Home / Blog / Wat is een goede tuitbeker?

Wat is een goede tuitbeker?

door Lisette
Tuitbeker

Er start een nieuwe fase aan wanneer je baby zelf gaat leren drinken. Dit is meestal rond 4-6 maanden. Naast melk gaat je baby nu ook langzaam wennen aan andere drankjes als water en lauwe (vruchten) thee. Een goede tuitbeker is een fijne tussenstap van fles naar beker. Je kindje kan namelijk makkelijk zelfstandig drinken. De anti-lek van de tuitbeker voorkomt ook een hoop geknoei en is daarom handig. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is over te schakelen van tuitbeker naar een gewone drinkbeker rond de leeftijd van +/- 8 maanden.

De eerste slokjes uit de tuitbeker zullen niet zo snel gaan. De baby moet namelijk wennen aan zijn nieuwe manier van drinken. Schrik niet als de baby zich verslikt of water terugspuugt. Dit hoort er allemaal bij. Je kindje kan namelijk nog niet heel goed slikken en proeft voor het eerst een nieuwe smaak. Dit gaat vanzelf over.

Er zijn zoveel soorten tuitbekers verkrijgbaar dat het kiezen ervan steeds lastiger wordt. Wat is een goede tuitbeker? Om je hierbij te helpen hebben wij wat voorwaarden beschreven waar goede tuitbeker aan moet voldoen en benoemen we een aantal goede tuibekers.

Voorwaarden goede tuitbeker

Antilek tuitbeker

De tuitbeker heeft als doel dat de baby drinkt zonder te knoeien. De beker moet daarom zo min mogelijk lekken (lees:niet lekken) als deze schuin gehouden wordt.

Goeie handvatten

Met de oefenhandvatten kan de baby zelf de beker vasthouden en zelfstandig drinken. Deze handvatten moeten gevormd zijn voor kleine handjes en een stevige grip bieden.

Zachte drinktuit 

Het materiaal van de tuit of beker moet prettig en zacht aanvoelen in het mondje van de baby. Kies daarom voor een tuitbeker die zacht en glad aanvoelt. Hier kan de baby lekker op kauwen zonder zich pijn te doen. Je hebt overigens ook harde tuitbekers om doorbijten voorkomen. Deze zijn niet geschikt voor de eerste slokjes.

Geen tuit

Steeds meer oefenbekers zijn tuitvrij. Deze tuitvrije manier van drinken is beter voor de tandjes en helpt de overgang naar een open beker makkelijker te maken. De Munchin Miracle 360 trainer cup is de eerste drinkbeker zonder tuit. Andere fabrikanten als Nuby en NUK volgen deze nieuwe techniek nu ook op gezien de goede ervaringen. 

Ons advies is te kijken naar wat jullie kindje het prettigste vindt drinken. 

Makkelijk te reinigen

De tuitbeker dient makkelijk uit elkaar te halen zijn. Bijna alle tuitbekers bestaat uit 2 delen. Doe de tuitbeker iedere dag in de was(machine) om schimmel te voorkomen.

BPA-vrije tuitbeker

Tegenwoordig kun je er wel van uitgaan dat babyproducten vrij zijn van Bisfenol A (BPA). Check toch even goed of de tuitbeker BPA-vrij is. BPA is namelijk schadelijk.

Voorbeelden van goede tuitbekers

We bespreken hieronder goede tuitbekers. Laat je niet verleiden tot hippe tuitbekers, hoe leuk ze soms ook zijn. Deze tuitbekers zijn vaak te groot of te hard voor het babymondje en onhandig omdat de tuitbeker lekt. Je kunt deze bekers wel gebruiken als je baby al wat meer gewend is aan een tuitbeker.

Munchin Miracle 360 trainer cup

Miracle beker munchin Je kunt bijna niet meer om deze Miracle beker heen. Dankzij het 360 graden ontwerp kan er vanuit alle kanten uit worden gedronken. De tuitvrije technologie is beter voor de tanden en helpt bij de overgang naar een open beker. De klep is knoeibestendig en sluit automatisch na het drinken. Sommige moeders noemen het echt een ‘wonderbeker’ omdat het drinken zo gemakkelijk gaat bij hun baby! Deze Munchkin ontvangt de meeste en beste beoordelingen en reviews van alle tuitbekers bij Bol.com. Lees ze hier.  

