Home / Blog / Eerste hapjes baby, wat is belangrijk?

Eerste hapjes baby, wat is belangrijk?

door Lisette
eerste hapjes baby

Tussen de 4 en 6 maanden kun je je baby voor het eerst kennis laten maken met vaste voeding. Deze eerste hapjes van je baby zijn een heel bijzonder moment. Je baby proeft voor het eerst allerlei nieuwe smaken en voelt nieuwe structuren in zijn of haar mondje. Dit kan hele leuke en grappige gezichtsuitdrukkingen opleveren (heel mooi voor in het fotoalbum). Deze nieuwe fase brengt ook weer allemaal vragen met zich mee. Hoeveel hapjes? Welke groente of fruit geef ik eerst? Wel of geen potjes? We behandelen de meest gestelde vragen van ouders over de eerste hapjes baby.

Wanneer eerste hapjes baby?

Hoor je vanuit de kinderstoel smakkende geluidjes komen? Brengt hij gericht speelgoed naar zijn mond? Maakt hij kauwbewegingen? Is hij enthousiast over eten en probeert hij het te pakken? Dan zijn dit de eerste signalen dat je kindje toe is aan de eerste hapjes. Maak je geen zorgen als dit met 4 maanden nog niet aan de orde is. Je kunt tot 6 maanden wachten met bijvoeding. Andere belangrijke punten:

Belangrijk bij de eerste hapjes:

  • Begin met eerste de eerste hapjes tussen de 4 en de 6 maanden. Niet eerder en niet later. Je baby is namelijk onder de 4 maanden gevoelig voor voedsel-intolerantie. Begin je na 6 maanden dan is de kans aanwezig dat je baby moeilijk went aan de structuur en smaak van vaste voeding.
  • Je kindje goed rechtop zit (kinderstoel, stoelverhoger of wipstoel)
  • Je baby goed kan slikken
  • Gebruik maakt een zacht baby lepeltje

Eerste hapjes na of voor de borst- of flesvoeding?

Geef de eerste hapjes wanneer je baby geen honger heeft. Dit klinkt wellicht wat vreemd. Je eet immers zelf ook wanneer je trek hebt. Bij baby’s in de proeffase werkt dit anders. Baby’s zijn minder ontspannen als ze trek hebben. Geef daarom de eerste hapjes direct na een borst- of flesvoeding of tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en dat is een goed moment om iets nieuws te proeven.

Wat geef je al eerste hapje? Groenten of fruit?

Je kunt je baby kennis laten maken met gepureerde fruit of groenten. Een broodkorstje tussendoor is ook heel fijn voor de tandjes. Wist je dat kinderen die beginnen met groentehapjes een grote kans hebben om later meer groente te eten dan kinderen die starten met fruit? Dat blijkt uit onderzoek. Je kindje heeft namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken.

Losse en zachte smaken als eerste hapje

Begin met losse en zachte smaken en geef dezelfde smaak meerdere dagen achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen een paar hapjes bloemkool. Hierna 3 dagen worteltjes en vervolgens 3 dagen pompoen. Je zou nog 3 dagen bijvoorbeeld sperzieboontjes kunnen doen waarna je overgaat op fruithapjes. Als je baby gewend is aan de losse smaken kun je voor de afwisseling smaken gaan combineren. Lekker is dan bijvoorbeeld appel met perzik, aardbei met banaan, kiwi met peer, wortel met pompoen, ontvelde tomaat met courgette en bloemkool met broccoli.

Geschikte groenten voor eerste hapje:
– Worteltjes
– Bloemkool
– Courgette
– Sperzieboontjes
– Broccoli

Geschikt fruit voor het eerste hapje: 
– Banaan (pas op voor verstopping)
– Mango
– Peer
– Appeltje
– Perzik

X Niet geschikt voor het eerste hapje baby:
– Zout
– Suiker
– Zuivel (gewone melk en yoghurt)
– Rauwe vleesproducten als file américain, ossenworst, carpaccio
– Rauwe schaal- en schelpdieren (voorverpakte vis zoals gerookte vis, sushi en gerookte zalm)
– Honing
– Lever

Hoe maak je de eerste babyhapjes klaar?

Is je baby rond de 4 maanden? Dan wordt fijnpureren aangeraden. De baby is immers motorisch nog niet in staat goed te kauwen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een staafmixer gebruiken of een babycook. Je kunt eventueel wat moeder- of opvolgmelk bij het hapje doen om het iets smeuïger te maken.

eerste hapje babyAls de baby nog niet goed kan afhappen, wordt de hap meestal afgestreken aan het gehemelte, zodat hij enkel nog maar hoeft te slikken.

Wanneer de hapjes goed naar binnen gaan kun je iets minder fijne voeding aanbieden. Er zijn ouders die de voorkeur geven aan hele stukken. De zogenaamde Rapely methode. Heb je na de eerste hapjes meer inspiratie nodig voor lekkere recepten? Overweeg dan eens een baby kookboek.

Hoeveel geef je als eerste hapje?

De eerste hapjes zijn bedoeld om je baby te laten wennen. Maak je geen zorgen als de baby weinig tot niets binnenkrijgt. Ook niet als de baby alles weer uitspuugt. Blijf de oefenhapjes gewoon aanbieden. Pas vanaf 8 maanden gaat vaste voeding de melkvoeding langzaam vervangen.Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Je kunt het langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt maaltijden gaat vervangen.

Eerste hapjes uit een potje?

Het beste is om de baby te laten wennen aan de smaken uit jullie keuken. Zo eet jullie kindje sneller met-de-pot-mee. Daarnaast zit er in verse groenten en fruit gewoon meer vitamines en mineralen. Maar heb je even geen ingrediënten in huis? Of ben je onderweg? Dan kun je gerust een (biologisch) potje geven of knijpfruit. Ook voor de eerste hapjes.

Bron: Voedingscentrum.

Geef een reactie

Andere bekeken ook