fbpx

Hoe kies je de beste voedingskussen?

Een voedingskussen is een product dat veel gemak en rust met zich meebrengt tijdens de zwangerschap en de eerste maanden samen met de baby. Het kussen geeft je onder andere ondersteuning tijdens het slapen of zitten op de bank. Je kunt je baby er ook heerlijk mee voeden en wellicht een klein dutje in laten doen. De kussen biedt ook ondersteuning bij eventueel kolven .In dit artikel bespreken wij de beste voedingskussen (dus niet de zwangerschapskussen).

Voedingskussen is persoonlijk

Een voedingskussen is een product dat je eigenlijk moet voelen voordat je het koopt. De verschillende vullingen, vorm en grootte van het kussen zorgen er namelijk voor hoe een kussen aanvoelt (hard of zacht), de mate van buigzaamheid en hoe het zich gedraagt met gewicht erop. Wat voor de een als comfortabel aanvoelt kan voor de ander als onprettig worden ervaren. Een voedingskussen is daarom heel persoonlijk.

Belangrijkste onderdeel: de vulling van het kussen

Echter zijn er zoveel verschillende voedingskussens te verkrijgen dat je door het bomen het bos niet meer ziet. Welke voedingskussen is het meest geschikt voor jou en de baby? Om daar achter te komen is het goed om te weten welke vullingen er bestaan. De vulling is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het voedingskussen. Het bepaalt hoe goed een kussen is voor het slapen en voeden, maar ook hoe ademend en duurzaam het kussen is. De favoriet van vele moeders en kraamhulpen is het voedingskussen met EPS-microparel. Zie het schema hieronder voor de verschillende vullingen zwangerschapskussen:

Tempexkorrels (ø 01,5 – 2,5 mm)
Polystrenen vulling
Ook wel polystrene micokorrels /piepschuim/ EPS standaard genoemd.

+ Past zich gemakkelijk aan naar je houding en bewegingen
+ Voordelig
Verliest stevigheid na verloop van tijd
Korrels maken iets geluid bij bewegen

Deze tempexkorrel wordt ook veel gebruikt in zitzakken. Het kussen voelt iets zachter en deukt makkelijker in. Een zwangerschapskussen met deze korrel is prima als je het kussen niet heel frequent gebruikt en je niet er niet veel geld aan uit wilt uitgeven. Het voedingskussens met tempexkorresl zijn te gebruiken tijdens de zwangerschap en voor de voedingen. Voorbeelden van voedingskussens met deze vulling: Prenatal en Doommo Basic.

EPS-microparel  (ø 0,5 – 1,5 mm)

EPS microparels


+
Past zich gemakkelijk aan naar je houding en bewegingen

+ Duurzaam
+ Geruisloos
+ Stevig en toch flexibel
Hogere aanschafprijs

Om verwarring te voorkomen; EPS is ook van piepschuim gemaakt. Echter zijn de bolletjes behandeld en hebben ze de naam ‘Microparels’ gekregen. Zo zijn ze kleiner en steviger dan de tempexkorrels. Dat betekent dat de parels minder snel indeuken dan de tempexkorrels en hierdoor duurzaam. De parels zijn zo klein als zandkorreltjes. Je kunt lang plezier hebben van een voedingskussen met microparels. Geschikt voor veelvuldig gebruik tijdens de zwangerschap en voedingen. Wordt gebruikt in de beste voedingskussens. Voorbeelden van voedingskussens met deze vulling: Doommo Buddy, Babylonia en Theraline Original.

Holle polyster vezel

vlokken vulling + Zeer zacht en comfortabel gevoel
+ Duurzaam
+ Geruisloos
+ Keuze voor hypo-allergeen
Ademt minder goed

Polyester wordt ook als vulling gebruikt in het gewone hoofdkussens. Het materiaal is heel zacht en geeft een comfortabel gevoel. Vooral de duurzame en van hoge kwaliteit voedingskussen gaan lang mee. Ook kun je kiezen voor hypo-allergeen kussen. Deze zijn vaak wel erg hoog in aanschafprijs. Geschikt voor veelvuldig gebruik tijdens de zwangerschap en voedingen. Voorbeelden van voedingskussens met deze vulling: Hema, MamaLoes en Done by Deer.

