
Als je voor langere periode borstvoeding gaat geven is een borstkolf een handige accessoire. De borstkolf heeft namelijk een aantal handige functies die je de eerste maanden als moeder een stuk eenvoudiger maakt. Echter er zijn zoveel borstkolven te verkrijgen dat de keuze nog niet zo eenvoudig is. Om er achter te komen want voor jou de beste borstkolf is, is het goed om in kaart te brengen welke functies voor jou en de baby belangrijk zijn.
De keuze voor de beste borstkolf is vooral afhankelijk van hoe vaak je per week gaat kolven en hoe snel en gemakkelijk je wilt kolven. Bedenk namelijk dat sommige kolfapperaten bijvoorbeeld alleen op netstroom werken. Een accu kan in sommige situaties handig zijn. We bespreken in dit artikel de belangrijkste functies van de borstkolf en de beste borstkolf die hierop aansluiten.
Inhoud:
1. Welke beste borstkolf kies je?
2. Drie redenen om een kolf aan te schaffen
3. Raadpleeg ons kolfschema voor type kolf
4. Wat voor geluid maakt de elektrische borstkolf?
5. Ontvang je vergoeding van de zorgverzekering voor een borstkolf?
1. Welke soort borstkolf kies je?

Enkele elektrische borstkolf
Meest verkochte borstkolf.Efficiënt kolven ongeveer 9 keer week.
Lees meer en bekijk de top 3 beste borstkolf enkel.

Dubbele elektrische borstkolf
Een dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd. Voor 15 keer per week.
Lees meer en bekijk de top 3 beste dubbele borstkolven.

Handsfree Kolf
Kolven zonder snoeren met beide handen vrij. Zowel enkel als dubbel.
Lees meer en bekijk de 2 beste handsfree kolven.

Handkolf
Incidenteel gebruik of ter aanvulling van een elektrische kolf. Werkt zonder stroom.
Lees meer en bekijk de 2 beste handkolven.
1.1 Beste borstkolf met enkele kolf
De enkelzijdige of enkele elektrische borstkolf genaamd is de meest verkochte borstkolf. De kolf is niet heel prijzig in aanschaf en werkt toch efficiënt. Heb jij een part-time baan? Dan is een enkele elektrische borstkolf een prima keuze. Je kunt de kolf voor zo’n ongeveer 9 tot 10 kolfsessies per week gebruiken.
Wat zijn de voordelen van een elektrische enkele borstkolf?
- De meeste enkelzijdige zijn compact en licht en passen makkelijk in een tas.
- De meeste kolven werken ook op batterijen of accu. Dit betekent dat je dus overal kunt kolven!
- Een ander voordeel is natuurlijk ook dat je in elk geval 1 hand vrij hebt ter ondersteuning van de borst, voor borstmassage of borstcompressie.
Top 3 beste borstkolf 2023 met enkele kolf
Wil je meer weten over de enkele borstkolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste enkele borstkolf‘ en kies uit de beste 5.
1. De Medela Swing Flex / Medela Solo Borstkolf
De Medela Swing Flex staat op nummer 1 van de beste borstkolf top 3 enkele kolf. Deze kolf is de meest verkochte enkele elektrische borstkolf van dit moment en krijgt goede reviews.
Het grote voordeel van deze kolf is het 2-fase systeem. Eerst wordt de melkstroom gestimuleerd met een snel kolfritme. Uit studies blijkt dat baby’s in twee fasen drinken. Eerst zuigen ze snel en licht om de toeschietreflex te stimuleren en de melk te laten stromen. Daarna gaan ze over op een langzamer en dieper zuigritme om zo snel mogelijk zo veel mogelijk melk te krijgen. De Medela Swing imiteert dit zuiggedrag perfect.
Het borstschild van de Medela Flex borstkolven heeft een wijde openingshoek wat voor een goede pasvorm zorgt. Dit helpt om te voorkomen dat de melkkanalen samengedrukt worden en daardoor wordt de melkstroom bevorderd. Daarnaast heeft het schild een ovale vorm dat gedraaid kan worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. Bovendien heeft het borstschild een zachte, flexibele rand voor een natuurlijk en comfortabel gevoel. Het borstschild is in 4 maten verkrijgbaar.
De kolf werkt ook op batterijen. Verder is de kolf gebruiksvriendelijk, makkelijk schoon te maken, duurzaam en werkt ook op batterijen. De kolf heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Waar je rekening mee moet houden is dat elektrische kolven nou eenmaal geluid maken.
