Home / Blog / Beste dubbele kolf, welke kies je?

Beste dubbele kolf, welke kies je?

door Lisette
beste dubbele elektrische borstkolf

Wil je snel kunnen kolven een paar keer per dag? Dan is een dubbele elektrische kolf een goede keuze. De kolf biedt uitkomst voor fulltime werken, maar ook als je snel klaar wilt zijn met kolven waar je ook bent. In dit artikel bespreken we de voordelen van een elektrische dubbele borstkolf en hebben we een Top 5 beste dubbele borstkolf samengesteld. Wil je liever eerst nog advies over welke soort borstkolf het beste bij jou past? Lees dan dit artikel. Of gaat je interesse uit naar een enkelzijdige borstkolf? Bekijk dan onze Top 5 enkele borstkolf.

Wat zijn de voordelen van een elektrische dubbele borstkolf?

 • Een dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd
 • Keuze voor een handsfree kolf 
 • De kolf stimuleert de melkproductie meer omdat je meer hormonen
  aanmaakt tijdens een kolfsessie
 • Dit zorgt er ook weer voor dat het toeschietreflex sneller werkt.

Wanneer je een dubbelzijdige elektrische kolf kiest, is het handig wanneer de kolf jouw instellingen onthoudt zodat je zo min mogelijk de knoppen hoeft te bedienen bij een volgende kolfsessie. Nadeel van een dubbelzijdige borstkolf is namelijk dat je beide handen nodig hebt om te kunnen kolven.

Een handige oplossing is een handsfree kolf BH. Zo kun je tijdens het kolven wellicht wat bellen, lezen of en andere afleiding zoeken. Lees hier meer over het gebruik van een kolfbh

geluid elektrische borstkolfEen elektrische kolf maakt ook geluid. Gelukkig worden de kolven steeds stiller. 

Hoe kies de juiste maat borstschild bij een dubbele elektrische borstkolf?

De juiste maat borstschild is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische borstkolf. Lactatiekundigen zijn het erover eens dat een juiste pasvorm essentieel is, niet alleen om comfortabel te kolven, maar ook voor een effectieve melkstroom. Een verkeerde maat borstschild is oncomfortabel en soms pijnlijk.

Er zijn verschillende maten borstschilden beschikbaar, die lopen van 21mm tot 36mm. Bij een dubbele elektrische borstkolf wordt meestal de gemiddelde maat M (24 mm) meegeleverd. Je zult dus waarschijnlijk nog los van de kolfset de juiste borstschild moeten kopen. TipHet beste is om dit te doen nadat je de gemiddelde maat even hebt geprobeerd. De keuze voor de goede maat borstschild is dan namelijk veel makkelijker te maken met behulp van onderstaande filmpje 

Wat is de beste dubbele borstkolf 2023:

Borstkolf:Bijzonder:
1. Medela Freestyl Flex– Oplaadbare accu
– Koppeling App
– Pauze-functie
2. Philips Avent SCF398– Pauze systeem
– Sneller kolven
– Oplaadbare accu
3. Medela Swing Maxi Flex NIEUW– Goede prijs/kwaliteit
– Gebruiksvriendelijk
– 2 fase systeem
– NIEUW: accu
4. De Ardo Alyssa– Oplaadbare accu
– Power Pomping
5. NurtureGoods 2.0– Goedkoop
– Oplaadbare accu

Deze keuze voor een borstkolf is heel persoonlijk. Wat voor de ene vrouw heel fijn kolft kan voor de andere vrouw als onprettig ervaren worden. Toch zijn er een aantal elektrische dubbele borstkolven die goed worden beoordeeld door veel moeders. We hebben de beste dubbele elektrische kolven op een rijtje gezet. We hebben niet de handsfree kolven meegenomen. Hier hebben we een apart artikel over geschreven. 

