Home / Blog / Beste dubbele kolf, welke kies je?

Beste dubbele kolf, welke kies je?

by Lisette
beste dubbele elektrische borstkolf

Wil je snel kunnen kolven een paar keer per dag? Dan is een dubbele elektrische kolf een goede keuze. De kolf biedt uitkomst voor fulltime werken, maar ook als je snel klaar wilt zijn met kolven waar je ook bent. In dit artikel bespreken we de voordelen van een elektrische dubbele borstkolf en hebben we een Top 5 beste dubbele borstkolf samengesteld. Wil je liever eerst nog advies over welke soort borstkolf het beste bij jou past? Lees dan dit artikel. Of gaat je interesse uit naar een enkelzijdige borstkolf? Bekijk dan onze Top 5 enkele borstkolf.

Wat zijn de voordelen van een elektrische dubbele borstkolf?

 • Een dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd
 • De kolf stimuleert de melkproductie meer omdat je meer hormonen
  aanmaakt tijdens een kolfsessie
 • Dit zorgt er ook weer voor dat het toeschietreflex sneller werkt.

Wanneer je een dubbelzijdige elektrische kolf kiest, is het handig wanneer de kolf jouw instellingen onthoudt zodat je zo min mogelijk de knoppen hoeft te bedienen bij een volgende kolfsessie. Nadeel van een dubbelzijdige borstkolf is namelijk dat je beide handen nodig hebt om te kunnen kolven.

Een handige oplossing is een handsfree kolf BH. Zo kun je tijdens het kolven wellicht wat bellen, lezen of en andere afleiding zoeken. Lees hier meer over het gebruik van een kolfbh

geluid elektrische borstkolfEen elektrische kolf maakt ook geluid. Gelukkig worden de kolven steeds stiller. Wil je weten hoeveel geluid een dubbele elektrische kolf maakt? Bekijk en luister dit filmpje.

Hoe kies de juiste maat borstschild bij een dubbele elektrische borstkolf?

De juiste maat borstschild is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische borstkolf. Lactatiekundigen zijn het erover eens dat een juiste pasvorm essentieel is, niet alleen om comfortabel te kolven, maar ook voor een effectieve melkstroom. Een verkeerde maat borstschild is oncomfortabel en soms pijnlijk.

Er zijn verschillende maten borstschilden beschikbaar, die lopen van 21mm tot 36mm. Bij een dubbele elektrische borstkolf wordt meestal de gemiddelde maat M (24 mm) meegeleverd. Je zult dus waarschijnlijk nog los van de kolfset de juiste borstschild moeten kopen. TipHet beste is om dit te doen nadat je de gemiddelde maat even hebt geprobeerd. De keuze voor de goede maat borstschild is dan namelijk veel makkelijker te maken met behulp van onderstaande filmpje 

 

 

 

Wat is de beste dubbele borstkolf 2022?:

Borstkolf:Bijzonder:Prijs:
1. Medela Freestyl Flex– Oplaadbare accu
– Koppeling App
– Pauze-functie
379
2. Philips Avent SCF397– Pauze systeem
– Sneller kolven
279
3. Medela Swing Maxi Flex NIEUW– Goede prijs/kwaliteit
– Gebruiksvriendelijk
– 2 fase systeem
– NIEUW: accu
229
4. De Ardo Calypso– Stiller
– Gesloten systeem
– 64 standen
225
5. NurtureGoods 2.0– Goedkoop99,-

Deze keuze voor een borstkolf is heel persoonlijk. Wat voor de ene vrouw heel fijn kolft kan voor de andere vrouw als onprettig ervaren worden. Toch zijn er een aantal elektrische dubbele borstkolven die goed worden beoordeeld door veel moeders. We hebben de beste dubbele elektrische kolven op een rijtje gezet. Deze top 5 beste dubbele elektrische kof is samengesteld op basis van ervaringen van andere gebruikers en de prijs/kwaliteit verhouding. De Consumentenbond heeft overigens geen onderzoek gedaan naar borstkolven. Een beste koop of een best geteste borstkolf bestaat (nog) niet. Bekijk het overzicht hieronder:

1.  Medela Freestyl Flex 

beste dubbele elektrische borstkolf Medela FreestylDe nieuwe Medela Freestyl flex is voor vele de beste dubbele kolf. De kolf is zeer geschikt voor als je veel buiten de deur kolft. De dubbele borstkolf is namelijk in vergelijking met andere dubbele borstkolven compact en licht. Dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je opladen en kolven waar en wanneer je wilt. Dus ook bijvoorbeeld in de auto. Vandaar ook de naam; Freestyle.

