fbpx

Beste borstkolf, welke soort borstkolf is voor mij het beste?

Als je voor langere periode borstvoeding gaat geven is een borstkolf een handige accessoire. De borstkolf heeft namelijk een aantal handige functies die de je de eerste maanden als moeder een stuk eenvoudiger maakt. Echter er zijn zoveel borstkolven te verkrijgen dat de keuze nog niet zo eenvoudig is.  

Voordat je een keuze maakt voor een borstkolf, is het goed om te bepalen welke functies voor jou en je baby belangrijk zijn. De keuze voor een goede borstkolf is namelijk helemaal afhankelijk van jouw situatie en wensen. We bespreken in dit artikel de belangrijkste functies van de borstkolf en de beste borstkolven die hierop aansluiten. We raden je aan pas een borstkolf te kopen nadat je bent bevallen. 

Afkolven om stuwing te verminder

Zodra de borstvoeding helemaal op gang is gekomen dan kun je last krijgen van stuwing. Stuwing is een ander woord voor zware, gespannen borsten. Dit wordt veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk. Als de melk niet wordt verwijderd, worden de borsten groot en pijnlijk gespannen. De huid kan rood worden en je kunt je er echt ziek bij voelen. Stuwing komt voor als je baby bijvoorbeeld een voeding overslaat omdat hij heeft besloten door te slapen. Stuwing komt ook voor tijdens regeldagen waarbij de baby overgaat op een ander drinkritme. Om van deze stuwing af komen kun je een beetje kolven. Zo neemt de druk af. Je bent in deze situatie hooguit 2 tot 3 keer per week aan het kolven.

Afkolven voor melkproductie

De borstkolf zorgt ervoor dat als jullie baby zelf niet in staat is om te drinken aan de borst, je toch moedermelk kunt geven middels een flesje met afgekolfde melk. Dit komt bijvoorbeeld voor bij premature baby’s die nog niet te kracht hebben om zelf te drinken, maar ook bij baby’s die moeite hebben met aanhappen de eerste dagen. Er kan zich ook een situatie voordoen dat de moeder niet in staat is om  ‘live’ te voeden. Met een borstkolf blijft de melk op gang waardoor je lichaam melk blijft produceren. Je bent in deze situatie minstens 7 keer per dag aan het kolven tot de baby de kracht heeft om zelf te drinken.

Afkolven om de deur uit te kunnen zonder baby

Hoe lief en leuk je de baby ook vindt, er komt een tijd dat je een dag zonder je ukkepuk bent. Denk aan een werkdag of een dag dat je ergens aanwezig dient te zijn. Een borstkolf maakt je flexibel als je een keer zonder baby de deur uitgaat. Door vooraf extra melk af te kolven bouw je een voorraad melk op. Deze melk is prima in te vriezen en kan gegeven worden aan de baby op de dagen dat jij niet aanwezig bent. Zo kan bijvoorbeeld papa, oma of het kinderdagverblijf de fles geven. Zelf kolf je die dag om de productie op gang te houden en een verdere voorraad moedermelk aan te leggen.

Als je een baan hebt, dan mag je maximaal een kwart van je werktijd besteden aan het kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven. Zo kun je 2 uur kolven op een 8-urige werkdag. Toch vinden moeders is het fijn als het kolven snel gebeurd. Dit voorkomt een hoop stress. Je kolft in deze situatie zo’n 3/4 keer per dag afhankelijk hoeveel uur je per dag werkt.

Soorten borstkolven:

Nu je weet in welke situatie de borstkolf uitkomst biedt, bespreken we in deze alinea de verschillende soorten borstkolven die hierop aan kunnen sluiten.

Situatie:Frequentie:Soort kolf:
Stuwing weg te nemen2 tot 3 keer per week kortHandkolf
Een dagje weg eens in de 2 weken.1 keer per weekHandkolf
Baby is zelf niet in staat effectief drinkenAfgestemd op de wensen van de baby (7 keer dag)Professionele kolf
Melkproductie verhogen en op gang houdenAfgestemd op de wensen van de baby (7 keer dag)Professionele kolf
Parttime werken+/- 9 keer per weekEnkelzijdige elektrische borstkolf
Fulltime werken+/- 15 keer per weekDubbelzijdige elektrische kolf

Zoals je in bovenstaande schema kunt opmaken zijn er 4 soorten borstkolven. Je hebt de handkolf, de professionele borstkolf, de enkelzijdige elektrische borstkolf en de dubbelzijdige elektrische borstkolf.