Je kunt er dus vanuit gaan dat als een voedingskussen voordelig is de inhoud uit polystrene korrels of holle polyester vezels. De duurdere varianten bestaan vaak uit de microparels. Bij twijfel altijd even navragen!

De vorm en grootte van het voedingskussen

De meeste voedingskussen hebben een hoefijzer (of U) als vorm. Deze kussen vormt zich gemakkelijk om het lichaam en geeft steun tijdens het slapen en voeden. De kussens zijn een uitkomst voor zwangere rug- en zijslapers. De lengte varieert per voedingskussen. Ben je zelf niet zo lang? Ga dan niet voor de allergrootste. Hoe groter het kussen, hoe minder ruimte in bed of op de bank (denk aan je partner). De eerste maand kun je de baby er ook heerlijk op laten liggen. Je hebt hier speciale hoezen voor (maar is geen noodzaak). Zodra je kindje toe is aan zitten kun je het kussen gebruiken ter ondersteuning. Kortom: multi-functioneel.

De kleinere voedingskussens zijn ook prima. Ze geven minder ondersteuning tijdens het slapen, toch zijn ze voor het voeden uitermate geschikt. Door de compacte vorm ideaal om mee te nemen.

Feitjes en tips over voedingskussens

  • Koop om hygiënische redenen een nieuw voedingskussen. Een voedingskussen neemt namelijk veel vocht op, ook als het wordt opgeborgen in bijvoorbeeld vochtige ruimtes. Je baby kan in contact komen met schadelijke schimmels en bacteriën.
  • Wil je je kussen weer nieuw leven inblazen? Je kunt extra vulling kopen.
  • Denk ook aan een extra hoes, zodat je een hoes kunt wassen, maar je kussen kunt blijven gebruiken! De baby drinkt namelijk gewoon door. De meeste voedingskussens kunnen ook in de wasmachine. Het duurt wel enkele uren voordat het kussen weer gebruikt kan worden.
  • Kies een hoes van hetzelfde merk om te voorkomen dat de hoes te groot of te klein is.
  • Probeer een voedingskussen eerst uit in de winkel. Zo weet je hoe het kussen voelt en voorkom je teleurstellingen.
  • De (meeste) kraamhulp heeft veel ervaring in het gebruiken van een voedingskussen tijdens het voeden. Gebruik haar kennis zoveel mogelijk! Probeer samen verschillende voedingshoudingen uit. Zo kom je erachter wat voor jullie de meest fijne manier van voeden is. Op borstvoeding.com worden goede voorbeelden en uitleg gegeven.

De beste voedingskussen?

Een top 10 beste voedingskussen opstellen is lastig gezien de persoonlijke wensen en budget. Wel is het mogelijk om de populaire en meest verkochte voedingskussen op een rijtje te zetten en de voor- en nadelen te bespreken. Zo kun je hopelijk makkelijker een keuze maken in de voor jou beste voedingskussen.

1. Voedingskussen Form Fix Kussen XL

voedingskussenshoes Form Fix KoekaHet voedingskussen Form Fix Kussen XL van Babylonia is een door ouders goed beoordeelde voedingskussen. Wat maakt deze grote voedingskussen zo goed?

Het kussen is gevuld met EPS microparels. Deze met luchtgevulde bolletjes zijn zeer klein en licht. Hierdoor past het kussen zich makkelijker aan de contouren van het lichaam aan dan wanneer de korrel groter is. Het kussen is hoefijzervormig en 180 cm lang (98 cm in hoefijzer-vorm) en voor veel moeders een fijn formaat. Vooral tijdens het slapen. Handig is de Sit Fix hoes. Deze hoes doe je om het kussen heen zodat de baby erop kan liggen. Wordt geleverd zonder hoes. Een losse hoes kost ongeveer 18 en 30 euro. 

