Bustier

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€39,99)
pinkorblue.nl (€39,99)
bol.com
laatst bijgewerkt:: juni 21, 2024 – 7:51 pm

2. ForDig Voedingsbeha en Kolfbeha in 1

beste kolfbh Een andere populaire kolfbh is de ForDig. ForDig is een voedingsbh en kolfbh in 1. Je kunt je kindje makkelijk voeden door de voorzijde los te klikken en na gebruik weer vast te maken. Ook beschikt deze beha over een opening op de cup waar je de kolfschilden vast kunt maken. Alle kolfschilden zijn geschikt voor deze beha. Met deze beha heb je handen vrij tijden het kolven. De kolfschilden blijven stevig op hun plek zitten. De ForDig 2 in 1 beha is naadloos. Je zult merken dat je minder last hebt van huidirritatie en dat deze een stuk comfortabelvoelt dan een reguliere beha. Perfect voor de gevoelige huid. Wel klagen gebruikers dat ze meer transpireren door de nylon stof. Deze kolfbh kan op 30°C gewassen worden.

De beha beschikt over 4 standen aan de achterzijde en wordt geleverd met een beha verlenger met 3 extra standen zodat je zeker weet dat de beha comfortabel zit en meegroeit wanneer nodig. Verder zitten er verstelbare bandjes aan de bovenzijde voor een goede pasvorm. Ontvangt veel goede beoordelingen. Lees ze hier.

De ForDig voedingsbeha is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL. De juiste maat kun je middels de tabel opzoeken.

Voordelen: + voedingsbh en kolfbh in 1 + voor alle borstschilden geschikt + inclusief verlengstukje, wasmachine bestendig + goede prijs/ kwaliteit

Nadelen: minder ademend door de nylon stof, schouderbandjes zijn glad waardoor verstellen niet goed mogelijk is.

De ForDig voedingsbeha heeft als adviesprijs: 26,95 en is verkrijgbaar in het zwart, wit en huidskleur. Te koop bij o.a. bol.com en Amazon (onder een andere naam LovelyBoBo).

ForDig voedingsbh en kolfbh in 1

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€19,99)
bol.com (€24,99)
laatst bijgewerkt:: juni 21, 2024 – 7:51 pm

3. PumpEase kolfbh

beste kolfbhPumpEase kolfbh valt op door de vrolijke designs en kleuren. Deze kolfbh wordt veel in Engeland gebruikt, maar is ook via een aantal winkels verkrijgbaar in Nederland. De PumpEase Handsfree KolfBH is gemaakt comfortabel en zacht materiaal. De kolfbh heeft een goede stretch & vormgeheugen (rekt niet uit na gebruik of krimpen tijdens wassen), is redelijk ademend, sneldrogend & kleurecht. De kolfbh wikkel je om jouw bovenlichaam en sluit deze aan de voorkant met haakjes. Alle beschikbare merken borstschilden passen door de openingen van de EasyPump Handsfree KolfBH! De kolfbh bestaat uit 88% polyester en 12% elasthaan.

Wil je graag reviews lezen van de PumpEase kolfbh? Lees deze dan op Amazon (met foto en al). Op Nederlandse sites kom je ze namelijk niet tegen. De kolfbh wordt afgeraden bij grote borsten. De PumpEase kolfbh is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL. De juiste maat kun je middels de tabel opzoeken.

Voordelen: + leuk design + voor alle borstschilden + wasmachine bestendig

Nadelen: niet voor grote borsten, polyester stof, haakjes wat lastig (rits werkt beter).

De PumpEase kolfbh heeft als adviesprijs 45,- en is verkrijgbaar bij bol.com en moederenkind.nl

PumpEase kolfbh

Verkrijgbaar bij:

bol.com
laatst bijgewerkt:: juni 21, 2024 – 7:51 pm

Hoe maak je zelf een kolfbh?

Vind je het zonde om geld uit te geven aan een kolfbh, maar heb je wel behoefte aan handsfree kolven? Probeer dan om zelf een kolf bh te maken. Voor 5 euro kun je al iets in elkaar zetten.
Wat heb je nodig?

 1. Strakke naadloze bh (bijvoorbeeld die van de Hema)
 2. De kolfschilden
 3. Potloot/stift, schaar

Trekt de naadloze bh aan en je zet op de plek van de tepels een stipje met het potlood of stift. Trek de bh uit en vouw de bh dubbel op de plek van het stipje. Knip er een klein streepje in. Niet te groot, anders komen de kolfschilden te los zitten. Trek de bh weer aan en plaats de borstschilden eerst achter de kolfBH (anders scheur je de gaatjes uit) om vervolgens de flesjes aan te sluiten. 

Bekijk het filmpje van Natasja Online voor het resultaat:

 • Wanneer een kolfbh aanschaffen?

  Schaf een kolfbh pas aan als je ook daadwerkelijk regelmatig kolft. 

 • Welke kolfbh kan ik gebruiken voor de Philips Avent kolf?

  De kollfbh is onze top 3 zijn allemaal geschikt voor de Philips Avent kolf. Ook de Medela Easy Expression Bustier. 

 • Hoe kan ik het beste mijn kolfbh wassen?

  De meeste kolf bh's kunnen in de wasmachine op 30°C gewassen worden. Omdat kolfbh's haakjes hebben en kwetsbare onderdelen is het verstandig om een waszakje te gebruiken. 

 • Heb ik een kolfbh echt nodig?

  Bij het gebruik van dubbele kolf is een kolfbh aan te raden. Zonder kolfbh heb je geen handen vrij en wordt het lastig om de kolf te bedienen. Een kolfbh zorg voor meer ontspanning tijdens het kolven. Je hebt je handen vrij voor andere dingen als lezen, je telefoon bedienen, eten en werken. 

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€39,99)
pinkorblue.nl (€39,99)
bol.com
laatst bijgewerkt:: juni 21, 2024 - 7:51 pm

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€19,99)
bol.com (€24,99)
laatst bijgewerkt:: juni 21, 2024 - 7:51 pm

Geef een reactie

Andere bekeken ook