NIEUW: Medela heeft ook de Medela Solo borstkof uitgebracht. Een enkele kolf met ingebouwde accu die zes afkolfsessies meegaat! De Medela Solo borstkolf is nog stiller dan de voorganger. De Accu heeft een USB poort waardoor het opladen heel snel gaat.
Volledig opgeladen kun je tot wel 1,5 uur kolven zonder draad.
Voordelen: + 2 fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + werkt ook op batterijen + goede prijs/kwaliteit + 4 maten PersonalFIT plus borstschild
Nadelen: – pomp maakt geluid (doen bijna alle elektrische kolven) – geen opbergtasje
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
2. Philips Avent oplaadbare enkele borstkolf
Op nummer 2 van de Top 3 beste borstkolf is de allernieuwste Philips Avent SCF396. Deze kolfwordt inclusief oplaadbare batterij geleverd. Net zoals de handkolf van Philips is ook deze kolf zo ontworpen dat je gemakkelijk kunt zitten tijdens het kolven door het unieke ontwerp van de borstkolf. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Deze borstschild past op 99,98% van alle borstvormen en tepelformaten.
Tijdens het afkolven imiteert het kussen subtiel het zuigen van je baby, voor een natuurlijke toeschietreflex en klinisch bewezen effectiviteit. Totaal zijn er 16 kolfstanden. Zorg ervoor dat de batterij is opgeladen als je buiten de deur gaat kolven zonder stroom.
Verder is de kolf eenvoudig te reinigen, compact en makkelijk in elkaar te zetten.
Voordelen: + makkelijk in gebruik + comfortabel ontwerp + eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + pauze functie + oplaadbare batterij
Nadelen: – geen opbergtasje – alleen geschikt voor AVENT flesjes en bewaarbekers
Verkrijgbaar bij:
3. Dr Brown enkele kolf
Deze borstkolf is klein en compact, waardoor je hem makkelijk mee kan nemen in je tas. De enkele elektrische borstkolf heeft een zeer zacht siliconen schild. Het flexibele materiaal van het schild past zich aan de vorm van de borst aan en dit zorgt voor optimale zuigkracht. De toeschietreflexmodus wordt gebruikt om de afgifte van melk uit de borst te stimuleren. Na twee minuten schakelt de kolf automatisch over op afkolfmodus. Hierbij zijn ook weer 2 opties. Met de verschillende vacuümniveaus regel je de zuigkracht.
De standaard schildmaat is 25 mm. De andere schildmaten van 21 mm en 30 mm zijn los verkrijgbaar. Alle schilden passen ook op de Dr. Brown’s handkolf. De kolf is standaard uitgerust met een Dr. Brown’s brede halsfles van 150 ml met speen en afsluitdop. Met de bijbehorende adapter kun je de kolf gebruiken op zowel de Dr. Brown’s brede halsfles als op de smalle halsfles.
De oplaadbare batterij biedt tot 90 minuten kolftijd. De kolf is muisstil, lichtgewicht en voorzien van een praktisch handvat.
De elektrische kolf van Dr. Brown’s heeft een gesloten systeem. Alle onderdelen die met de moedermelk in aanraking komen kunnen na demontage worden gereinigd en gesteriliseerd.
Voordelen: + makkelijk in gebruik + klein en compact ontwerp + eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + inclusief oplaadbare batterij
Nadelen: – kortere batterijduur dan aangegeven
Verkrijgbaar bij:
1.2 Beste borstkolf met dubbele kolf
Wil je snel kunnen kolven een paar keer per dag? Dan is een dubbele elektrische kolf een goede keuze. De kolf biedt uitkomst voor fulltime werken, maar ook als je snel klaar wilt zijn met kolven waar je ook bent.
Wat zijn de voordelen van een dubbele borstkolf?
- Een dubbelzijdige elektrische borstkolf bespaart je tijd
- De kolf stimuleert de melkproductie meer omdat je meer hormonen aanmaakt tijdens een kolfsessie
- Dit zorgt er ook weer voor dat het toeschietreflex sneller werkt.
- Keuze voor een oplaadbare accu (draadloos kolven)
- Tip: gebruik een kolf bh om handsfree te kolven
Top 3 beste dubbele borstkolf 2022
1. Medela Freestyl Flex met App en accu
2. Philips Avent dubbele borstkolf
3. Ardo Alyssa
Wil je meer weten of de dubbele borstkolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste dubbele elektrische kolf‘ en kies uit de beste 5.