Waterafstotend voedingskussen? 
Sinds kort is de Form Fix Kussen ook in een waterafstotende versie verkrijgbaar. Door deze gecoate stof is het kussen makkelijk af te vegen en schoon te houden. De prijs ligt wel iets hoger. Bekijk de waterafstotende kussen op Bol.com

Voordelen: + geeft tijdens de zwangerschap steun bij het slapen + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + de baby kan er comfortabel in liggen als hij nog heel klein is, op zijn buikje liggen om de wereld te ontdekken of zittend om zijn evenwicht te bewaren + geruisloos + duurzaam

Nadelen: – wordt zonder hoes geleverd groot  is voor sommige mensen iets te hard weinig design standaardhoes (wel veel kleuren)

Amazon biedt deze Form Fix kussen vaak goedkoper aan! Klik hier voor de actuele prijs.

2. Voedingskussen Doomoo

beste voedingskussenDoomoo is een heel populair Belgisch voedingskussen merk. Doomoo is namelijk helemaal gespecialiseerd in het maken van voedingskussens. De meest populaire Doomoo voedingskussen is de Doomoo Basic. Het kussen is hoefijzervormig en 155 cm lang. Vooral de prijs in combinatie met de goede kwaliteit maken het voedingskussen aantrekkelijk voor veel moeders. Daarnaast heeft het merk hele leuke en vrolijke hoezen.

Voordelen: + aantrekkelijke prijs + geeft tijdens de zwangerschap steun bij het slapen + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + de baby er comfortabel in liggen als hij nog heel klein is, op zijn buikje liggen om de wereld te ontdekken of zittend om zijn evenwicht te bewaren + incl. leuke gekleurde hoes.

Nadelen Grotere piepschuim korrels en hierdoor minder stevig. Sommigen vinden dat bijvoorbeeld bij het slapen juist prettig. Andere niet omdat de baby (als deze zwaarder wordt) sneller wegzakt.   De korrels maken iets geluid bij bewegen van het kussen.

Kun je iets meer geld uitgeven dan is de Doomoo Buddy een goede keuze. Deze voedingskussen biedt door de kleinere korrels meer stevigheid. De prijs ligt wel stuk hoger. Adviesprijs: 68,- 

3.  Voedingskussen Theraline

beste voedingskussen TheralineTheraline is een A-merk die door de jaren heen verschillende voedingskussens aanbiedt. Theraline is de nummer 1 in Duitsland! Het merk is dan ook een expert op het gebied van voedingskussen. Het Theraline Original voedingskussen is het bekendste voedingskussen en bestaat uit EPS microparels die zicht uitstekend naar het lichaam vormen. Ook de hoezen zijn van materiaal en hebben leuke designs. Het kussen is hoefijzervormig en 190 cm lang (dit is groot!). Hooks Black & White is een hele populaire.

Voordelen: + extra lang en buigzaam + geeft tijdens de zwangerschap steun bij het slapen + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + de baby er comfortabel in liggen als hij nog heel klein is, op zijn buikje liggen om de wereld te ontdekken of zittend om zijn evenwicht te bewaren + incl. leuke gekleurde hoes.

Nadelen  Hoge aanschafprijs niet overal verkrijgbaar nog groot

Theraline heeft ook nog het specifieke My 7 kussen dat extra ondersteuning geeft bij slapen en de kleinere voedingskussens Yinnie en Moon. Wil je een iets kleinere kussen dan is de comfort wellicht een optie. Deze is ook iets goedkoper.

Sinds kort ook verkrijgbaar bij Amazon. Kijk hier voor de actuele prijs. 

4. Voedingskussen Snoozzz

Beste voedingskussen snoozzzEen voedingskussen dat veel goede beoordelingen op zijn naam heeft staan is de Snoozzz. Voor veel ouders een van de beste voedingskussen. Lees  hier de ervaringen van andere gebruikers.  Het Snoozzz voedings- en relaxkussens is te gebruiken als zwangerschapskussen en als voedingskussen. De met rits afneembare buitenhoes heeft een katoenen bovenzijde en heerlijk zachte onderzijde van microfiber. De vulling bestaat uit  EPS-microparel. Het kussen is hierdoor stevig en geruisloos. De binnenhoes is van katoen en heeft een rits om het kussen te kunnen vullen indien gewenst. De kussen heeft een afmeting van 170 cm.

