Home / Blog / Beste enkele kolf, welk merk kies je?

Beste enkele kolf, welk merk kies je?

door Lisette
beste enkelzijdige elektrische borstkolf

Beste enkele kolf: De enkelzijdige of enkele elektrische borstkolf genaamd is de meest verkochte borstkolf. De kolf is niet heel prijzig in aanschaf en werkt toch efficiënt. Heb jij een part-time baan? Dan is een enkele elektrische borstkolf een prima keuze. Je kunt de kolf voor zo’n ongeveer 10 kolfsessies per week gebruiken. Kolf je dagelijks en meerdere keren, dan is een dubbelzijdig elektrische kolf wellicht een betere keuze kolf. Je kolf zo sneller en effectiever. 

Wat zijn de voordelen van een elektrische enkele borstkolf?

  • De meeste enkelzijdige zijn compact en licht en passen makkelijk in een tas. 
  • De meeste kolven werken ook op batterijen of hebben een oplaadbare accu. Dit betekent dat je dus overal kunt kolven zonder afhankelijk te zijn van stroom! 
  • Keuze voor een handsfree kolf 
  • Een ander voordeel is natuurlijk ook dat je in elk geval 1 hand vrij hebt ter ondersteuning van de borst, voor borstmassage of borstcompressie.

Omdat het een enkelzijdige kolf is en je dus maar 1 borst tegelijk kunt kolven, ben je meer tijd kwijt per kolfsessie. Je kolft namelijk altijd 2 borsten per keer. 

Kies de juiste maat borstschild bij een enkele borstkolf

De juiste maat borstschild is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische borstkolf. Lactatiekundigen zijn het erover eens dat een juiste pasvorm essentieel is, niet alleen om comfortabel te kolven, maar ook voor een effectieve melkstroom. Een verkeerde maat borstschild is oncomfortabel en soms pijnlijk.

Er zijn verschillende maten borstschilden beschikbaar, die lopen van 21mm tot 36mm. Bij een enkelzijdige elektrische borstkolf wordt meestal de gemiddelde maat M (24 mm) meegeleverd. Je zult dus waarschijnlijk nog los van de kolfset de juiste borstschild moeten kopen. TipHet beste is om dit te doen nadat je de gemiddelde maat even hebt geprobeerd. De keuze voor de goede maat borstschild is dan namelijk veel makkelijker te maken aan de hand van onderstaande filmpje. 

Top 5 beste enkele borstkolf 2023:

Deze keuze voor een borstkolf is heel persoonlijk. Wat voor de ene vrouw heel fijn kolft kan voor de andere vrouw als onprettig ervaren worden. Toch zijn er een aantal elektrische enkelzijdige borstkolven die goed worden beoordeeld door veel gebruikers. We hebben de beste enkelzijdige elektrische op een rijtje gezet. Deze top 5 beste enkel kolf is samengesteld op basis van ervaringen van andere gebruikers en de prijs/kwaliteit verhouding. De Consumentenbond heeft overigens geen onderzoek gedaan naar borstkolven. Een beste koop of een best geteste borstkolf bestaat (nog) niet. Bekijk het overzicht hieronder:

1. De Medela Swing Flex en Solo 

beste enkele kolf De Medela Swing Flex staat op nummer 1 van de beste enkele borstkolf top 5. Deze kolf is de meest verkochte enkele elektrische borstkolf van dit moment en krijgt goede reviews.

Het grote voordeel van deze kolf is het 2-fase systeem. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Uit studies blijkt dat baby’s in twee fasen drinken. Eerst zuigen ze snel en licht om de toeschietreflex te stimuleren en de melk te laten stromen. Daarna gaan ze over op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. De Medela Swing imiteert dit zuiggedrag perfect. Daarnaast levert de Flex™ technologie 11% meer melk op en zorgt het voor 4% betere lediging van je borsten. 

Het borstschild van de Medela Flex borstkolven heeft een wijde openingshoek wat voor een goede pasvorm zorgt. Dit helpt om te voorkomen dat de melkkanalen samengedrukt worden en daardoor wordt de melkstroom bevorderd. Daarnaast heeft het schild een ovale vorm dat gedraaid kan worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. Bovendien heeft het borstschild een zachte, flexibele rand voor een natuurlijk en comfortabel gevoel. Het borstschild is in 4 maten verkrijgbaar. 