1. Medela Freestyl Flex
De nieuwe Medela Freestyl flex is voor vele de beste kolf. De kolf is zeer geschikt voor als je veel buiten de deur kolft. De dubbele borstkolf is namelijk in vergelijking met andere dubbele borstkolven compact en licht. Dankzij de oplaadbare accu en USB-adapter kun je opladen en kolven waar en wanneer je wilt. Dus ook bijvoorbeeld in de auto. Vandaar ook de naam; Freestyle.
Automatisch jouw kolfsessies in de MyMedela App
Uniek aan de Medela Freestyle Flex is de bluetooth verbinding met de MyMedela app. In deze app kun je heel makkelijk je kolfprogramma en resultaten inzien. Wel moet je zelf nog even toevoegen hoeveel productie er is per borst en of het een goede of slechte sessie was.
Pauze-functie: Ook uniek aan de borstkolf is de pauze-functie waarmee je verder kunt gaan met kolven zonder een nieuwe sessie te moeten beginnen.
Nieuwe flextechnologie: De dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flextechnologie. Het nieuwe Flex borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek, een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex connector kun je kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is.
De Medela Freestyle heeft verschillende instellingen en een geheugenfunctie. Je kunt je voorkeur invoeren of op de geheugenknop drukken. Die kolf onthoudt namelijk de vorige kolfsessie. Super handig.
De kolf is echter wel iets prijzig en lastig zonder kolf BH te gebruiken. De voorloper van deze dubbele borstkolf is de populaire Medela Freestyle.
Lees hier de ervaringen van andere moeders bij Bol.com.
Voordelen: + compact en licht + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + 2 fase systeem + eenvoudig te reinigen + keuze uit 5 verschillende maten borstschild + complete reis- en koeltas met flesjes
Nadelen: – prijzig – zonder handsfree kolf BH lastig kolven
Verkrijgbaar bij:
2. Philips Avent dubbele borstkolf SCF398
Een andere goed beoordeelde dubbele elektrische borstkolf is de Philips Avent SCF398. Het unieke ontwerp van de borstkolf zorgt ervoor dat de melk direct van je borst in de fles of beker stroomt, zelfs wanneer je rechtop zit. Bij sommige kolven moet je namelijk iets voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen
Vooral de snelheid waarmee je kolft is een groot pluspunt van deze dubbele kolf. Dit komt omdat de kolf meer melk in minder tijd produceert met een kussen dat de melktoevoer stimuleert en afkolft zoals een baby dat zou doen. Het apparaat wisselt naadloos van de stimulatiestand in de kolfstand en zorgt voor precies de juiste tepelstimulatie en zuigkracht voor een optimale melkstroom.
Past zich aan je tepel aan
Eén maat voor iedereen. Omdat mensen er zijn in allerlei soorten en maten, buigt het siliconen kussen licht mee en past het zich aan je tepel aan. De kolf past op 99,98% van de tepelmaten (tot 30 mm).
Pauzeer wanneer je wilt
Als je pauze moet nemen of de kolfstand moet aanpassen, druk je heel eenvoudig op de start-/pauzeknop.
Sla je favoriete instellingen op
Weet je wat je fijn vindt? De borstkolf onthoudt automatisch je laatst gebruikte instellingen, dus je hoeft alleen maar te gaan zitten en op start te drukken
Draadloos door accu De kolf beschikt over een accu waarmee je ook draadloos kunt kolven. Erg handig dat je zo niet afhankelijk bent van stroom.
Voordelen: + comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + inclusief reistas + goede prijs/kwaliteit + met accu
Nadelen: – zonder kolf bh lastig kolven
Verkrijgbaar bij:
3. Ardo Alyssa
De Ardo Alyssa kolf is de eerste borstkolf in de wereld met een automatische Power Pumping functie waarmee je je melkproductie kunt verhogen.
Er zijn periodes, meestal ‘s avonds, wanneer je baby vaker gevoed wil worden met zeer korte pauzes. Door dit natuurlijke borstvoedingspatroon blijft het prolactine (melkvormend hormoon) gehalte tussen borstvoedingsfasen hoog of wordt het verhoogd. De Power Pumping functie van de Ardo Alyssa borstkolf bootst dit natuurlijke zuiggedrag van baby’s na en zorgt ervoor dat de productie verhoogd wordt. Power Pumping is een methode die door professionals wordt aanbevolen om de melkhoeveelheid te verhogen en wisselende melkhoeveelheden stabiel te krijgen.
