Home / Beste borstkolf, kies de kolf die het beste bij jou past

Beste borstkolf, kies de kolf die het beste bij jou past

by Lisette
beste borstkolf 2021

Als je voor langere periode borstvoeding gaat geven is een borstkolf een handige accessoire. De borstkolf heeft namelijk een aantal handige functies die je de eerste maanden als moeder een stuk eenvoudiger maakt. Echter er zijn zoveel borstkolven te verkrijgen dat de keuze nog niet zo eenvoudig is. Om er achter te komen want voor jou de beste borstkolf is, is het goed om in kaart te brengen welke functies voor jou en de baby belangrijk zijn. 

De keuze voor de beste borstkolf is vooral afhankelijk van hoe vaak je per week gaat kolven en hoe snel en gemakkelijk je wilt kolven. Bedenk namelijk dat sommige kolfapperaten bijvoorbeeld alleen op netstroom werken. Een accu kan in sommige situaties handig zijn. We bespreken in dit artikel de belangrijkste functies van de borstkolf en de beste borstkolf die hierop aansluiten.

Inhoud: 

1. Welke beste borstkolf kies je

2. Drie redenen om een kolf aan te schaffen 

3. Raadpleeg ons kolfschema voor type kolf

4. Wat voor geluid maakt de elektrische borstkolf? 

5. Ontvang je vergoeding van de zorgverzekering voor een borstkolf?

1. Welke soort borstkolf kies je? 

Enkele elektrische borstkolf

Meest verkochte borstkolf.Efficiënt kolven ongeveer 9 keer week.

Lees meer en bekijk de top 3 beste borstkolf enkel. 

Beste kolf

Dubbele elektrische borstkolf

Een dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd. Voor 15 keer per week.

Lees meer en bekijk de top 3 beste dubbele borstkolven.

beste kolf

Handkolf

Incidenteel gebruik of ter aanvulling van een elektrische kolf. Werkt zonder stroom.

Lees meer en bekijk de 2 beste handkolf.

1.1 Beste borstkolf met enkele kolf 

De enkelzijdige of enkele elektrische borstkolf genaamd is de meest verkochte borstkolf. De kolf is niet heel prijzig in aanschaf en werkt toch efficiënt. Heb jij een part-time baan? Dan is een enkele elektrische borstkolf een prima keuze. Je kunt de kolf voor zo’n ongeveer 9 tot 10 kolfsessies per week gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een elektrische enkele borstkolf?

 • De meeste enkelzijdige zijn compact en licht en passen makkelijk in een tas. 
 • De meeste kolven werken ook op batterijen. Dit betekent dat je dus overal kunt kolven! 
 • Een ander voordeel is natuurlijk ook dat je in elk geval 1 hand vrij hebt ter ondersteuning van de borst, voor borstmassage of borstcompressie.

Top 3 beste borstkolf 2022 met enkele kolf

1. De Medela Swing Flex 

2. Philips Avent SCF396 

3. Elvie draagbare borstkolf + koppeling App

Wil je meer weten over de enkele borstkolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste enkele borstkolf‘ en kies uit de beste 5. 

1. De Medela Swing Flex / Medela Solo Borstkolf NIEUW


beste borstkolf enkele kolf De Medela Swing Flex staat op nummer 1 van de beste borstkolf top 3 enkele kolf. Deze kolf is de meest verkochte enkele elektrische borstkolf van dit moment en krijgt goede reviews.

Het grote voordeel van deze kolf is het 2-fase systeem. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Uit studies blijkt dat baby’s in twee fasen drinken. Eerst zuigen ze snel en licht om de toeschietreflex te stimuleren en de melk te laten stromen. Daarna gaan ze over op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. De Medela Swing imiteert dit zuiggedrag perfect.

