Home / Blog / Beste enkele kolf, welk merk kies je?

Beste enkele kolf, welk merk kies je?

by Lisette
beste enkelzijdige elektrische borstkolf

Beste enkele kolf: De enkelzijdige of enkele elektrische borstkolf genaamd is de meest verkochte borstkolf. De kolf is niet heel prijzig in aanschaf en werkt toch efficiënt. Heb jij een part-time baan? Dan is een enkele elektrische borstkolf een prima keuze. Je kunt de kolf voor zo’n ongeveer 10 kolfsessies per week gebruiken. Kolf je dagelijks en meerdere keren, dan is een dubbelzijdig elektrische kolf wellicht een betere keuze kolf. Je kolf zo sneller en effectiever. 

Wat zijn de voordelen van een elektrische enkele borstkolf?

  • De meeste enkelzijdige zijn compact en licht en passen makkelijk in een tas. 
  • De meeste kolven werken ook op batterijen. Dit betekent dat je dus overal kunt kolven! 
  • Een ander voordeel is natuurlijk ook dat je in elk geval 1 hand vrij hebt ter ondersteuning van de borst, voor borstmassage of borstcompressie.

Omdat het een enkelzijdige kolf is en je dus maar 1 borst tegelijk kunt kolven, ben je meer tijd kwijt per kolfsessie. Je kolft namelijk altijd 2 borsten per keer. Tip: Gebruik voor het schoonmaken een sterilisator. Zo voorkom je bacteriën in de kolf.

Kies de juiste maat borstschild bij een enkele borstkolf

De juiste maat borstschild is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische borstkolf. Lactatiekundigen zijn het erover eens dat een juiste pasvorm essentieel is, niet alleen om comfortabel te kolven, maar ook voor een effectieve melkstroom. Een verkeerde maat borstschild is oncomfortabel en soms pijnlijk.

Er zijn verschillende maten borstschilden beschikbaar, die lopen van 21mm tot 36mm. Bij een enkelzijdige elektrische borstkolf wordt meestal de gemiddelde maat M (24 mm) meegeleverd. Je zult dus waarschijnlijk nog los van de kolfset de juiste borstschild moeten kopen. TipHet beste is om dit te doen nadat je de gemiddelde maat even hebt geprobeerd. De keuze voor de goede maat borstschild is dan namelijk veel makkelijker te maken aan de hand van onderstaande filmpje. 

Top 5 beste enkele borstkolf 2022:

Deze keuze voor een borstkolf is heel persoonlijk. Wat voor de ene vrouw heel fijn kolft kan voor de andere vouw als onprettig ervaren worden. Toch zijn er een aantal elektrische enkelzijdige borstkolven die goed worden beoordeeld door veel gebruikers. We hebben de beste enkelzijdige elektrische op een rijtje gezet. Deze top 5 beste enkel kolf is samengesteld op basis van ervaringen van andere gebruikers en de prijs/kwaliteit verhouding. De Consumentenbond heeft overigens geen onderzoek gedaan naar borstkolven. Een beste koop of een best geteste borstkolf bestaat (nog) niet. Bekijk het overzicht hieronder:

1. De Medela Swing Flex en Solo 

beste enkele kolf De Medela Swing Flex staat op nummer 1 van de beste enkele borstkolf top 5. Deze kolf is de meest verkochte enkele elektrische borstkolf van dit moment en krijgt goede reviews.

Het grote voordeel van deze kolf is het 2-fase systeem. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Uit studies blijkt dat baby’s in twee fasen drinken. Eerst zuigen ze snel en licht om de toeschietreflex te stimuleren en de melk te laten stromen. Daarna gaan ze over op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. De Medela Swing imiteert dit zuiggedrag perfect. Daarnaast levert de Flex™ technologie 11% meer melk op en zorgt het voor 4% betere lediging van je borsten. 

Het borstschild van de Medela Flex borstkolven heeft een wijde openingshoek wat voor een goede pasvorm zorgt. Dit helpt om te voorkomen dat de melkkanalen samengedrukt worden en daardoor wordt de melkstroom bevorderd. Daarnaast heeft het schild een ovale vorm dat gedraaid kan worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. Bovendien heeft het borstschild een zachte, flexibele rand voor een natuurlijk en comfortabel gevoel. Het borstschild is in 4 maten verkrijgbaar. 