Deze top 5 beste dubbele elektrische kof is samengesteld op basis van ervaringen van andere gebruikers en de prijs/kwaliteit verhouding. De Consumentenbond heeft overigens geen onderzoek gedaan naar borstkolven. Een beste koop of een best geteste borstkolf bestaat (nog) niet. Bekijk het overzicht hieronder:

1.  Medela Freestyl Flex 

beste dubbele elektrische borstkolf Medela FreestylDe Medela Freestyl flex is voor vele de beste dubbele kolf. De kolf is zeer geschikt voor als je veel buiten de deur kolft. De dubbele borstkolf is namelijk in vergelijking met andere dubbele borstkolven compact en licht. Dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je opladen en kolven waar en wanneer je wilt. Dus ook bijvoorbeeld in de auto. Vandaar ook de naam; Freestyle.

Automatisch jouw kolfsessies in de MyMedela App

Uniek aan de Medela Freestyle Flex is de bluetooth verbinding met de MyMedela app. In deze app kun je heel makkelijk je kolfprogramma en resultaten inzien. Wel moet je zelf nog even toevoegen hoeveel productie er is per borst en of het een goede of slechte sessie was.

Pauze-functie: Ook uniek aan de borstkolf is de pauze-functie waarmee je verder kunt gaan met kolven zonder een nieuwe sessie te moeten beginnen.

Nieuwe flextechnologie: De dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flextechnologie. Het nieuwe Flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Deze manier van kolven levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven!

De Medela Freestyle heeft verschillende instellingen en een geheugenfunctie. Je kunt je voorkeur invoeren of op de geheugenknop drukken. Die kolf onthoudt namelijk de vorige kolfsessie. Super handig.

De kolf is echter wel iets prijzig en lastig zonder kolf BH te gebruiken. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Freestyle.

Lees hier de ervaringen van andere moeders bij Bol.com. 

Voordelen:  compact en licht + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + 2 fase systeem + eenvoudig te reinigen + keuze uit 5 verschillende maten borstschild + complete reis- en koeltas met flesjes  
Nadelen:  prijzig  zonder handsfree kolf BH lastig kolven (bij alle dubbele kolven)

2. Philips Avent dubbele borstkolf SCF398

beste dubbele elektrische kolf
Een andere goed beoordeelde dubbele elektrische borstkolf is de nieuwe Philips Avent SCF398. Het unieke ontwerp van de borstkolf zorgt ervoor dat de melk direct van je borst in de fles of beker stroomt, zelfs wanneer je rechtop zit. Bij sommige kolven moet je namelijk iets voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen

Vooral de snelheid waarmee je kolft is een groot pluspunt van deze dubbele kolf.  Dit komt omdat de kolf meer melk in minder tijd produceert met een kussen dat de melktoevoer stimuleert en afkolft zoals een baby dat zou doen. Het apparaat wisselt naadloos van de stimulatiestand in de kolfstand en zorgt voor precies de juiste tepelstimulatie en zuigkracht voor een optimale melkstroom. 

Past zich aan je tepel aan
Eén maat voor iedereen. Omdat mensen er zijn in allerlei soorten en maten, buigt het siliconen kussen licht mee en past het zich aan je tepel aan. De kolf past op 99,98% van de tepelmaten (tot 30 mm).

Pauzeer wanneer je wilt
Als je pauze moet nemen of de kolfstand moet aanpassen, druk je heel eenvoudig op de start-/pauzeknop.

Sla je favoriete instellingen op
Weet je wat je fijn vindt? De borstkolf onthoudt automatisch je laatst gebruikte instellingen, dus je hoeft alleen maar te gaan zitten en op start te drukken

De kolf heeft een oplaadbare batterij zodat je ook onderweg kunt kolven. Je hoeft je geen zorgen te maken over stroomvoorziening. De oplaadbare batterij wordt geleverd met een micro-USB-adapter en gaat maximaal drie sessies mee met één keer volledig opladen.

Voordelen:  comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + inclusief reistas geheugenfunctie + pauze functie + oplaadbare batterij 
Nadelen: – schoonmaken vinden gebruikers wat lastig

 

3. Medela Swing Maxi Flex met oplaadbare accu 

Beste dubbele kolf Deze draagbare dubbele elektrische kolf kun je thuis gebruiken of wanneer je op pad bent, dankzij de oplaadbare accu.