De handkolf

Een handkolf is voor incidenteel gebruik of ter aanvulling van een elektrische kolf. Je kunt de kolf gebruiken om bijvoorbeeld stuwing te verminderen of als je een keertje zonder de baby op stap gaat. Handkolven zijn ten opzichte van elektrische kolven goedkoper. Een handigheidje van de handkolf is dat je er geen stroom bij nodig hebt en de handkolf overal kunt gebruiken. Handkolven zijn licht, klein en daarom gemakkelijk om te vervoeren. Met een handkolf kolven vraagt echter wel een andere handigheid en ervaring. Oefenen baart kunst. We hebben de beste handkolven op een tijdtje gezet. Bekijk hier het overzicht.

De professionele borstkolf

beste borstkolfDe professionele handkolf wordt ook wel de ziekenhuiskof genoemd. Ziekenhuiskolven zijn prijzig in aanschaf omdat ze een langere levensduur hebben in vergelijking met de andere (thuis)kolven. De professionele borstkolf is veel krachtiger en wordt veel gebruikt in het ziekenhuis om de borstvoeding op gang te krijgen. Dit zijn vaak de eerste uren en dagen na de bevalling. Na deze dagen kun je ervoor kiezen de professionele borstkolf te huren voor thuis. In aanschaf is deze kolven tussen de € 2000 en € 3000. Het huren van een ziekenhuiskolf komt ongeveer op € 2,50 per dag.

Is de borstvoeding na deze dagen goed op gang gekomen en ga je langere tijd borstvoeding geven, dan kun je eventueel voor andere goedkopere borstkolven kijken. Ook vanwege het kostenplaatje op langer termijn.

Wat heb je nodig om deze professionele borstkolf te gebuiken?

kolfsetDe borstkolf die je huurt werkt altijd alleen samen met een afkolfset. Deze afkolfset wordt vanwege hygiënische reden alleen door jou gebruikt. Gebruik nooit een gebruikte kolfset in verband met spruw.

De afkolfset sluit je aan op de borstkolf en de professionele borstkolf klaar voor gebruik. Bij de meeste afkolfsetjes zit een standaard borstschild inbegrepen. Check voordat je de borstkolf ophaalt of deze standaard maat voor jou de juiste maat is.

Je kunt een afkolfset aanschaffen vanaf € 34,00.

De enkelzijdige elektrische borstkolf

beste borstkolfDe enkelzijdige elektrische borstkolf is de meest verkochte borstkolf. Niet heel prijzig in aanschaf en heel efficiënt. Daarnaast zijn de meeste enkelzijdige elektrische borstkolven klein, compact en licht. Past dus gewoon in je tas als je bijvoorbeeld naar je werk gaat. De meeste kolven werken ook op batterijen. Dit betekent dat je dus overal kunt kolven! Een ander voordeel is natuurlijk ook dat je in elk geval 1 hand vrij hebt ter ondersteuning van de borst, voor borstmassage of borstcompressie.

Omdat het een enkelzijdige kolf is en je dus maar 1 borst tegelijk kunt kolven, ben je meer tijd kwijt per kolfsessie. Je kolft namelijk altijd 2 borsten per keer.

Heb jij een part-time baan? Dan is een enkelzijdige elektrische borstkolf een prima keuze. Je kunt de kolf voor zo’n ongeveer 10 koflsessies per week gebruiken. Bekijk hier het overzicht met de beste enkelzijdige elektrische borstkolven. 

De dubbelzijdige elektrische borstkolf.

dubbele borstkolfEen dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd. Daarnaast stimuleert de dubbele kolf de melkproductie meer omdat je meer hormonen aanmaakt tijdens een kolfsessie. Dit zorgt er ook weer voor dat het toeschietreflex sneller werkt.

Wanneer je een dubbelzijdige elektrische kolf kiest, is het handig wanneer de kolf jouw instellingen onthoudt zodat je zo min mogelijk de knoppen hoeft te bedienen bij een volgende kolfsessie. Nadeel van een dubbelzijdige borstkolf is namelijk dat je beide handen nodig hebt om te kunnen kolven.

Een handige oplossing is een handsfree kolf BH. Zo kun je tijdens het kolven wellicht wat bellen, lezen of en andere afleiding zoeken.

Bekijk hier de Top 5 beste dubbele borstkolf. 

Vergoeding zorgverzekering borstkolf?

Vanuit je zorgverzekering kun je een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen voor de borstkolf. In de meeste gevallen is dit een aanvullende verzekering. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de kolf. Wil jij weten of jouw zorgverzekeraar een vergoeding of korting geeft voor borstkolven en/of lactatiekundige hulp? Check dan dit overzicht

De beste baby voedingsaccessoires