Het borstschild van de Medela Flex borstkolven heeft een wijde openingshoek wat voor een goede pasvorm zorgt. Dit helpt om te voorkomen dat de melkkanalen samengedrukt worden en daardoor wordt de melkstroom bevorderd. Daarnaast heeft het schild een ovale vorm dat gedraaid kan worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. Bovendien heeft het borstschild een zachte, flexibele rand voor een natuurlijk en comfortabel gevoel. Het borstschild is in 4 maten verkrijgbaar. 

De kolf werkt ook op batterijen. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken, duurzaam en werkt ook op batterijen. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Waar je rekening mee moet houden is dat elektrische kolven nou eenmaal geluid maken. 

NIEUW: Sinds kort heeft de Medela de Medela Solo borstkof uitgebracht. Een enkele kolf met ingebouwde accu die zes afkolfsessies meegaat! De Medela Solo borstkolf is nog stiller dan de voorganger. De Accu heeft een USB poort waardoor het opladen heel snel gaat.
Volledig opgeladen kun je tot wel 1,5 uur kolven zonder draad.

Deze uitvoering is nog niet overal verkrijgbaar. Bekijk de deze nieuwe bij bol.com en Prenatal.

Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + werkt ook op batterijen + goede prijs/kwaliteit  + 4 maten PersonalFIT plus borstschild 
Nadelen:  pomp maakt geluid (doen bijna alle elektrische kolven) geen opbergtasje

2. Philips Avent oplaadbare enkele borstkolf

beste borstkolf Op nummer 2 van de Top 3 beste borstkolf is de allernieuwste Philips Avent SCF396. Deze kolfwordt inclusief oplaadbare batterij geleverd.  Net zoals de handkolf van Philips is ook deze kolf zo ontworpen dat je gemakkelijk kunt zitten tijdens het kolven door het unieke ontwerp van de borstkolf. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Deze borstschild past op 99,98% van alle borstvormen en tepelformaten.

Tijdens het afkolven imiteert het kussen subtiel het zuigen van je baby, voor een natuurlijke toeschietreflex en klinisch bewezen effectiviteit. Totaal zijn er 16 kolfstanden. Zorg ervoor dat de batterij is opgeladen als je buiten de deur gaat kolven zonder stroom.  

Verder is de kolf eenvoudig te reinigen, compact en makkelijk in elkaar te zetten. 

Voordelen:  + makkelijk in gebruik + comfortabel ontwerp eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + pauze functie + oplaadbare batterij
Nadelen geen opbergtasje alleen geschikt voor AVENT flesjes en bewaarbekers 

3. Elvie draagbare borstkolf + koppeling App


Elvie borstkolfEen vrij nieuwe borstkolf die steeds meer verkocht wordt is de Elvie borstkolf. In tegenstelling tot veel andere bekende kolfapparaten is de Elvie kolf een draagbare kolf. De Elvie Pump is klein en licht en wordt in een standaard voedingsbh gedragen zodat de kolf echt hands-free is. Je kunt hierover gewoon je trui of t-shirt aandoen. De kolf zit niet vast aan stroomkabels maar heeft een oplaadbare accu. Je bent dus ook niet afhankelijk van stopcontacten. Ideaal voor onderweg! Je kunt tussendoor makkelijk blijven werken of achter je eigenwijze dreumes aanlopen.

De kolf schakelt automatisch over van de stimulatiefase naar de kolfsmodus. Je hoeft niet bang te zijn dat de flesjes overstromen, de kolf stopt vanzelf als het flesje vol is. De kolf heeft totaal 7 standen in zuigkracht.  

Er worden borstschilden in 2 maten meegeleverd.  Eentje van 24 mm en eentje van 28 mm. Wanneer je kolft is het heel fijn om te weten hoe lang je nog moet. Met andere woorden: hoeveel melk heb ik al geproduceerd? De Elvie borstkolf kun je heel simpel koppelen aan de gratis app. Met deze app kun je real-time zien hoeveel melk je al hebt gekolft. Ook het pompverloop is voor elke borst te volgen en de kolf is op afstand te besturen. Super handig dus! Lees hier meer over de Elvie borstkolf.