De Medela Swing Maxi heeft een ingebouwde accu die zes afkolfsessies meegaat! De Swing Maxi flex borstkolf is nog stiller dan de voorganger (zonder accu). De Accu heeft een USB poort waardoor het opladen heel snel gaat. Volledig opgeladen kun je tot wel 1,5 uur kolven zonder draad.

De Maxi Swing Flex is eenvoudig in elkaar te steken voor gebruik en makkelijk te bedienen. Zoals alle Medela kolven heeft ook de Medela Swing Maxi de speciale 2-fase afkolftechnologie. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Daarna wordt overgegaan op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. Dit is handmatig te doen door op de knop te drukken wanneer jij zelf naar de volgende fase wilt gaan.

De dubbelzijdige kolf beschikt over flextechnologie. Het flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Deze manier van kolven levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven!

Voor de Medela Swing kun je 4 verschillende maten borstschilden aanschaffen. De kof wordt geleverd met 2 flesjes en het Calma voedingssysteem. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken en duurzaam. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Medela raadt aan deze kolf maximaal negen keer per week te gebruiken om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Als je vaker moet afkolven, is de eerder genoemde Freestyle meer geschikt. 

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + nieuwe flextechnologie + keuze uit 4 verschillende maten borstschild + goede prijs/kwaliteit + werkt ook met accu zonder stroom
Nadelen: kwetsbaar slangetje 

4. Ardo Alyssa Dubbele Elektrische Borstkolf

beste dubbele kolf De Ardo Alyssa kolf is de eerste borstkolf in de wereld met een automatische Power Pumping functie waarmee je je melkproductie kunt verhogen. 

Er zijn periodes, meestal ‘s avonds, wanneer je baby vaker gevoed wil worden met zeer korte pauzes. Door dit natuurlijke borstvoedingspatroon blijft het prolactine (melkvormend hormoon) gehalte tussen borstvoedingsfasen hoog of wordt het verhoogd. De Power Pumping functie van de Ardo Alyssa borstkolf bootst dit natuurlijke zuiggedrag van baby’s na en zorgt ervoor dat de productie verhoogd wordt. Power Pumping is een methode die door professionals wordt aanbevolen om de melkhoeveelheid te verhogen en wisselende melkhoeveelheden stabiel te krijgen. 

Daarnaast beschikt de Ardo Alyssa Double over de Memory Plus knop. De Memory Plus knop stelt je in staat om je persoonlijke afkolfprogramma op te slaan en te gebruiken.

De Ardo Alyssa is een 2-fasen borstkolf. 2-fasen borstkolven bootsen het zuiggedrag van een baby na. De borstkolf start met een snel kolfritme, waardoor de toeschietreflex gestimuleerd wordt en de melkstroom op gang komt.

De Ardo Alyssa borstkolf kan worden gebruikt met de geïntegreerde batterij of via een USB kabel. Je kunt met de oplaadbare accu van de Ardo Alyssa zonder stroom tot wel acht keer afkolven, waar en wanneer je maar wilt.

Voordelen: + power pumping functie + incl 2 maten borstschilden 26 mm en 23 mm  + gesloten systeem + werkt ook op de accu zonder stroom + eenvoudig te reinigen + te koppelen aan de MyArdo App + goede prijs/kwaliteit 

Nadelen:  iets prijzig 

5. NurtureGoods 3.0 Dubbele Borstkolf 

nurture goods kolf Ben je opzoek naar een wat goedkopere maar fijne dubbele kolf? Dan is NurtureGoods zeker het overwegen waard. Nog niet heel lang in Nederland verkrijgbaar maar ontvangt goede reviews! Lees ze hier. De NurtureGoods heeft een oplaadbare batterij zodat je altijd en overal kunt kolven.

