Home / Blog / Opzoek naar de beste handkolf? Bekijk de top 5.

Opzoek naar de beste handkolf? Bekijk de top 5.

door Lisette
beste handkolf

Kies je voor een handkolf dan kies je een kolf voor incidenteel gebruik. Dit kan bijvoorbeeld om af en toe stuwing te verminderen of als je een keertje zonder baby op stap gaat. Ga je een paar keer per week kolven? Dan is een enkelzijdige elektrische kolf een betere keuze. Wat is de beste handkolf en wat zijn de voordelen van een handkolf ten opzichte van een elektrische kolf? We bespreken het in dit artikel. 

Wat is de beste handkolf?

We hebben de beste handkolven op een rijtje gezet. Deze top 5 beste handkolf is samengesteld op basis van gebruikerservaring en de prijs/kwaliteit verhouding. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze maar een beetje hulp van andere gebruikers maakt het kiezen een stuk makkelijker. Bekijk het overzicht hieronder. 

Top 5 beste handkolf: 

1. Philips Avent Handkolf SCF330/20 

beste handkolfDe zeer positief beoordeelde en beste handkolf is de Philips Avent Handkolf SCF330/20 (Ook wel de Philips Avent Comfort genoemd). De voorloper van dit model was de Philips Avent Isis. De kolf is vooral heel praktisch. Door het unieke ontwerp van de borstschild kun je gemakkelijk zitten tijdens het kolven. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen.

De kolf is makkelijk uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Een aantal gebruikers geven aan deze siliconen pad eruit te halen om zo nog beter te kunnen kolven. Prima te reinigen en een uitstekende prijs/kwaliteit. De kolf past op alle flesjes van Avent, ook oudere modellen.

Voordelen: + comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen compact + goede prijs / kwaliteit
Nadeel:  kraakt iets  (tip: siliconen ronde hulpstuk even onder de kraan te houden voordat je de kolf in elkaar zet)

Philips Avent Hand Kolfapparaat Met Natural Motion

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€23,00)
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 – 1:31 am

2. Medela Harmony handkolf

medela handkolfEen populaire en goed beoordeelde handkolf is de Medela Harmony. Grote voordeel van deze handkolf is het 2-fase systeem. Hiermee kun je met de korte zijde van de handgreep het toeschietreflex stimuleren. Zo stimuleer je een sneller zuigpatroon, dit is vergelijkbaar met dat van een baby. Zodra de melk begint te stromen ga je verder met de lange zijde van de handgreep om de melk in een lager patroon af te kolven.

Naast dat de kolf makkelijk in gebruik is, kun je de kolf ook makkelijk schoonmaken. De onderdelen zijn eenvoudig uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De draaibare hendel is zeer ergonomisch en geeft een maximaal comfort. De kolf is licht en klein. Je kunt eventueel een andere maat borstschild bestellen, mocht de gemiddelde maat niet fijn zijn. 

Voordelen: + 2-fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + compact + keuze uit maat borstschild
Nadeel:  iets prijzig

Amazon Nederland verkoopt de Medela handkolf doorgaans goedkoper. Klik hier om naar Amazon te gaan. 

3. Ardo Amaryll handkolf

Ardo Amaryll handkolf

Een wat goedkopere handkolf is de Ardo Amaryll. Met behulp van de apart verkrijgbare Ardo Pumpset Kit is deze handkolf om te bouwen tot een elektrische kolf. De hendel van de Ardo Amaryll is draaibaar zodat je zowel links en rechts kan kolven. De hendel is ook iets kleiner waardoor de kolf ook prima te bedienen is als je handen kleiner zijn.

De vacuümsterkte en afkolfritme is aan te passen naar behoefte. Verder is de kolf makkelijk te reinigen en makkelijk mee te nemen in de tas. Wordt geleverd met een borstschelp van 26 mm geleverd. 

