Home / Blog / Waar vind je de juiste informatie over borstvoeding?

Waar vind je de juiste informatie over borstvoeding?

door Lisette
juiste informatie borstvoeding

boestvoedingsboekDe borstvoedingtijd is een bijzondere en intieme periode. Maar net zoals je niet kunt leren fietsen uit een boekje, is borstvoeding geven iets wat je vooral leert door het te dóen.

Wel kun je je voorbereiden op de borstvoeding door er over te lezen of door video’s te bekijken. Een goed onderbouwd borstvoedingboek of artikel kan al veel vragen beantwoorden. Bepaalde onzekerheden kunnen wellicht weggenomen worden en praktische tips maken het voeden makkelijker en leuker. 

Door de jaren heen zijn tal van borstvoedingboeken verschenen en is er online veel geschreven en gezegd over borstvoeding

Welk boek over borstvoeding geeft antwoord op je vragen? Welke website kun je het beste raadplegen over borstvoeding? Het antwoord hierop is vooral afhankelijk van je persoonlijke verwachtingen en behoeften. 

Wij hebben een aantal goede en recent verschenen borstvoedingboeken op een rijtje gezet. Deze lijst is samengesteld op basis van reviews en ervaringen van andere moeders. Ook bespreken we een aantal fijne websites waar je terecht kunt met al je vragen over borstvoeding, ook als borstvoeding niet lukt. 

TIP: Ben je zwanger en ben je van plan om borstvoeding te gaan geven? Een boek lezen tijdens de zwangerschap zal beter gaan dan wanneer de baby al geboren is. Zo ben je beter voorbereid op de borstvoeding. 

Fijne borstvoedingboeken:

Bekijk hieronder populaire boeken over borstvoeding: 

borstvoedingboekHet Nieuwe Borstvoedingboek (2018)

Dit fijne borstvoedingboek heb je ongetwijfeld al voorbij zien komen. Het Nieuwe Borstvoedingsboek ontvangt goede reviews van andere moeders. Wat maakt het boek zo fijn? 

Het Nieuwe Borstvoeding Boek is een makkelijk leesbaar boek. Het biedt ouders van kinderen die zich aan de borst voeden of willen gaan voeden begrijpbare handvatten om van die borstvoeding een geslaagde fijne periode te maken. Er staan geen regels in dit boek. Integendeel! 

Het boek is ook geschikt voor moeders die op termijn over willen stappen op flesvoeding. Het boek bevat ook nuttige tips voor als je gaat werken, als je vaste voeding gaat introduceren en als je langer wilt voeden dan 6 maanden. Wetenschappelijk onderbouwd en een schat van informatie. 

Prijs 24,95 > Lees de reviews en bestel bij Bol.com 

goed borstvoedingboek De melkfabriek (2016)

waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt)

Boeken over borstvoeding zijn er zat. Maar boeken over borstvoeding met zowel humor als relativering én respect voor flesvoeding zijn we nog niet eerder tegengekomen. Dit boek staat vol met herkenbare en humoristische verhalen van andere (bekende) moeders. 

De melkfabriek is een handboek voor borstvoeding: alles wat je als (aanstaande) moeder moet weten over het voeden van je baby staat erin.

Het is het eerste boek over borstvoeding met een hoofdstuk over flesvoeding, waarnaar je te allen tijde zónder schuldgevoel (maar dan ook ECHT) mag doorbladeren. Want hoe mooi borstvoeding ook is, flesvoeding is ook helemaal goed! Doe vooral waar je je als moeder het best bij voelt dat is dé boodschap van De melkfabriek.

Het boek schrijft niks voor zoals voedingsschema’s of DE manier om het aan te pakken. Het is een realistische kijk op borstvoeding: iedere moeder zoekt haar eigen weg. 

Prijs: 19,99 > Lees de reviews en bestel bij Bol.com.  

beste borstvoedingboek La Leche League borstvoedingboek (2020)

Of je nu in verwachting bent, gewoon meer wilt weten over borstvoeding of wilt stoppen met borstvoeding geven: dit boek helpt jou. Het boek legt graag uit hoe borstvoeding werkt. En hoe het voor jou, je baby en je gezin kan werken. Borstvoeding mag dan heel natuurlijk zijn, het is niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt tegen dingen aanlopen die het voeden voor jou ongemakkelijk, pijnlijk of onhandig maken. Er zijn veel dingen waar je onzeker over kunt zijn. Hoe lang duurt een voeding? Hoe vaak voeden is normaal? Hoe weet je of je baby genoeg krijgt? Waarom wil je baby na een uur alweer drinken? Hoe krijg je meer slaap? Wanneer kun je beginnen met vaste voeding? Hoe combineer je borstvoeding met werk? Hoe bouw je het voeden af? En wanneer stop je met voeden? Dit boek geeft antwoord op al deze vragen en nog veel meer.