Waar de andere Nurture Good kolfmodellen gebruik maken van een afwisselende pomp methode, is deze nieuwste kolf voorzien van een dual power motor. Dit betekent dat je beide borsten tegelijkertijd kunt kolven, waardoor je kolftijd aanzienlijk lager uitvalt. Daarnaast is tegelijkertijd kolven veel beter voor de productie. Professionele dubbele kolven zoals de Medela, Philips, Arda maken ook gebruik van een dual power motor. Het is dus niet iets unieks (eerder een puntje van kritiek op de overige Nurture Goods kolfapparaten). De NurtureGoods is verder gemakkelijk schoon te maken door de weinige losse onderdelen. Alle onderdelen behalve de elektrische motor zijn vaatwasmachinebestendig. De kolf is  eenvoudig terug in elkaar te zetten.

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + goedkoop + met accu te gebruiken + inclusief babyfles en speen + geheugenfunctie
Nadelen:  lagere kwaliteit tov Medela of Philips geen reis- of koeltas 1 maat borstschild  flesjes vallen om na kolven – maakt iets geluid 

 • Wat is de stilste borstkolf?

  Alle borstkolven produceren geluid. De meest stille borstkolf is de Elvie borstkolf. Klik hier voor meer informatie over de borstkolf. 

 • Wat is de beste dubbele borstkolf?

  Dit vooral afhankelijk van jouw eigen wensen en eisen. Een populaire en goed beoordeelde borstkolf is de Medela Freestyle Flex. Deze kolf is compact en licht en dankzij de oplaadbare accu overal te gebruiken. 

 • Welke borstkolf werkt zonder stroom?

  Het is erg fijn als je de kolf ook kunt gebruiken zonder stroom. De kolf moet dan een accu hebben of werken op batterijen. De Medela Freestyle Flex heeft een accu net zoals de Medela Maxi Flex borstkolf. Ook de Elvie heeft een oplaadbare accu. 

 • Wat is een goede goedkope kolf?

  Ben je opzoek naar een wat goedkopere maar fijne dubbele kolf? Dan is NurtureGoods zeker het overwegen waard. Nog niet heel lang in Nederland verkrijgbaar maar ontvangt goede reviews

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€246,00)
blokker.nl (€274,98)
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 - 1:32 am

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€176,99)
babypark.nl (€184,50)
prenatal.nl (€215,00)
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 - 1:32 am

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€91,99)
bol.com (€92,99)
amazon.nl (€129,00)
laatst bijgewerkt:: mei 27, 2024 - 1:31 am

2 reacties

Kyara juli 13, 2019 - 9:42 pm

Mijn zus heeft een borstkolf nodig. Ik zal 1 kopen bij voordeel drogisterijen het haar als cadeau geven.

Reageer
Elvira van der Heijden augustus 2, 2019 - 11:16 am

Ik had de Real Bubee 2x en heb ze weg gegeven.
De zuigkracht is goed maar er is maar 1 schelp maat dus heb je grotere of dikkere tepels dan gaat hij gewoon maar pijn doen, maar destijds hadden wij het geld niet om een dure te kopen dus wel even doorheen bijten. Mijn dochter kon niet direct aan de borst drinken dus moest ik fulltime gaan kolven en ja.. ik bedoel full time met 4.5-6.5 uur per dag want na een maand of 2 ging mijn melkproductie achteruit, ik kolfde als gek, ieder keer cluster kolven en toch hielp het niet, mijn dochter had voor 7 maanden bv gehad want ik trekte het niet meer en wil ook tijd met haar hebben ipv de kolf en het schoonmaken daarvan. Ik dacht al die tijd dat het aan mij lag maar las van andere moeders dat zij hetzelfde probleem hadden met de verkeerde kolf.
Na 3 of 4 maanden had ik besloten om een tweede te kopen omdat ik dacht dat het misschien aan de onderdelen ligt, en toen de 2de er was was die nog slechter met de zuigkracht waardoor meer melk in de borst bleef en daardoor de productie achteruit ging.
Als je echt een klein budget hebt en niet vaak gaat kolven en ”kleine” tepels hebt is dit ideaal maar ik ga bij de volgende echt een duurdere halen ook in NL zodat ik het kan retourneren als er iets aan de hand is, ook weet je meestal niet welke maat bij je borsten past of welk kolf set comfortabel is.

Reageer

Geef een reactie

Andere bekeken ook