De kolf werkt ook op batterijen. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken, duurzaam en werkt ook op batterijen. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Let op! De kolf is ook beschikbaar met een oplaadbare accu; de Medela Swing Flex Solo.

Waar je rekening mee moet houden is dat elektrische kolven nou eenmaal geluid maken. 

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + werkt ook op batterijen + goede prijs/kwaliteit  + 4 maten PersonalFIT plus borstschild 
Nadelen:  pomp maakt geluid (doen alle elektrische kolven) geen opbergtasje

2. Vulpes BabyCare enkele handsfree kolf

beste enkele kolf De borstkolf van Vulpes BabyCare is voorzien van een handsfree en draadloos design, waardoor je niet afhankelijk bent van draden en snoeren tijdens het kolven. Je kunt overal kolven zonder stroom. 

De borstkolf van Vulpes BabyCare® beschikt over 3 verschillende standen en 27 zuigniveaus welke je kunt aanpassen met de modi knop. Hierdoor is het mogelijk om zelf als moeder de juiste instellingen te bepalen naar je eigen wens en behoefte.

De borstkolf wordt geleverd met 19, 21 & 24 mm opzetstukken en een 26mm borstschild. Hierdoor kan je gemakkelijk zelf het juiste formaat kiezen.  De borstkolf is voorzien van een comfortabele en unieke fit, waardoor de borstkolf eenvoudig om elke borst heen zal passen.

Het opladen van de borstkolf duurt slechts 2,5 uur en dankzij de batterij kun je hem op volle sterkte, 2 uur gebruiken! De Vulpes Borstkolf MAX is dan ook USB-Oplaadbaar en heeft een zeer zuinige batterij.

De kolf is voorzien van een handige display waarop je de modi en de zuigsterkte kunt aanpassen, helemaal naar je persoonlijke wensen.

Voordelen:  + handsfree kolven + makkelijk in gebruik + klein en compact ontwerp eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + inclusief oplaadbare batterij + inclusief 3 schildmaten + inclusief bewaarzakjes 
Nadelen hoeveelheid melk is iets lastig af te lezen 

Vulpes BabyCare® Elektrische Draadloze Borstkolf

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€99,95)
laatst bijgewerkt:: juli 20, 2024 - 7:29 pm

3. Philips Avent oplaadbare borstkolf SCF396/11

beste enkele kolf
Op nummer 2 van de Top 5 beste elektrische enkele borstkolf is de allernieuwste Philips Avent SCFSCF396/11. Deze kolf wordt geleverd met een oplaadbare batterij. Net zoals de handkolf van Philips is ook deze kolf zo ontworpen dat je gemakkelijk kunt zitten tijdens het kolven door het unieke ontwerp van de borstkolf. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Deze borstschild past op 99,98% van alle borstvormen en tepelformaten.

Tijdens het afkolven imiteert het kussen subtiel het zuigen van je baby, voor een natuurlijke toeschietreflex en klinisch bewezen effectiviteit. Totaal zijn er 16 kolfstanden. Zorg dat de batterij is opgeladen als je buiten de deur gaat kolven. 

Verder is de kolf eenvoudig te reinigen, compact en makkelijk in elkaar te zetten. De kolf is ook zonder oplaadbare accu te verkrijgen. Dat is SCF395. Verschil? Nadeel is dat je dan altijd afhankelijk bent van netstroom. Wel wordt de kolf geleverd met een USB – adapter (voor bijvoorbeeld in de auto). De kolf is een stuk goedkoper. Bekijk deze kolf hier

Voordelen:  + makkelijk in gebruik + comfortabel ontwerp eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + pauze functie + inclusief oplaadbare batterij 
Nadelen geen opbergtasje alleen geschikt voor AVENT flesjes en bewaarbekers.  

4. Kolvy elektrische handsfree kolf

beste enkele kolf Is Elvie ver boven je budget maar wil je toch graag handsfree kunnen kolven? Dan zou je de Kolvy kolf kunnen overwegen. Een freestyle kolf van goede kwaliteit en betaalbare prijs. Ontvangt super fijne reviews. Lees ze hier. 