Adviesprijs: 9,39

Te koop bij o.a. Bol.com, Amazon, Prenatal, Wehkamp  

NUK Magic Cup drinkbeker

goede tuitbeker NukDe NUK Magic Cup, de 360° beker waarmee jouw kindje eenvoudig zelf leert drinken. De beker heeft een oranje binnenkant en is lichtblauw aan de buitenkant, versierd met krabben die de Magic Cup helemaal af maken. De Magic Cup heeft een speciale drinkrand. Het werkt net als een gewoon glas, doordat het kind aan elke kant kan drinken. De drinkrand opent als het kind de beker aan de lippen zet en zuigt. De cup lekt niet als de beker valt en daarom handig om knoeien te voorkomen. De 3 delen van de cup zijn te reinigen in de vaatwasser. Let op: deze beker heeft geen handvatten.

Adviesprijs € 9,95

Te koop bij o.a. Wehkamp , Bol, Amazon en Plein.nl  

Philips Avent tuitbeker

Philips Avent TuitbekerDeze goede tuitbeker is speciaal ontwikkeld voor de overgang naar een normale beker, de bekers hebben afneembare handvatten. De tuitbeker is lekvrij. De tuitbeker heeft zachte oefenhandvatten voor kleine handjes. De tuit is gebogen waardoor je baby niet zijn of haar hoofdje hoeft te kantelen. Alle onderdelen kunnen de vaatwasser in. Incl dop voor onderweg.

Adviesprijs: € 9,99

Te koop bij o.a.Wehkamp en Bol.com

Dr. Brown’S Trainingsbeker 

goede tuitbekerIs je baby al bekend met Dr. Brown? Laat hem of haar dan kennis maken met de trainingsbeker. Deze fijne drinkbeker is handig om kindjes goed en eenvoudig uit een beker te leren drinken. Het ventiel zorgt voor een goede doorstroming. Handig is dat de drinkbeker niet lekt. De beker is geschikt vanaf 6+ maanden. Wanneer je kindje tandjes krijgt of vanaf 9 maanden kan je overstappen op een drinkbeker met een harde tuit.

Adviesprijs € 9,99

Te koop bij o.a. WehkampDrogistplein, Bol, en Mamaloesbabysjop.

Nuby WonderCup

wonderbeker NubyJouw kindje zal op slag verliefd zijn op deze magische beker en wat die allemaal kan. Hij is zodanig ontwikkeld om de overgang van beker naar glas te vergemakkelijken. Vanaf z’n 6 maanden zal je kleintje het geweldig vinden om van de 360° rand van deze beker te drinken. Het makkelijk te reinigen ventiel uit 100% silicone opent zich wanneer de lippen er druk op uitoefenen en sluit automatisch eens het kind stopt met drinken. De antiknoeirand laat je kindje zelf zijn drinkritme controleren en maakt deze beker perfect voor op verplaatsing. 

Adviesprijs 12,99

Te koop bij o.a. Bol.com, Prenatal  en Amazon

Kiddyboo tuitbeker

Kiddyboo tuitbekerDe Kiddyboo tuitbekers zijn hele populaire antilek bekers. Ze zijn in 2016 uitgeroepen tot babyproduct van het jaar. Wat maakt deze goede tuitbekers zo populair? Allereerst: ze lekken niet. De Kiddyboo tuitbekers hebben een waterdicht anti-lek systeem waardoor knoeien een uitdaging wordt. Daarnaast hebben ze hele leuke vormen die je kindje heel leuk vindt. De tuitbeker heeft praktische handgreepjes, een schroefdeksel en onderaan ook een antisliprand. Je hebt keuze uit een eendje of pinguïn.

Prijs per stuk: € 10,-. Per set (4 stuks): 30,-

Te koop bij o.a. Bol.com en Babypark,

Difrax antilekbeker met een zachte tuit

goede tuitbeker difrax Met de Difrax antilek tuitbekers hoef je niet bang te zijn voor een knoeipartij wanneer je kindje voor de zoveelste keer zijn beker op de kop houdt. De binnenkant van de bekers hebben een speciale uitlopende kegelvorm. Hierdoor stroomt het drankje naar de tuit wanneer je de beker horizontaal houdt. Zo hoeft je kindje zijn of haar nek minder ver naar achter te buigen en kan hierdoor rechtop drinken, wat beter is voor de nek. Ook krijgt je kindje hierdoor minder lucht binnen.

Handig: De antilek tuitbekers hebben een speciaal geïntegreerd twee standen antileksysteem: ‘slow’ (langzaam) en ‘fast’ (snel of voor dikke drankjes). Zo pas je zelf de drinksnelheid aan.

Prijs: € 8,49

Te koop bij o.a. Difrax, Bol.com en Prenatal.

Wil je je baby nog even uit de fles laten drinken? Difrax heeft hele makkelijke handgrepen voor de fles. Zo kan je baby toch zelf drinken.

In deze fase gaat je baby ook wennen een vast voedsel. Wil je advies over een goede lepel voor de eerste hapjes? Lees dan hier snel verder. 

Geef een reactie

Andere bekeken ook