Daarnaast beschikt de Ardo Alyssa Double over de Memory Plus knop. De Memory Plus knop stelt je in staat om je persoonlijke afkolfprogramma op te slaan en te gebruiken.
De Ardo Alyssa is een 2-fasen borstkolf. 2-fasen borstkolven bootsen het zuiggedrag van een baby na. De borstkolf start met een snel kolfritme, waardoor de toeschietreflex gestimuleerd wordt en de melkstroom op gang komt.
De Ardo Alyssa borstkolf kan worden gebruikt met de geïntegreerde batterij of via een USB kabel. Je kunt met de oplaadbare accu van de Ardo Alyssa zonder stroom tot wel acht keer afkolven, waar en wanneer je maar wilt.
Voordelen: + power pumping functie + incl 2 maten borstschilden 26 mm en 23 mm + gesloten systeem + werkt ook op de accu zonder stroom + eenvoudig te reinigen + te koppelen aan de MyArdo App + goede prijs/kwaliteit
Nadelen: – iets prijzig
Beste Handsfree kolf
De handsfree kolf is na de komst van de Elvi kolf enorm populair geworden. De handsfree kolf maakt het mogelijk om je handen vrij te hebben tijdens het kolven. Fijn om nog wat andere dingetjes ernaast te kunnen doen. De kolf is draadloos en daarom ook geschikt om te gebruiken in een ruimte zonder stroom. Een handsfree kolf kun je als dubbele kolf aanschaffen maar is ook enkel te gebruiken.Voordelen handsfree kolf:
- De prijs van een handsfree kolf is soms goedkoper
- Een handsfree kolf heeft een accu en daarom geen stroom nodig en is overal te gebruiken
- Een handsfree kolf is licht en discreet
- De kolf maakt minder geluid (elektrische kolven maken een pompend geluid)
Top 2 beste handsfree kolf
2. Vulpes Babycare
Wil je meer weten over het gebruik van de handsfree kolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste handsfree kolf‘ en kies uit de beste 5.
1. Medela Hands Free kolf
Medela kon niet achterblijven op de toenemende vraag van handsfree kolven. Na uitvoerig onderzoek introduceert Medela de Freestyle Hands Free kolf. De dubbele kolf heeft een belangrijk verschil ten opzichte van de andere hands free kolven. De motor van de kolf zit namelijk niet in de borstschilden, maar draag je apart in je broekzak. Zo heb je minder een drukkend en warm gevoel tijdens het kolven en produceer jemeer melk. Wel heb je slangetjes lopen van de schilden naar de motor. Omdat de slangetjes bovenop de cups aansluiten kun je ze makkelijk dragen en heb je er weinig last van.
Ander voordeel is dat de cups transparant zijn. Hierdoor zie je of melkstroom goed op gang komt en hoever je bent. Elke cup vangt 150 ml melk op. De cups zijn niet af te sluiten. Direct na gebruik kun je de cups leeggooien in een bewaarzakje of beker.
De Medela Hands Free Kolf bestaat maar uit 3 vaatwasbestendig onderdelen en is eenvoudig in elkaar te zetten.
Met de Medela Freestyle Hands Free kun je zowel dubbel als enkel kolven. De handsfree kolf werkt net zoals alle andere Medela kolfapparaten met het 2-fase systeem en heeft 9 standen. De kolf past goed in een voedingsbh is een zeer discreet. De kolf is USB-Oplaadbaar en daarom dus gemakkelijk opnieuw te gebruiken. Je borstkolf kan gemiddeld acht keer 15 minuten worden gebruikt, waardoor de accu ongeveer twee uur meegaat na elke oplaadbeurt.
De Freestyle Hands- Free elektrische kolf is via bluetooth te koppelen aan de Medela App. Hiermee kun je afkolfsessies, accustatus en de voorraad in de vriezer volgen.
Voordelen: + compact en licht + dubbele kolf + kolfmotor apart + oplaadbare accu + MyMedela App + makkelijk in gebruik + pauze-functie + geheugenfunctie + keuze uit 2 verschillende maten borstschild + 2 fase systeem en 9 standen
Nadelen: – iets prijzig – bedrading naar de motor – cups zijn niet af te sluiten – geen reistasje of opvangflesjes
Verkrijgbaar bij:
2. Vulpes Babycare enkele handsfree kolf
De borstkolf van Vulpes BabyCare is voorzien van een handsfree en draadloos design, waardoor je niet afhankelijk bent van draden en snoeren tijdens het kolven. Je kunt overal kolven zonder stroom.