Borstvoedingorganisatie La Leche League (LLL) is een organisatie van moeders voor moeders. LLL is opgericht in 1956 in de Verenigde Staten door zeven moeders die hun ervaring met en kennis over borstvoeding wilden delen met andere moeders. Vandaag de dag is LLL uitgegroeid tot een organisatie met vrijwilligsters in zo’n 65 landen. LLL wordt wereldwijd gezien als autoriteit op het gebied van borstvoeding en moeder-tot-moeder-support.

Prijs: 24,95 > Heeft nog weinig reviews omdat het boek vrij nieuw is. Bestel bij Bol.com.

goed borstvoedingboekBorstvoeding doe je zo (2016)

‘Borstvoeding doe je zo’ begeleidt moeders tijdens de hele borstvoedingsperiode. Het boek begint met het aanleggen van de baby en het vinden van een juiste houding. Het beschrijft de eerste voedingen en geeft praktische trucs die je helpen deze en de volgende voedingen succesvol te geven. Het resultaat is dat de borstvoeding een onderdeel wordt van de dagelijkse routine.

Het boek behandelt allerlei aspecten, zoals voeden en slapen, kolven, leren drinken uit een flesje, borstvoeding combineren met een baan, de overgang op vast voedsel, omgaan met een onrustige baby en nog veel meer. Daarnaast lees je hoe mooi het contact verloopt tussen moeders met hun baby tijdens het voeden. Kortom: een boek waarmee moeders hun baby borstvoeding kunnen geven, zolang als dat zij wensen.

Opgemerkt moet worden dat het boek staat niet positief is over flesvoeding. 

Prijs: 14,99 > Lees de reviews en bestel bij Bol.com.  

goed borstvoedingboek Borstvoeding (2008)

Ben je opzoek naar een praktisch, betrouwbaar en eigentijds borstvoedingboek? Dan is dit handboek een goede keuze.

Dit borstvoeding handboek biedt je alle informatie die je nodig hebt voor een goede start en een bijzondere borstvoedingstijd. Borstvoeding bevat heldere uitleg over de beste voorbereiding, goed aanleggen, de eerste dagen en eerste weken, afkolven, de betrokkenheid van de vader en verantwoorde voeding voor moeder en kind.

Het boek bevat een kraamlogboek om je te begeleiden in de eerste periode na de bevalling. De overzichtelijke indeling: de eerste dagen, de eerste weken, de eerste maanden, en de vele foto’s en kleurrijke lay-out, maken het boek toegankelijk, overzichtelijk en prettig leesbaar.

Natuurlijk vind je er ook handige tips over afkolven, bewaren en opwarmen van moedermelk en het voorkomen en oplossen van eventuele problemen.

Wel wordt er door lezers opgemerkt dat het boek een wat eenzijdige benadering heeft. Je krijgt naast informatie over borstvoeding ook een visie op de algehele opvoedingsaanpak te lezen. 

Prijs: 10,99 > Lees de reviews en bestel bij Bol.com.  

Online informatie en support borstvoeding:

Online is ook veel informatie terug te vinden over borstvoeding. Wij hebben een aantal betrouwbare websites over borstvoeding op een rijtje gezet:

goed borstvoedingboekBorstvoedingorganisatie La Leche League (LLL)

LLL wordt wereldwijd gezien als autoriteit op het gebied van borstvoeding en moeder-tot-moeder-support. Verspreid over Nederland organiseert La Leche League cursussen en supportgroepen voor zwangeren en voedende moeders. 

Tip: In het Borstvoeding ABC op de website vind je uitgebreide informatie over de praktijk van borstvoeding geven.

Daarnaast vind je informatie over de bijeenkomsten die ze organiseren, ervaringen van andere moeders, het tijdschrift Borstvoeding Vandaag en al andere publicaties. 

Wil je graag persoonlijke hulp, of overleggen over jouw situatie? Neem dan gerust contact op met een van de vrijwilligers.

borgwijzer borstvoedingZorgwijzer borstvoeding 

In deze Zorgwijzer lees je van alles over borstvoeding, zoals hoe je borstvoeding kunt geven, hoe je om kunt gaan met stuwing en hoe je kunt afbouwen met borstvoeding in combinatie met flesvoeding. Daarnaast vind je hulpvolle en bruikbare informatie als de borstvoeding niet lukt of moeizaam verloopt.

Makkelijk en begrijpelijk geschreven. Ook vind je hier handige linkjes naar andere waardevolle informatie en websites over borstvoeding. Een aanrader! 

Voedingscentrum 

Geen zin om te lezen? Het Voedingscentrum geeft heldere uitleg over borstvoeding met behulp van video’s.

De filmpjes geven aanstaande en jonge ouders meer kennis over borstvoeding. Ook wordt verteld wat je kunt doen als de borstvoeding moeizaam verloopt. 

Bekijk hier alle filmpjes over borstvoeding van het Voedingscentrum

Geef een reactie

Andere bekeken ook