Voordelen:  + handsfree kolven + geruisloos + automatisch stop + koppeling met gratis app
Nadelen:  enorm prijzig het is niet erg om soms even rustig te kolven i.p.v. 2 dingen tegelijk te doen. Zo laad je ook weer je eigen batterij op 

1.2 Beste borstkolf met dubbele kolf 

Wil je snel kunnen kolven een paar keer per dag? Dan is een dubbele elektrische kolf een goede keuze. De kolf biedt uitkomst voor fulltime werken, maar ook als je snel klaar wilt zijn met kolven waar je ook bent.

Wat zijn de voordelen van een dubbele borstkolf?

 • Een dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd
 • De kolf stimuleert de melkproductie meer omdat je meer hormonen aanmaakt tijdens een kolfsessie
 • Dit zorgt er ook weer voor dat het toeschietreflex sneller werkt.
 • Tip: gebruik een kolf bh om handsfree te kolven

Top 3 beste dubbele borstkolf 2022 

1. Medela Freestyl Flex met App en accu 

2. Philips Avent dubbele borstkolf 

3. Elvie draagbare borstkolf met App

Wil je meer weten of de dubbele borstkolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste dubbele elektrische kolf‘ en kies uit de beste 5. 

1.  Medela Freestyl Flex 


beste kolf De nieuwe Medela Freestyl flex is voor vele de beste kolf. De kolf is zeer geschikt voor als je veel buiten de deur kolft. De dubbele borstkolf is namelijk in vergelijking met andere dubbele borstkolven compact en licht. Dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je opladen en kolven waar en wanneer je wilt. Dus ook bijvoorbeeld in de auto. Vandaar ook de naam; Freestyle.

Automatisch jouw kolfsessies in de MyMedela App

Uniek aan de Medela Freestyle Flex is de bluetooth verbinding met de MyMedela app. In deze app kun je heel makkelijk je kolfprogramma en resultaten inzien. Wel moet je zelf nog even toevoegen hoeveel productie er is per borst en of het een goede of slechte sessie was.

Pauze-functie: Ook uniek aan de borstkolf is de pauze-functie waarmee je verder kunt gaan met kolven zonder een nieuwe sessie te moeten beginnen.

Nieuwe flextechnologie: De dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flextechnologie. Het nieuwe Flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek, een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. 

De Medela Freestyle heeft verschillende instellingen en een geheugenfunctie. Je kunt je voorkeur invoeren of op de geheugenknop drukken. Die kolf onthoudt namelijk de vorige kolfsessie. Super handig.

De kolf is echter wel iets prijzig en lastig zonder kolf BH te gebruiken. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Freestyle.

Lees hier de ervaringen van andere moeders bij Bol.com. 

Voordelen:  compact en licht + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + 2 fase systeem + eenvoudig te reinigen + keuze uit 5 verschillende maten borstschild + complete reis- en koeltas met flesjes  
Nadelen:  prijzig  zonder handsfree kolf BH lastig kolven 

2. Philips Avent dubbele borstkolf SCF397


Philips AVENT SCF334/02 Comfort dubbele elektrischeEen andere goed beoordeelde dubbele elektrische borstkolf is de nieuwe Philips Avent SCF397. Het unieke ontwerp van de borstkolf zorgt ervoor dat de melk direct van je borst in de fles of beker stroomt, zelfs wanneer je rechtop zit. Bij sommige kolven moet je namelijk iets voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen

Vooral de snelheid waarmee je kolft is een groot pluspunt van deze dubbele kolf.  Dit komt omdat de kolf meer melk in minder tijd produceert met een kussen dat de melktoevoer stimuleert en afkolft zoals een baby dat zou doen. Het apparaat wisselt naadloos van de stimulatiestand in de kolfstand en zorgt voor precies de juiste tepelstimulatie en zuigkracht voor een optimale melkstroom. 