Automatisch jouw kolfsessies in de MyMedela App

Uniek aan de Medela Freestyle Flex is de bluetooth verbinding met de MyMedela app. In deze app kun je heel makkelijk je kolfprogramma en resultaten inzien. Wel moet je zelf nog even toevoegen hoeveel productie er is per borst en of het een goede of slechte sessie was.

Pauze-functie: Ook uniek aan de borstkolf is de pauze-functie waarmee je verder kunt gaan met kolven zonder een nieuwe sessie te moeten beginnen.

Nieuwe flextechnologie: De dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flextechnologie. Het nieuwe Flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Deze manier van kolven levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven!

De Medela Freestyle heeft verschillende instellingen en een geheugenfunctie. Je kunt je voorkeur invoeren of op de geheugenknop drukken. Die kolf onthoudt namelijk de vorige kolfsessie. Super handig.

De kolf is echter wel iets prijzig en lastig zonder kolf BH te gebruiken. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Freestyle.

Lees hier de ervaringen van andere moeders bij Bol.com. 

Voordelen:  compact en licht + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + 2 fase systeem + eenvoudig te reinigen + keuze uit 5 verschillende maten borstschild + complete reis- en koeltas met flesjes  
Nadelen:  prijzig  zonder handsfree kolf BH lastig kolven (bij alle dubbele kolven)

2. Philips Avent dubbele borstkolf SCF397

beste dubbele elektrische kolf
Een andere goed beoordeelde dubbele elektrische borstkolf is de nieuwe Philips Avent SCF397. Het unieke ontwerp van de borstkolf zorgt ervoor dat de melk direct van je borst in de fles of beker stroomt, zelfs wanneer je rechtop zit. Bij sommige kolven moet je namelijk iets voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen

Vooral de snelheid waarmee je kolft is een groot pluspunt van deze dubbele kolf.  Dit komt omdat de kolf meer melk in minder tijd produceert met een kussen dat de melktoevoer stimuleert en afkolft zoals een baby dat zou doen. Het apparaat wisselt naadloos van de stimulatiestand in de kolfstand en zorgt voor precies de juiste tepelstimulatie en zuigkracht voor een optimale melkstroom. 

Past zich aan je tepel aan
Eén maat voor iedereen. Omdat mensen er zijn in allerlei soorten en maten, buigt het siliconen kussen licht mee en past het zich aan je tepel aan. De kolf past op 99,98% van de tepelmaten (tot 30 mm).

Pauzeer wanneer je wilt
Als je pauze moet nemen of de kolfstand moet aanpassen, druk je heel eenvoudig op de start-/pauzeknop.

Sla je favoriete instellingen op
Weet je wat je fijn vindt? De borstkolf onthoudt automatisch je laatst gebruikte instellingen, dus je hoeft alleen maar te gaan zitten en op start te drukken

De kolf moet altijd aangesloten zijn op netstroom. Je kunt dus niet zonder stroom kolven. Dit kan weleens vervelend zijn als een dag op stap bent waar weinig ruimtes aanwezig zijn zonder stroom. Wel kun je de kolf met de meegeleverde USB snoer in de autoradio pluggen zodat je toch stroom hebt.

Voordelen:  comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen  + inclusief reistas geheugenfunctie + pauze functie 
Nadelen:  geen accu /batterijen  goede prijs/kwaliteit  

3. Medela Swing Maxi Flex NIEUWE UITVOERING 

Beste dubbele kolf Deze draagbare dubbele elektrische kolf kun je thuis gebruiken of wanneer je op pad bent, dankzij de adapter en de mogelijkheid om batterijen te gebruiken.

De Maxi Swing is eenvoudig in elkaar te steken voor gebruik en makkelijk te bedienen. Zoals alle Medela kolven heeft ook de Medela Swing Maxi de speciale 2-fase afkolftechnologie. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Daarna wordt overgegaan op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. Dit is handmatig te doen door op de knop te drukken wanneer jij zelf naar de volgende fase wilt gaan.

De dubbelzijdige kolf beschikt over flextechnologie. Het flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Deze manier van kolven levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven!

Voor de Medela Swing kun je 4 verschillende maten borstschilden aanschaffen. De kof wordt geleverd met 2 flesjes en het Calma voedingssysteem. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken en duurzaam. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Medela raadt aan deze kolf maximaal negen keer per week te gebruiken om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Als je vaker moet afkolven, is de eerder genoemde Freestyle meer geschikt. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Swing Maxi.

