Home / Blog / Kinderkeukentje voor de kleine chef in huis , de leukste op een rij

Kinderkeukentje voor de kleine chef in huis , de leukste op een rij

door Lisette
beste kinderkeuken

Met een kinderkeukentje beleven kinderen urenlang speelplezier. Wist je dat het imiteren bijdraagt aan de ontwikkeling van inzicht, talent en motoriek? Hoe leuk is het om er als kind zelf achter te komen wat je allemaal in een keuken kan, net zoals mama en papa! Een speelkeukentje heb je in allerlei kleuren, maten, prijzen en soorten. Dat maakt het kiezen vaak lastig, je wilt immers de leukste en beste keuken voor jouw kleine keukenprins of prinses. Waar let je op als je een kinderkeuken aanschaft? Om je hierbij te helpen hebben wij een aantal voorwaarden beschreven waar een goed kinderkeukentje aan moet voldoen en benoemen we een aantal populaire en goede kinderkeukentjes van dit moment (scroll door of klik hier om deze lijst alvast te bekijken).

Voor welke leeftijd is het kinderkeukentje geschikt? 

De kinderkeukens zijn voor verschillende leeftijden, er zijn speelkeukens voor kinderen vanaf 1 jaar maar je hebt ook keukens die pas geschikt zijn voor je kindje wanneer ze 3 jaar zijn. Dit is in verband met kleine onderdelen. Kijk daarom goed naar de beschrijving, voor welke leeftijd de keuken geschikt is.

Hoe groot mag het keukentje zijn?

Vaak staan kinderkeukentjes in de woonkamer of naast de keuken. Koken is namelijk een heleboel gezelligheid! Je kindje wilt gerechten laten proeven en presenteren. Bedenk van te voren een goede plek voor het keukentje en meet eventueel op hoe groot de keuken maximaal mag zijn. 

Welk materiaal gaat de voorkeur uit?

Een houten speelkeuken is favoriet bij de meeste ouders. Naast dat hout duurzaam is, staat het vaak ook mooi in de woonkamer. Het design van houten kinderkeukentjes is vaak ook een stuk mooier. Er zijn ook kunstof kinderkeukentjes verkrijgbaar. Kunstof kinderkeukentjes zijn in de meeste gevallen goedkoper, echter minder duurzaam. Plastic breekt sneller en kan ook verkleuren. De keuken voelt ook lichter aan en is minder solide. Voordeel is wel weer dat je het makkelijk schoon kan maken. 

Details en compleetheid van het kinderkeukentje

Dit punt valt een beetje samen met de leeftijdscategorie van het keukentje. Keukens voor kinderen vanaf 3 jaar hebben meer details en ogen hierdoor echter. Details kunnen ook zitten in licht en geluid. Zoals kookplaten die oplichten en het geluid van stromend water! Bedenk wel dat kinderen met eigen hun fantasie ook heel leuk en leerzaam spelen. Niet elk detail of geluidje hoeft daarom aanwezig te zijn. Accessoires als snijplanken of lepels kunnen altijd nog los aangevuld worden later. 

Montage van de keuken 

Tijd en geduld om een ingewikkelde keuken in elkaar te zetten voor een ongeduldige dreumes of kleuter hebben we vaak niet. De voorwaarden van een makkelijk te monteren keuken is daarom een vereiste! Vaak komt dit terug in de reviews. Lees je er niets over, dan is de montage vaak okay. 

Het beste kinderkeukentje?

Dat blijft natuurlijk een beetje persoonlijk gezien de leeftijd van jullie kindje, het budget en de wensen. We zijn een aantal speelgoedwinkels langs gestruind en ervaringen van klanten gelezen. Deze top is samengesteld op basis van gebruikerservaring en de prijs/kwaliteit verhouding. Bekijk het overzicht hieronder:

Kinderkeuken Bon Appetit

kinderkeukentje Leeftijd: vanaf 3 jaar
Materiaal: hout
Geluid: nee
Lengte: 88 cm 

Deze houten keuken ontvangt met maar liefs 98 reviews een gemiddelde beoordeling van 4.6/5! Lees ze hier.  Een vrolijke en compacte keuken inclusief de belangrijkste accessoires zoals een pan met deksel, een steelpan, drie kooklepels, een ovenwant en een zout & peper potje.

De keuken is voorzien van twee kookplaten, een oven met een doorzichtige deur, knoppen die kunnen draaien, een dampkap, een keukenklok met beweegbare wijzers, een kraan met draaiknoppen, een uitneembare metalen spoelbak en een opslag plank. De twee knoppen op het aanrechtblad maken een realistisch geluid voor extra beleving en speelwaarde.