De kolf werkt ook op batterijen. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken, duurzaam en werkt ook op batterijen. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Sinds kort is deze kolf ook beschikbaar met een oplaadbare accu; de Medela Swing Flex Solo.

Waar je rekening mee moet houden is dat elektrische kolven nou eenmaal geluid maken. 

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + werkt ook op batterijen + goede prijs/kwaliteit  + 4 maten PersonalFIT plus borstschild 
Nadelen:  pomp maakt geluid (doen alle elektrische kolven) geen opbergtasje

2. Philips Avent oplaadbare borstkolf SCF396/11

beste enkele kolf
Op nummer 2 van de Top 5 beste elektrische enkele borstkolf is de allernieuwste Philips Avent SCFSCF396/11. Deze kolf wordt geleverd met een oplaadbare batterij. Net zoals de handkolf van Philips is ook deze kolf zo ontworpen dat je gemakkelijk kunt zitten tijdens het kolven door het unieke ontwerp van de borstkolf. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Deze borstschild past op 99,98% van alle borstvormen en tepelformaten.

Tijdens het afkolven imiteert het kussen subtiel het zuigen van je baby, voor een natuurlijke toeschietreflex en klinisch bewezen effectiviteit. Totaal zijn er 16 kolfstanden. Zorg dat de batterij is opgeladen als je buiten de deur gaat kolven. 

Verder is de kolf eenvoudig te reinigen, compact en makkelijk in elkaar te zetten. De kolf is ook zonder oplaadbare accu te verkrijgen. Dat is SCF395. Verschil? Nadeel is dat je dan altijd afhankelijk bent van netstroom. Wel wordt de kolf geleverd met een USB – adapter (voor bijvoorbeeld in de auto). De kolf is een stuk goedkoper. Bekijk deze kolf hier

Voordelen:  + makkelijk in gebruik + comfortabel ontwerp eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + pauze functie + inclusief oplaadbare batterij 
Nadelen geen opbergtasje alleen geschikt voor AVENT flesjes en bewaarbekers.  

3. Doopser /G2b draadloze elektrische kolf

beste enkele kolf Is Elvie ver boven je budget maar wil je toch graag handsfree kunnen kolven? Dan zou je de Doopser kolf kunnen overwegen. Een freestyle kolf van goede kwaliteit en betaalbare prijs. Ontvangt tot nu toe geen 1 slechte reviews en dat zegt toch wel wat! Lees ze hier. 

De kolf biedt keuze uit 3 verschillende standen, namelijk de massage modus, de zuigmodus en de melkverzameling modus.  Hiermee wordt de manier waarop je baby aan de borst drinkt nagebootst (met snelle, lichte zuigbewegingen gevolgd door langzamere, sterkere zuigbewegingen). Zo wordt de stimulatie van je toeschietreflex geoptimaliseerd. 

De Doopser kolf heeft 9 instelbare niveaus. De borstkolf komt in twee verschillende maten, namelijk een borstschild van 24 mm en een borstschild van 28 mm

De Doopser borstkolf is vrij stil. Daarnaast zijn de verschillende delen van de draadloze borstkolf eenvoudig uit en in elkaar te zetten. Dit zorgt voor gemakkelijk reinigen van de borstkolf.

De borstkolf is eenvoudig te bedienen via het controlepaneel aan de bovenkant. Het vernieuwde LCD scherm zorgt voor gemak en overzichtelijkheid. Dit scherm geeft duidelijk weer welke stand en intensiteit je kolft. Verder is af te lezen wat de stand van de batterij is en welke modus je gebruikt.

De kolf heeft een opvangcup van 240mL wat heel handig is, zodat je niks over hoeft te gieten tijdens het kolven. Er worden bij elke kolf 2 flesjes meegeleverd wat gevuld kan worden na het kolven.

Wil je meer informatie over handsfree kolven? Lees ons artikel met de beste handsfree kolven hier. 