Past zich aan je tepel aan
Eén maat voor iedereen. Omdat mensen er zijn in allerlei soorten en maten, buigt het siliconen kussen licht mee en past het zich aan je tepel aan. De kolf past op 99,98% van de tepelmaten (tot 30 mm).

Pauzeer wanneer je wilt
Als je pauze moet nemen of de kolfstand moet aanpassen, druk je heel eenvoudig op de start-/pauzeknop.

Sla je favoriete instellingen op
Weet je wat je fijn vindt? De borstkolf onthoudt automatisch je laatst gebruikte instellingen, dus je hoeft alleen maar te gaan zitten en op start te drukken

De kolf moet altijd aangesloten zijn op netstroom. Je kunt dus niet zonder stroom kolven. Dit kan weleens vervelend zijn als een dag op stap bent waar weinig ruimtes aanwezig zijn zonder stroom. Wel kun je de kolf met de meegeleverde USB snoer in de autoradio pluggen zodat je toch stroom hebt.

Voordelen:  comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen  + inclusief reistas + goede prijs/kwaliteit
Nadelen:  geen accu /batterijen – zonder kolf bh lastig kolven

3. Elvie draagbare dubbele borstkolf + koppeling App


beste kolf ElvieDe Elvie Pump is klein en licht en kun je in een standaard voedingsbh dragen zodat de kolf hands-free is. Je kunt hierover gewoon je trui of t-shirt aandoen. De kolf zit niet vast aan stroomkabels maar heeft een oplaadbare accu. Je bent dus ook niet afhankelijk van stopcontacten. Ideaal voor onderweg! Je kunt tussendoor makkelijk blijven werken of achter je eigenwijze dreumes aanlopen.

De kolf schakelt automatisch over van de stimulatiefase naar de kolfsmodus. Je hoeft niet bang te zijn dat de flesjes overstromen, de kolf stopt vanzelf als het flesje vol is. De kolf heeft totaal 7 standen in zuigkracht.  

Er worden borstschilden in 2 maten meegeleverd.  Eentje van 24 mm en eentje van 28 mm. Wanneer je kolft is het heel fijn om te weten hoe lang je nog moet. Met andere woorden: hoeveel melk heb ik al geproduceerd? De Elvie borstkolf kun je heel simpel koppelen aan de gratis app. Met deze app kun je real-time zien hoeveel melk je al hebt gekolft. Ook het pompverloop is voor elke borst te volgen en de kolf is op afstand te besturen. Super handig dus! Lees hier meer over de Elvie borstkolf.

Voordelen:  + handsfree kolven + geruisloos + automatisch stop + koppeling met gratis app
Nadelen:  enorm prijzig het is niet erg om soms even rustig te kolven i.p.v. 2 dingen tegelijk te doen. Zo laad je ook weer je eigen batterij op 

1.3 Beste handkolf

Kies je voor een handkolf dan kies je een kolf voor incidenteel gebruik. Dit kan bijvoorbeeld om af en toe stuwing te verminderen of als je een keertje zonder baby op stap gaat.

Waarom kies je een handkolf en geen elektrische kolf?

 • De prijs van een handkolf is ten opzichte van de elektrische kolf een stuk goedkoper
 • Een handkolf heeft geen stroom nodig en is overal te gebruiken
 • Een handkolf is licht en klein en dus makkelijk mee te nemen
 • De kolf maakt geen geluid (elektrische kolven maken een pompend geluid)

Top 2 beste handkolf

1. Philips Avent Handkolf SCF330/20 

2. Medela Harmony handkolf

Wil je meer weten over het gebruik van de handkolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste handkolf‘ en kies uit de beste 5. 

beste handkolf 1. Philips Avent Handkolf SCF330/20 

De meest populaire handkolf is de Philips Avent Handkolf SCF330/20 (Ook wel de Philips Avent Comfort genoemd). De voorloper van dit model was de Philips Avent Isis. De kolf is vooral heel praktisch. Door het unieke ontwerp van de borstschild kun je gemakkelijk zitten tijdens het kolven. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen.