Waar je op moet letten bij deze kinderkeuken is dat er kleine onderdelen bij zitten. De keuken is in verschillende kleuren beschikbaar.

Voordelen: + prima prijs/kwaliteit + mooi ontwerp + goed formaat + compleet  + gender neutraal
Nadelen: – kleine onderdelen aanwezig

[dfrcs name=”New Classic Toys Bon Appetit”]

Farm to Table Houten Speelkeuken

speelkeukentje KidKraft FarmLeeftijd: vanaf 3 jaar
Materiaal: hout
Geluid: Ja
Lengte: 112 cm 

Een leerzame speelkeuken is de Farm to Table keuken. De rode uien en wortelen kunnen uit de bloembakken voor het raam geplukt worden om vervolgens op de snijplank in stukjes te worden gesneden. De groenten kan gebakken worden op kookplaat met bewegingssensoren voor licht en geluid. De keuken heeft een krijtboord voor lekkere recepten of mooie tekeningen. De koelkast in de keuken leert kinderen de keukenspulletjes op te ruimen. Losse accessoires kunnen opgeruimd worden in de de opslagkratten onderin de keuken.

De meegeleverde spatel en pannen hangen op haakjes. De keuken heeft als voordeel een gemakkelijke snelle montage.

Voordelen: + kwaliteit + mooi ontwerp + compleet + ook voor oudere kinderen leuk + snelle montage
Nadelen: – prijzig

[dfrcs name=”Farm to Table keuken”]

Little Dutch keukentje

kinderkeukentje Little Dutch keukenLeeftijd: vanaf 3 jaar
Materiaal: hout
Geluid: nee
Lengte: 76 cm

Het Little Dutch keukentje van hout past in iedere woonkamer of speelhoek gezien de compacte vorm en mooie design. De speelkeuken bestaat uit een oven met deur, een opbergplank, een spoelbak met kraan, een klok en een gasfornuis met twee kookplaatjes. Je kind kan gelijk aan de slag met het passende keukengerei, pannen, ovenwant en een peper en zout stel. De draaiknoppen van het gasfornuis en de oven maken klikgeluiden wanneer je eraan draait. Een pluspunt is dat deze keuken geleverd wordt met extra verhogers (6 cm) die je onder de poten van de keuken schuift, zodat de kleine chef er vele jaren kookplezier van kan beleven. Daarnaast heeft de keuken een prima prijs/kwaliteits verhouding. Waar je op moet letten is dat de montage niet heel eenvoudig is. Vorig jaar is daarom de gebruiksaanwijzing vernieuwd.

Voordelen: + prima prijs/kwaliteit + mooi ontwerp + compact formaat + compleet
Nadelen: – lastige montage

[dfrcs name=”Little Dutch keukentje”]

Houten speelkeuken van de Lidl

Speelkeukentje LidlLeeftijd: vanaf 3 jaar
Materiaal: hout
Geluid: Ja
Lengte: 77 cm 

Deze houten speelkeuken van de Lidl heeft een stabiele constructie. De keuken is in 3 hoogtes verstelbaar (97/101/103 centimeter) en groeit dus mee met het kind. De kookplaat werkt op batterijen en heeft verlichting. De wasbak heeft een zwenkbare kraan en de temperatuur bij de oven kan fictief ingesteld worden en geeft een klikgeluid. Er zijn 6 verschillende haken om pannen, spatels, gardes en een schort aan te bevestigen en de kastjes kunnen geopend worden zodat het speelgoed hierin opgeborgen kan worden. Deze speelkeuken is goed te combineren met de houten keukenaccessoires en de houten etenswaren die ook in de Lidl Shop verkocht worden.

Voordelen: + goede prijs/kwaliteit + compleet 
Nadelen: – montage iets lastig met veel onderdelen

Prijs 59.99 Bestel hier voordelig bij de Lidl

Jouéco Houten keuken

Joueco kinderkeukentje Leeftijd: vanaf 2 jaar
Materiaal: hout
Geluid: Ja
Lengte: 76 cm 

Een leuk kinderkeukentje voor de jongste is de Jouéco Houten keuken. Al vanaf 2 jaar kan jouw chef(in) aan de slag met de pannen. Doordat veel functies van een normale keuken hierin terug te vinden zijn is het heel herkenbaar en gemakkelijk om mee te spelen.

In deze set ingebrepen zijn: 2 pannen met deksel, 1 spatel, 1 lepel en 1 vork, een peper- en zoutstelletje en een ovenwant. De knoppen van het gasfornuis maken echt klikgeluiden, alsof er een vonk wordt afgegeven om het gas aan te steken. De pitten geven ook licht als ze aanstaan. De knoppen van de oven en kraan kunnen echt draaien.