Voordelen: + geeft tijdens de zwangerschap steun bij het slapen + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + de baby kan er comfortabel in liggen als hij nog heel klein is, op zijn buikje liggen om de wereld te ontdekken of zittend om zijn evenwicht te bewaren + geruisloos + duurzaam + De binnenhoes is heeft een rits om het kussen te kunnen vullen

Nadelen: voor sommige iets te zacht (blijft persoonlijk)

5. Nanami voedingkussen

Nanami voedingskussen reviewPrachtig en originele voedingskussens van het nieuwe babymerk van Hollandse bodem: Nanami (de merknaam Nanami staat voor ‘zeven zeeën’). Als je deze ziet, wil je geen andere meer. Een echte eye-catcher! Het zijn multifunctionele kussens die jou en de baby tijdens en jaren na de zwangerschap kunnen ondersteunen tijdens slapen, zitten, reizen en spelen. Je hebt verschillende uitvoeringen waaronder het hondje Olly, de ijsbeer Nanook, de walvis Momo.

De voedingskussens zijn 100% polyester wattine vlokken. De buitenkant is biologisch katoen. Het materiaal is heel zacht en geeft een comfortabel gevoel. Ontvangt al hele goede reviews!

Voordelen: + eye-catcher + multi functioneel: voeden, liggen, slaapkussen, chill – out kussen  + jarenlang plezier  
Nadelen  ademt minder niet alle uitvoeringen zijn vormbaar 

Prijs: v.a. 59,95 en verkrijgbaar bij o.a. De Gele Flamingo, Bol.com en Nanami.

6. Boppy voedingskussen

voedingskussen boppyBoppy voedingskussen is prijswinnaar in Amerika en van het merk Chicco. Het kussen is compact en toch nog geschikt voor het geven van voeding, als comfortabel nestje om te ontspannen, als kussen om de ontwikkeling te bevorderen en een veilige manier om te leren zitten. Het kussen bestaat uit holle polyestervezels en een afmeting van 125 cm.

Voordelen: + compact en makkelijk mee te nemen + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + de baby kan er comfortabel in liggen als hij nog heel klein is of zittend om zijn evenwicht te bewaren + incl. gekleurde hoes

Nadelen  geeft geen steun tijdens de zwangerschap   ademt minder niet vormbaar

7. HEMA voedingskussen

beste voedingskussen HemaDe HEMA voedingskussen is een prima voedingskussen die veel verkocht wordt aan aanstaande moeders. De kussen is gevuld met holle polyestervezels en heeft een afmeting van 160 cm. Het kussen krijgt goede beoordelingen op slaapcomfort. Op voeden scoort deze kussen iets minder. Dit blijft echter een persoonlijke keuze.

Voordelen: + prijs / kwaliteit + geeft tijdens de zwangerschap steun bij het slapen + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + de baby er comfortabel in liggen als hij nog heel klein is, op zijn buikje liggen om de wereld te ontdekken of zittend om zijn evenwicht te bewaren

Nadelen: – ademt minder  moeilijker vormbaar weinig keuze uit hoezen

   Prijs: 35,- >> Naar de Hema

8. Babymoov Mum & B voedingskussen

beste zwangerschapskussenHeb je behoefte aan een kleinere en rechtere voedingkussen? De Babymoov is compact en geeft toch ondersteuning in de zwangerschap en tijdens het voeden van de baby. Door de vulling met polystrene korrels is het kussen goed en makkelijk vormbaar. |Het kussen heeft een afmeting van 60 cm. Ideaal om mee op pad te nemen dus. De vulling bestaat uit micropareltjes.

Voordelen: + ergonomisch + makkelijke mee te nemen  + het kussen kan gemakkelijk op schoot gehouden worden zodat de baby op de goede hoogte gevoed kan worden + leuke design + fijne steun voor onder de voeten of hoofd.

Nadelen: – geeft minder steun tijdens slapen aan gehele lichaam  grotere korrels en hierdoor minder stevig de korrels maken iets geluid bij bewegen van de kussen.

Adviesprijs: 37,75

Wat is jou ervaring met een voedingskussen? Laat een reactie achter.

De beste baby voedingsaccessoires