De kolf biedt keuze uit 3 verschillende standen, namelijk de massage modus, de zuigmodus en de melkverzameling modus.  Hiermee wordt de manier waarop je baby aan de borst drinkt nagebootst (met snelle, lichte zuigbewegingen gevolgd door langzamere, sterkere zuigbewegingen). Zo wordt de stimulatie van je toeschietreflex geoptimaliseerd. 

De Kolvy kolf heeft 9 instelbare niveaus. De borstkolf komt in twee verschillende maten, namelijk een borstschild van 24 mm en een borstschild van 28 mm

De Doopser borstkolf is vrij stil. Daarnaast zijn de verschillende delen van de draadloze borstkolf eenvoudig uit en in elkaar te zetten. Dit zorgt voor gemakkelijk reinigen van de borstkolf.

De borstkolf is eenvoudig te bedienen via het controlepaneel aan de bovenkant. Het vernieuwde LCD scherm zorgt voor gemak en overzichtelijkheid. Dit scherm geeft duidelijk weer welke stand en intensiteit je kolft. Verder is af te lezen wat de stand van de batterij is en welke modus je gebruikt.

De kolf heeft een opvangcup van 240mL wat heel handig is, zodat je niks over hoeft te gieten tijdens het kolven. Er worden bij elke kolf 2 flesjes meegeleverd wat gevuld kan worden na het kolven.

Wil je meer informatie over handsfree kolven? Lees ons artikel met de beste handsfree kolven hier. 

Voordelen: + goede prijs/ kwaliteit + handsfree kolven + stil + 240 ml per keer kolven + icl. 2 flesjes + LCD- scherm + 3 fase systeem + intelligente geheugenfunctie
Nadelen: geen koppeling met app groot (maar wel meer melkopvang) kolfbh wordt aangeraden 

Kolvy® Max Draadloze Elektrische Borstkolf incl 3 maten

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€63,00)
laatst bijgewerkt:: juli 20, 2024 - 7:57 pm

5. Enkele elektrische kolf Dr Brown

beste enkele kolf Deze borstkolf is klein en compact, waardoor je hem makkelijk mee kan nemen in je tasDe enkele elektrische borstkolf heeft een zeer zacht siliconen schild. Het flexibele materiaal van het schild past zich aan de vorm van de borst aan en dit zorgt voor optimale zuigkracht. De toeschietreflexmodus wordt gebruikt om de afgifte van melk uit de borst te stimuleren. Na twee minuten schakelt de kolf automatisch over op afkolfmodus. Hierbij zijn ook weer 2 opties. Met de verschillende vacuümniveaus regel je de zuigkracht.

De standaard schildmaat is 25 mm. De andere schildmaten van 21 mm en 30 mm zijn los verkrijgbaar. Alle schilden passen ook op de Dr. Brown’s handkolf. De kolf is standaard uitgerust met een Dr. Brown’s brede halsfles van 150 ml met speen en afsluitdop. Met de bijbehorende adapter kun je de kolf gebruiken op zowel de Dr. Brown’s brede halsfles als op de smalle halsfles.

De oplaadbare batterij biedt tot 90 minuten kolftijd. De kolf is muisstil, lichtgewicht en voorzien van een praktisch handvat. 

De elektrische kolf van Dr. Brown’s heeft een gesloten systeem. Alle onderdelen die met de moedermelk in aanraking komen kunnen na demontage worden gereinigd en gesteriliseerd.

Voordelen:  + makkelijk in gebruik + klein en compact ontwerp eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + inclusief oplaadbare batterij 
Nadelen kortere batterijduur dan aangegeven 

Verkrijgbaar bij:

pinkorblue.nl (€169,99)
blokker.nl (€184,98)
bol.com (€187,79)
laatst bijgewerkt:: juli 20, 2024 - 7:57 pm

Verkrijgbaar bij:

prenatal.nl (€99,00)
bol.com (€124,99)
babypark.nl (€124,99)
laatst bijgewerkt:: juli 20, 2024 - 7:29 pm

Geef een reactie

Andere bekeken ook