Hoe kunnen we helpen?
In dit artikel
< Alle onderwerpen

Wat is een sterilisator?

Een sterilisator mag niet ontbreken op je babyuitzet lijstje. Of je nu borstvoeding of flesvoeding gaat geven, de sterilisator is heel handig. Maar wat doet een sterilisator eigenlijk?

Waarvoor gebruik je een sterilisator?

De naam zegt het al, een sterilisator steriliseert voorwerpen. Dat wil zeggen; het doodt ziekteverwekkers zoals bacteriën. Dit gebeurt meestal door verhitting, met stoom of UV licht. Met behulp van een sterilisator kunnen tot 99.99% van alle bacteriën op het oppervlak van een flesje, kolf-onderdelen of speentjes veilig verwijderd worden.

Waarom heb je een sterilisator nodig?

De mens heeft lange tijd geleefd zonder sterilisator te gebruiken en het steriliseren van flesjes en spenen kan ook door ze 2 minuten in een pannetje kokend water te doen. Let hierbij wel op; het kokend water tast de flesjes en onderdelen aan en slaan hierdoor vaak uit.
Als je een sterilisator koopt doe je dat vooral voor het gemak en de zekerheid dat je kolf-onderdelen etc echt vrij zijn van schimmels en ziekmakers.

Een sterilisator is niet bedoeld om flesjes schoon te maken. Voordat de flesjes in de sterilisator gaan was je deze met een sopje om de melkresten te verwijderen.

Omdat je de aanschaf van een sterilisator overweegt, is het goed om de basisprincipes van voedselveiligheid ook even door te nemen. Er zijn verschillende soorten sterilisators verkrijgbaar, lees hier het complete artikel over sterilisators.

Basisprincipes van voedselveiligheid

De voedselveiligheidsmaatregelen zijn gebaseerd op drie basisprincipes:
1) beheersing van de temperatuur
2) netheid (hygiëne)
3) controle van de houdbaarheid.

Beheersing van de temperatuur

De temperatuur beïnvloedt de voedselveiligheid. Hoe kouder producten worden bewaard, hoe minder kans ziekteverwekkers hebben om zich te vermenigvuldigen. Bij hoge temperaturen worden veel ziekteverwekkers juist gedood. Zo mag de temperatuur in een koelkast niet hoger zijn dan 7 °C en moet rauw vlees tot minstens 75 °C worden verhit.

Hygiëne

Via vuile handen en vuile materialen (zoals flesjes, de koelkast of andere etenswaren) kan voedsel besmet raken met ziekteverwekkers. Daarom is een persoonlijke hygiëne (handen wassen) belangrijk net als de schoonmaak van materialen en werkruimten.

Houdbaarheid

Al het voedsel kan bederven. Daarom is het controleren en garanderen van de houdbaarheid van producten een belangrijk aspect van voedselveiligheid.