Voordelen: + al vanaf 2 jaar + prima prijs/kwaliteit  + compact formaat + compleet
Nadelen: – lastige montage sommige accessoires zijn van matige kwaliteit

[dfrcs name=”Joueco Houten keuken”]

Smoby Bon Appetit kinderkeukentje 

kinderkeukentje Smoby
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Materiaal: kunstof
Geluid: Ja
Lengte: 66 cm 

Een populaire kunstof keuken is de Smoby Bon Appetit. Deze keuken heeft vele accessoires: 2 kopjes, 2 glazen, 2 borden met bestek (vork, mes en lepel), een vleespen en -mes, een spatel, een kom met deksel en een braadpan, 3 koffiepads, een doos koekjes en pasta. Er is veel opbergruimte, een oven, een fornuis en een gootsteen. De keuken maakt ook levensechte geluiden. Omdat het materiaal uit kunstof bestaat voelt de keuken licht en schuift hierdoor soms wat.

Voordelen: + goedkoop + compact formaat + compleet
Nadelen: – kunstof en hierdoor licht van gewicht – montage iets lastig

[dfrcs name=”Smoby Bon Appetit”]

Ikea speelkeuken DUKTIG

Keukentje Ikea Leeftijd: vanaf 3 jaar
Materiaal: hout
Geluid: Nee, wel licht
Lengte: 77 cm 

Dit ENORME populaire speelkeukentje kan niet ontbreken in onze lijst. Het Ikea keukentje is in Nederland het meest verkochte speelkeukentje. Ook op marktplaats trouwens, want het keukentje gaat lang mee gezien de kwaliteit van het materiaal. De keuken groeit met jullie kind mee want de poten zijn op 3 hoogtes verstelbaar. De lichtdiodes van de kookplaat kunnen aan/uit worden gezet en geven een werkelijkheidsgetrouwe gloed zonder dat ze warm worden. Om het schoonmaken te vergemakkelijken is de spoelbak uitneembaar. Sinds kort is dit keukentje ook verkrijgbaar met gordijntjes.

Voordelen: + goede kwaliteit + compleet + Ikea montage
Nadelen: – iets prijzig tov andere houten keukentjes

Prijs 79,99: Bestel bij Ikea.com

New Classic Toys Speelkeuken

new Classic Toy speelkeukentjeLeeftijd: vanaf 2 jaar
Materiaal: hout
Geluid: Ja
Lengte: 100 cm 

Kinderen vanaf 2 jaar kunnen in dit kinderkeukentje lekker kokkerellen. Deze keuken is voorzien van twee elektrische kookplaten die je met de hand kan bedienen. In de oven zit een doorzichtige deur en het lichtgevende fornuis bedien je met draaibare knoppen. Verder bestaat deze leuke keuken uit een afzuigkap, een magnetron, een kraan met draaiknoppen, een uitneembare metalen spoelbak en een opslag plank. Helemaal compleet dus!  De accessoires bestaan uit een pan, steelpan, kooklepels, ovenwant, bordjes en een zout en peper potje.

Voordelen: + goede prijs/kwaliteit + compleet + al vanaf 2 jaar speelplezier
Nadelen: – montage dient voorzichtig gedaan te worden

[dfrcs name=”New Classic Toys speelkeuken”]

Vigatoys kinderkeukentje 

 kinderkeukentje VigaToysLeeftijd: vanaf 2 jaar
Materiaal: hout
Geluid: Nee
Lengte: 83,5 cm 

Deze mooie speelkeukentje bestaat uit; een fornuis met 2 kookplaatjes en bakoven, een aanrecht met spoelbak + kraan en opbergkast en een opstand met 3-delige lepelset en peper & zoutstel. Ook de afgebeelde steelpan met spiegelei en pan met deksel worden meegeleverd. De knoppen van de kookplaat klikken als je er aan draait. Het frame v.d. keuken is gemaakt van beukenhout en geeft een stabiele constructie! Door zijn compacte bouw en neutrale kleuren is deze keuken geen “sta in de weg” in de huiskamer. Al vanaf 2 jaar te gebruiken.

Voordelen: + goede prijs/kwaliteit + compleet + al vanaf 2 jaar speelplezier + leuk ontwerp
Nadelen: – montage erg lastig kleine onderdelen

[dfrcs name=”Vigatoys speelkeuken”]

1 reactie

Francesca januari 26, 2020 - 8:09 am

Wat een mooi overzicht! Bedankt.

Reageer

Geef een reactie

Andere bekeken ook