NIEUW: Sinds kort heeft de Medela Swing Maxi een ingebouwde accu die zes afkolfsessies meegaat! De Swing Maxi flex borstkolf is nog stiller dan de voorganger. De Accu heeft een USB poort waardoor het opladen heel snel gaat.
Volledig opgeladen kun je tot wel 1,5 uur kolven zonder draad.

Deze uitvoering is nog niet overal verkrijgbaar. Bekijk de deze nieuwe bij bol.com en Prenatal.

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + nieuwe flextechnologie + keuze uit 4 verschillende maten borstschild + goede prijs/kwaliteit + werkt ook op batterijen
Nadelen:  pomp maakt wat geluid kwetsbaar slangetje – geen accu, maar de nieuwe uitvoering dus wel!!

4. Ardo Calypso-to-go

Calypso To Go borstkolfDe Ardo Calypso is goedkoper in aanschaf dan andere dubbele borstkolven in Nederland. Hij staat op nummer 3 van de beste dubbele elektrische borstkolf omdat de kolf goede beoordelingen krijgt. De kolf scoort goed omdat de kolf helemaal naar eigen wensen ingesteld kan worden. Zowel het vacuüm (8 standen) als de snelheid (8 standen) kun je zelf instellen, waardoor je 64 verschillende standen hebt. Zo kun je eerst, met een hogere snelheid, een toeschietreflex creëren en vervolgens overgaan op de daadwerkelijke kolffase met een, voor jou, prettige instelling.

De Ardo Calypso to go maakt minder geluid maakt dan de andere borstkolven. Zie en hoor geluidstest

De borstkolf wordt geleverd als complete set met een borstvoedingstas, koeltas met koelelementen, borstschilden in 3 verschillende maten. Met de meegeleverde handgreep kan de kolf ook als handkolf gebruikt worden. De Calypso to go borstkolf werkt zowel met batterijen als op netstroom.

Ardo geeft met de Calypso borstkolf een garantievergoeding tot 400 uur. Ardo kijkt dus niet naar wanneer je de kolf aangeschaft hebt, maar hoeveel uur je gekolfd hebt. 

Het siliconen vacuümfilter en de pompset dienen goed afgedroogd te worden na gebruik anders verliest het zijn vacuüm bij de volgende kolfsessie door nattigheid. Het batterijklepje sluit niet altijd goed. De kolfkracht schijnt minder te zijn als je twee kanten te gelijk kolft. 

Voordelen: + 64 standen + stil + complete reis en koeltas met toebehoren incl 3 maten borstschilden  + gesloten systeem + ook als handkolf te gebruiken + eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + werkt ook op batterijen

Nadelen: minder zuigkracht bij gebruik dubbele kolf vacuüm van filter werkt niet altijd goed batterijklepje sluit niet goed geen adapter 

5. NurtureGoods 2.0 Dubbele Borstkolf 

beste dubbele kolf Ben je opzoek naar een wat goedkopere maar fijne dubbele kolf? Dan is NurtureGoods zeker het overwegen waard. Nog niet heel lang in Nederland verkrijgbaar maar ontvangt goede reviews! Lees ze hier. De NurtureGoods heeft een oplaadbare batterij zodat je altijd en overal kunt kolven.

De kolf heeft 3 standen en 9 verschillende snelheden. Zo heb je de (zachte) stimulatie modus, (krachtige) expressie modus, & (masserende) bionische modus. De kolf begint eerst 2 minuten in de stimulatie modus en gaat automatisch over op de expressie modus. Je kunt zelf ook handmatig wisselen tussen de verschillende standen. De bionische stand imiteert het babyzuigritme door subtiele, ritmische veranderingen in de trillingsfrequentie. Hierdoor wordt de borst zachtjes gemasseerd en de melkstroom bevorderd. Ook helpt deze stand om pijn en verstopping in de borst effectief te verlichten.

De kolf beschikt ook over een tepel retractor. Hiermee kun je omgekeerde of platte tepels corrigeren om nog makkelijker te kunnen kolven. De kolf wordt geleverd met 1 maat borstschild van 85 mm diameter met een silicone kussentje van 21mm (niet heel groot). 

De NurtureGoods is verder gemakkelijk schoon te maken door de weinige losse onderdelen. Alle onderdelen behalve de elektrische motor zijn vaatwasmachinebestendig. De kolf is  eenvoudig terug in elkaar te zetten.