Voordelen: + uitbreidbaar tot elektrische kolf + ook voor linkshandigen  + eenvoudig te reinigen + compact + goede prijs / kwaliteit
Nadeel:  Alleen een borstschild van 26 mm wordt meegeleverd

Ardo Amaryll Start handkolf

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€32,95)
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 – 1:31 am

4.  Lansinoh handkolf

beste handkolfDeze borstkolf beschikt ook over het 2 fase systeem. De ‘let down’ fase bootst het natuurlijke, snellere zuiggedrag van de baby na aan het begin van het voedingsproces, terwijl de ‘expression’ fase de langere, tragere trekjes van de baby tijdens het geven van borstvoeding nabootst. De Lansinoh borstkolf is een compacte, lichte borstkolf is eenvoudig schoon te maken en op te bergen. 

De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat de handkolf met één hand gebruikt kan worden zonder dat je last krijgt van een vermoeide pols. De kolf beschikt over een ComfortSeal kussen dat zorgt voor een veilige afsluiting die niet alleen efficiënter is, maar ook comfortabel.

In Engeland wordt deze kolf al veel langer gebruikt, daar zijn de ervaringen positief. De kolf is geluidloos en maakt zelfs geen zuigend geluid zoals sommige andere handkolven.

Voordelen:  + 2-fase systeem + eenvoudig te reinigen + compact + goede prijs / kwaliteit
Nadeel:  weinig verkooppunten

Deze kolf wordt vaak goedkoper aangeboden op Amazon.nl. Klik hier voor de prijs. 

Lansinoh – Manuele borstkolf

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€39,99)
bol.com (€42,99)
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 – 1:31 am

5. BYER handmatige draagbare pomp

beste handkolf Een wat goedkopere handpomp is de BYER kolf. De handborstkolf is redelijk comfortabel. Hij heeft een zacht siliconen kolfdeel, waardoor het bijna voelt alsof je aan het voeden bent.

Het kleine formaat van de borstkolf zorgt ervoor dat je hem altijd bij de hand kan hebben. Daarnaast zit er een flesje met speen bij, zodat je direct na het kolven je kindje kan voeden. Of je kunt het eenvoudig even in de koelkast bewaren zonder over te gieten. 

De kolf ontvangt wisselende reviews. Persoonlijk raden wij aan een wat betere kwaliteit handkolf aan te schaffen als je er meer dan 1 per week gebruik van gaat maken. 

Voordelen:  + goedkoop makkelijk in gebruik + compact 
Nadeel:  minder goede pompkracht  kwaliteit valt tegen veel kleine onderdelen 

BYER Handmatige Draagbare Borstkolf – Inclusief Melkfles – BPA Vrij – 150 ml

Verkrijgbaar bij:

bol.com
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 – 1:31 am

Hieronder een aantal veelgestelde vragen over de handkolf: 

 • Wanneer kies je voor een handkolf?

  Een handkolf is voor incidenteel gebruik. Dit kan bijvoorbeeld om af en toe stuwing te verminderen of als je een keertje zonder je baby op stap gaat. Ga je een paar keer per week kolven? Dan is een enkelzijdige elektrische kolf een betere keuze.

 • Wat zijn de voordelen van een handkolf?

  De prijs van een handkolf is ten opzichte van de elektrische kolf een stuk goedkoper. Daarnaast heeft een handkolf geen stroom of accu nodig en is overal te gebruiken.

  Een handkolf is licht en klein en dus makkelijk mee te nemen.Je bepaalt zelf het tempo van de kolf. De kolf maakt geen geluid (elektrische kolven maken een pompend geluid)

 • Hoe werkt een handkolf? 

  De kolf drijf je aan met de hand, vaak door er in te knijpen. Dit vraagt wel wat oefening, want je moet de kolf ondertussen ook goed op de borst houden. Tip: Gebruik voor het schoonmaken een sterilisator. Zo voorkom je bacteriën in de kolf. 

 • Hoe wek je een toeschietreflex op bij een handkolf?

  Je zult bij een aantal kolven zelf de toeschietreflex moeten opwekken met korte en oppervlakkige bewegingen. Wanneer de melk gaat stromen, houd je het handvat van de handkolf ingedrukt zolang je straaltjes melk ziet spuiten. Wanneer het straaltje melk slap wordt dan pomp je de handkolf nog een keer op. Oefenen baart kunst!  

  Hieronder een filmpje over de Medela Harmony handkolf waarin een stukje te zien is over het toeschietreflex. 

Geef een reactie

Andere bekeken ook