Voordelen: + goede prijs/ kwaliteit + handsfree kolven + stil + 240 ml per keer kolven + icl. 2 flesjes + LCD- scherm + 3 fase systeem + intelligente geheugenfunctie
Nadelen: geen koppeling met app groot (maar wel meer melkopvang) kolfbh wordt aangeraden 

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€97,00)
laatst bijgewerkt:: september 26, 2022 - 7:01 pm

4. Difrax B to B borstkolf

beste elektrische enkelzijdige borstkolfEen andere populaire en goed beoordeelde kolf is de Difrax B to B borstkolf. Het grote voordeel van de Difrax borstkolf is dat deze onopvallend is doordat je de schelp onder je kleding kunt dragen. Heel discreet, en je hebt beide handen vrij. De Difrax kolf is bewezen stiller dan de Medela Swing en de Avent SCF302 (bron: onderzoeksbureau TNO).  

Na het aanzetten begint de borstkolf met de toeschietreflexmodus. Na 3 minuten gaat de borstkolf automatisch over op de kolfmodus. Je kunt echter ook handmatig instellen dat dit eerder gebeurt. 

De Difrax borstkolf heeft 8 zuigkrachtniveaus, die je zelf kunt instellen. De kolf werkt ook op batterijen. Verder is de kolf makkelijk in elkaar te zetten en past op alle Difraxflesjes. Je kunt kiezen uit 3 maten binnenschelpen. Het schoonmaken zou echter iets lastiger zijn.  

Voordelen:  + makkelijk in gebruik + discreet + stiller + 8 standen + mooi design 
Nadelen niet heel makkelijk te reinigen  alleen geschikt voor Difraxflesjes   prijzig  geen opbergtasje

Verkrijgbaar bij:

bol.com
laatst bijgewerkt:: september 26, 2022 - 7:01 pm

5. Ardo Calypso enkele kolf

Ardo CalypsoDe bovengenoemde merken in zijn allemaal Nederlands. Ardo Calypso is dit niet en komt uit Zwitserland. Dit heeft verder geen invloed op de verkrijgbaarheid en/of garantie. De naamsbekendheid is alleen iets minder groot. Het grote voordeel van de Ardo Calypso is dat deze minder geluid maakt dan de hierboven genoemde borstkolven. Zie en hoor geluidstest. Hij is nog iets stiller dan de bovengenoemde Dyfrax. 

Een ander voordeel is dat je deze enkelzijdige elektrische borstkolf kunt ombouwen tot een dubbele elektrische borstkolf. Mocht toch blijken dat je meer gaat kolven dan gedacht, kun je de kolf uitbreiden. Ardo geeft met de Calypso borstkolf een garantievergoeding tot 400 uur. Ardo kijkt dus niet naar wanneer je de kolf aangeschaft hebt, maar hoeveel uur je gekolfd hebt. 

Zowel het vacuüm (8 standen) als de snelheid (8 standen) kun je zelf instellen, waardoor je 64 verschillende standen hebt. Zo kun je eerst, met een hogere snelheid, een toeschietreflex creëren en vervolgens overgaan op de daadwerkelijke kolffase met een, voor jou, prettige instelling.

De Ardo Calypso borstkolf werkt zowel met batterijen als op netstroom en wordt standaard geleverd met een enkelzijdige afkolf set met borstschild maat 26mm. Er zijn ook nog 2 andere maten verkrijgbaar. Verder is de kolf eenvoudig in gebruik en makkelijk te reinigen. 

Voordelen:  + makkelijk in gebruik + stuk stiller + 64 standen + uit te breiden tot een dubbele kolf eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit  
Nadelen:  geen opbergtasje bij deze uitvoering  weinig reviews 

Deze Ardo Calypso wordt vaak een stuk goedkoper aanboden op Amazon.nl. Klik hier voor de actuele prijs.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€144,99)
babypark.nl (€169,00)
laatst bijgewerkt:: september 26, 2022 - 7:01 pm

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€144,99)
babypark.nl (€169,00)
laatst bijgewerkt:: september 26, 2022 - 7:01 pm

Geef een reactie

Andere bekeken ook