De kolf is makkelijk uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Een aantal gebruikers geven aan deze siliconen pad eruit te halen om zo nog beter te kunnen kolven. Prima te reinigen en een uitstekende prijs/kwaliteit. De kolf past op alle flesjes van Avent, ook oudere modellen.

Voordelen: + comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen compact + goede prijs / kwaliteit
Nadeel:  kraakt iets  (tip: siliconen ronde hulpstuk even onder de kraan te houden voordat je de kolf in elkaar zet)

2. Medela Harmony handkolf

medela handkolfEen populaire en goed beoordeelde handkolf is de Medela Harmony. Grote voordeel van deze handkolf is het 2-fase systeem. Hiermee kun je met de korte zijde van de handgreep het toeschietreflex stimuleren. Zo stimuleer je een sneller zuigpatroon, dit is vergelijkbaar met dat van een baby. Zodra de melk begint te stromen ga je verder met de lange zijde van de handgreep om de melk in een lager patroon af te kolven.

Naast dat de kolf makkelijk in gebruik is, kun je de kolf ook makkelijk schoonmaken. De onderdelen zijn eenvoudig uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De draaibare hendel is zeer ergonomisch en geeft een maximaal comfort. De kolf is licht en klein. Je kunt eventueel een andere maat borstschild bestellen, mocht de gemiddelde maat niet fijn zijn. 

Voordelen: + 2-fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + compact + keuze uit maat borstschild
Nadeel:  iets prijzig

Amazon Nederland verkoopt de Medela handkolf doorgaans goedkoper. Klik hier om naar Amazon te gaan. 

2. Waarom een kolf aanschaffen?

Afkolven om stuwing te verminder

Zodra de borstvoeding helemaal op gang is gekomen dan kun je last krijgen van stuwing. Stuwing is een ander woord voor zware, gespannen borsten. Dit wordt veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk. Als de melk niet wordt verwijderd, worden de borsten groot en pijnlijk gespannen. De huid kan rood worden en je kunt je er echt ziek bij voelen. Stuwing komt voor als je baby bijvoorbeeld een voeding overslaat omdat hij heeft besloten door te slapen. Stuwing komt ook voor tijdens regeldagen waarbij de baby overgaat op een ander drinkritme. Om van deze stuwing af komen kun je een beetje kolven. Zo neemt de druk af. Je bent in deze situatie hooguit 2 tot 3 keer per week aan het kolven.

Afkolven voor melkproductie

De borstkolf zorgt ervoor dat als jullie baby zelf niet in staat is om te drinken aan de borst, je toch moedermelk kunt geven middels een flesje met afgekolfde melk. Dit komt bijvoorbeeld voor bij premature baby’s die nog niet te kracht hebben om zelf te drinken, maar ook bij baby’s die moeite hebben met aanhappen de eerste dagen. Er kan zich ook een situatie voordoen dat de moeder niet in staat is om  ‘live’ te voeden. Met een borstkolf blijft de melk op gang waardoor je lichaam melk blijft produceren. Je bent in deze situatie minstens 7 keer per dag aan het kolven tot de baby de kracht heeft om zelf te drinken.

Afkolven om de deur uit te kunnen zonder baby

Hoe lief en leuk je de baby ook vindt, er komt een tijd dat je een dag zonder je ukkepuk bent. Denk aan een werkdag of een dag dat je ergens aanwezig dient te zijn. Een borstkolf maakt je flexibel als je een keer zonder baby de deur uitgaat. Door vooraf extra melk af te kolven bouw je een voorraad melk op. Deze melk is prima in te vriezen en kan gegeven worden aan de baby op de dagen dat jij niet aanwezig bent. Zo kan bijvoorbeeld papa, oma of het kinderdagverblijf de fles geven. Zelf kolf je die dag om de productie op gang te houden en een verdere voorraad moedermelk aan te leggen.