Waar moet je opletten bij deze kolf? De borstkolf pompt links en rechts niet tegelijk, maar om en om! De kolf heeft geen geheugenfunctie en slaat dus niets op.Je moet dus bij elke kolfsessie de kolf opnieuw instellen. De flesjes blijven niet goed recht opstaan na het kolven waardoor de flesjes sneller omvallen. Alleen de bijgeleverde flessen passen erop. 

Reviews NurtureGoods 2.0: 

De kolf werkt heel fijn. Je kan hem precies instellen zoals je het zelf prettig vind. Gebruik hem al een week en hij is nog steeds vol. Zo fijn dat ik niet aan een stopcontact vast zit. Maakt bijna geen geluid. Design is ook heel mooi. Ik ben heel tevreden!

Ik had wel graag vooraf geweten dat de motor het vacuum afwisselt bij dubbelzijdig kolven. Deze kolf kolft de borsten dus om en om. Niet zo goed op de toeschietreflex op gang te houden… Heel jammer. Verder is het silicone kussentje maar 21mm terwijl ik 24mm nodig heb. Ben nu genoodzaakt om zonder silicone te kolven met een heel hard plastic schild. Oh ja, past ook niet door mn Medela kolfBH.

Let op!
Deze borstkolf wordt onder meerdere merknamen verkocht. De Koala Pro is eenzelfde uitvoering en ook verkrijgbaar bij Bol.com.  

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + goedkoop + masserende stand + tepel retractor + pomp maakt iets minder herrie 
Nadelen:  lagere kwaliteit tov Medela of Philips geen reis- of koeltas 1 maat borstschild kolf pompt om en om dat nadelig kan werken voor het toeschietreflex en de melkstroomgeen geheugenfunctie

 • Wat is de stilste borstkolf?

  Alle borstkolven produceren geluid. De meest stille borstkolf is de Elvie borstkolf. Klik hier voor meer informatie over de borstkolf. 

 • Wat is de beste dubbele borstkolf?

  Dit vooral afhankelijk van jouw eigen wensen en eisen. Een populaire en goed beoordeelde borstkolf is de Medela Freestyle Flex. Deze kolf is compact en licht en dankzij de oplaadbare accu overal te gebruiken. 

 • Welke borstkolf werkt zonder stroom?

  Het is erg fijn als je de kolf ook kunt gebruiken zonder stroom. De kolf moet dan een accu hebben of werken op batterijen. De Medela Freestyle Flex heeft een accu net zoals de Medela Maxi Flex borstkolf. Ook de Elvie heeft een oplaadbare accu. 

 • Wat is een goede goedkope kolf?

  Ben je opzoek naar een wat goedkopere maar fijne dubbele kolf? Dan is NurtureGoods zeker het overwegen waard. Nog niet heel lang in Nederland verkrijgbaar maar ontvangt goede reviews

2 reacties

Kyara juli 13, 2019 - 9:42 pm

Mijn zus heeft een borstkolf nodig. Ik zal 1 kopen bij voordeel drogisterijen het haar als cadeau geven.

Reageer
Elvira van der Heijden augustus 2, 2019 - 11:16 am

Ik had de Real Bubee 2x en heb ze weg gegeven.
De zuigkracht is goed maar er is maar 1 schelp maat dus heb je grotere of dikkere tepels dan gaat hij gewoon maar pijn doen, maar destijds hadden wij het geld niet om een dure te kopen dus wel even doorheen bijten. Mijn dochter kon niet direct aan de borst drinken dus moest ik fulltime gaan kolven en ja.. ik bedoel full time met 4.5-6.5 uur per dag want na een maand of 2 ging mijn melkproductie achteruit, ik kolfde als gek, ieder keer cluster kolven en toch hielp het niet, mijn dochter had voor 7 maanden bv gehad want ik trekte het niet meer en wil ook tijd met haar hebben ipv de kolf en het schoonmaken daarvan. Ik dacht al die tijd dat het aan mij lag maar las van andere moeders dat zij hetzelfde probleem hadden met de verkeerde kolf.
Na 3 of 4 maanden had ik besloten om een tweede te kopen omdat ik dacht dat het misschien aan de onderdelen ligt, en toen de 2de er was was die nog slechter met de zuigkracht waardoor meer melk in de borst bleef en daardoor de productie achteruit ging.
Als je echt een klein budget hebt en niet vaak gaat kolven en ”kleine” tepels hebt is dit ideaal maar ik ga bij de volgende echt een duurdere halen ook in NL zodat ik het kan retourneren als er iets aan de hand is, ook weet je meestal niet welke maat bij je borsten past of welk kolf set comfortabel is.

Reageer

Geef een reactie

Andere bekeken ook