Als je een baan hebt, dan mag je maximaal een kwart van je werktijd besteden aan het kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven. Zo kun je 2 uur kolven op een 8-urige werkdag. Toch vinden moeders is het fijn als het kolven snel gebeurd. Dit voorkomt een hoop stress. Je kolft in deze situatie zo’n 3/4 keer per dag afhankelijk hoeveel uur je per dag werkt.

3. Schema om te bepalen welke borstkolf het beste bij jou past:

Situatie:Frequentie:Soort kolf:
Stuwing weg te nemen2 tot 3 keer per week kortHandkolf
Een dagje weg eens in de 2 weken.1 keer per weekHandkolf
Baby is zelf niet in staat effectief drinkenAfgestemd op de wensen van de baby (7 keer dag)Professionele kolf
Melkproductie verhogen en op gang houdenAfgestemd op de wensen van de baby (7 keer dag)Professionele kolf
Parttime werken+/- 9 keer per weekEnkelzijdige elektrische borstkolf
Fulltime werken+/- 15 keer per weekDubbelzijdige elektrische kolf

4. Vergoed mijn zorgverzekering de borstkolf?

Vanuit je zorgverzekering kun je een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen voor de borstkolf. In de meeste gevallen is dit een aanvullende verzekering. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de kolf. Wil jij weten of jouw zorgverzekeraar een vergoeding of korting geeft voor borstkolven en/of lactatiekundige hulp? Check dan dit overzicht

5. Hoe klinkt een elektrische borstkolf ? 

Beste borstkolf 2022 in een notendop: 

Beste enkele kolf met accuDe Medela Swing Flex
Beste enkele kolf met goede prijs/kwaliteitDe Philips Avent SCF395
Beste draagbare enkele kolf met appDe Elvie borstkolf
Beste dubbele kolf met accu en appDe Medela Freestyl Flex
Beste dubbele kolf met goede prijs/kwaliteitPhilips Avent SCF397
Beste draagbare dubbele kolf met appDe Elvie borstkolf
Beste handkolf 2021Philips Avent SCF330/20

 • Wat is de beste borstkolf?

  De keuze voor de beste borstkolf is vooral afhankelijk van hoe vaak je per week gaat kolven en hoe snel en gemakkelijk je wilt kolven. Bedenk namelijk dat sommige kolfapperaten bijvoorbeeld alleen op netstroom werken. Een accu kan in sommige situaties handig zijn. Bekijk hier het kolfschema om te bepalen welke borstkolf het beste bij jou past. 

 • Wat is een handsfree borstkolf?

  Bij een handsfree borstkolf heb je beide handen vrij. De kolf zit niet vast aan stroomkabels maar heeft een accu. Ideaal voor onderweg of om tussendoor te blijven werken. Een fijne handsfree borstkolf is de Elvie borstkolf of de Medela Freestyle Flex. Je kunt ook een kolfbh gebruiken om handsfree te kolven.

 • Vergoed mijn zorgverzekering een borstkolf?

  Vanuit je zorgverzekering kun je een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen voor de borstkolf. In de meeste gevallen is dit een aanvullende verzekering. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de kolf. Wil jij weten of jouw zorgverzekeraar een vergoeding of korting geeft voor borstkolven en/of lactatiekundige hulp? Check dan dit overzicht

 • Welke kolf heeft een accu?

  Wil je zonder stroom kunnen kolven? Kies dan voor een borstkolf met accu of batterijen. Een fijne enkele kolf met accu is de Philips Avent SCF396. Een fijne dubbele kolf met accu is Medela Freestyle Flex

 • Welke kolf bij parttime werken?

  Een enkele kolf is goed voor maximaal 9 kolfsessies per week. Kolf je meer dan 9 keer per week of wil je sneller klaar zijn met kolven? Kies dan voor een dubbele kolf. 

Gerelateerde artikelen over borstvoeding