De borstkolf van Vulpes BabyCare® beschikt over 3 verschillende standen en 27 zuigniveaus welke je kunt aanpassen met de modi knop. Hierdoor is het mogelijk om zelf als moeder de juiste instellingen te bepalen naar je eigen wens en behoefte.
De borstkolf wordt geleverd met 19, 21 & 24 mm opzetstukken en een 26mm borstschild. Hierdoor kan je gemakkelijk zelf het juiste formaat kiezen. De borstkolf is voorzien van een comfortabele en unieke fit, waardoor de borstkolf eenvoudig om elke borst heen zal passen.
Het opladen van de borstkolf duurt slechts 2,5 uur en dankzij de batterij kun je hem op volle sterkte, 2 uur gebruiken! De Vulpes Borstkolf MAX is dan ook USB-Oplaadbaar en heeft een zeer zuinige batterij.
De kolf is voorzien van een handige display waarop je de modi en de zuigsterkte kunt aanpassen, helemaal naar je persoonlijke wensen.
Voordelen: + handsfree kolven + makkelijk in gebruik + klein en compact ontwerp + eenvoudig te reinigen + goede prijs/kwaliteit + inclusief oplaadbare batterij + inclusief 3 schildmaten + inclusief bewaarzakjes
Nadelen: – hoeveelheid melk is iets lastig af te lezen
1.3 Beste handkolf
Kies je voor een handkolf dan kies je een kolf voor incidenteel gebruik. Dit kan bijvoorbeeld om af en toe stuwing te verminderen of als je een keertje zonder baby op stap gaat.
Waarom kies je een handkolf en geen elektrische kolf?
- De prijs van een handkolf is ten opzichte van de elektrische kolf een stuk goedkoper
- Een handkolf heeft geen stroom nodig en is overal te gebruiken
- Een handkolf is licht en klein en dus makkelijk mee te nemen
- De kolf maakt geen geluid (elektrische kolven maken een pompend geluid)
Top 2 beste handkolf
1. Philips Avent Handkolf SCF330/20
Wil je meer weten over het gebruik van de handkolf? Lees dan ons uitgebreide artikel ‘beste handkolf‘ en kies uit de beste 5.
1. Philips Avent Handkolf SCF330/20
De meest populaire handkolf is de Philips Avent Handkolf SCF330/20 (Ook wel de Philips Avent Comfort genoemd). De voorloper van dit model was de Philips Avent Isis. De kolf is vooral heel praktisch. Door het unieke ontwerp van de borstschild kun je gemakkelijk zitten tijdens het kolven. Bij enkele kolven moet je namelijk voorover leunen om de melk goed in de fles te krijgen.
De kolf is makkelijk uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De borstkolf heeft een flexibel zacht borstschild/-kussen (siliconen kussentje). Een aantal gebruikers geven aan deze siliconen pad eruit te halen om zo nog beter te kunnen kolven. Prima te reinigen en een uitstekende prijs/kwaliteit. De kolf past op alle flesjes van Avent, ook oudere modellen.
Voordelen: + comfortabel ontwerp + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + compact + goede prijs / kwaliteit
Nadeel: – kraakt iets (tip: siliconen ronde hulpstuk even onder de kraan te houden voordat je de kolf in elkaar zet)
2. Medela Harmony handkolf
Een populaire en goed beoordeelde handkolf is de Medela Harmony. Grote voordeel van deze handkolf is het 2-fase systeem. Hiermee kun je met de korte zijde van de handgreep het toeschietreflex stimuleren. Zo stimuleer je een sneller zuigpatroon, dit is vergelijkbaar met dat van een baby. Zodra de melk begint te stromen ga je verder met de lange zijde van de handgreep om de melk in een lager patroon af te kolven.
Naast dat de kolf makkelijk in gebruik is, kun je de kolf ook makkelijk schoonmaken. De onderdelen zijn eenvoudig uit elkaar te halen en in elkaar te zetten. De draaibare hendel is zeer ergonomisch en geeft een maximaal comfort. De kolf is licht en klein. Je kunt eventueel een andere maat borstschild bestellen, mocht de gemiddelde maat niet fijn zijn.
Voordelen: + 2-fase systeem + makkelijk in gebruik + eenvoudig te reinigen + compact + keuze uit maat borstschild
Nadeel: – iets prijzig
Amazon Nederland verkoopt de Medela handkolf doorgaans goedkoper. Klik hier om naar Amazon te gaan.
Verkrijgbaar bij:
2. Waarom een kolf aanschaffen?
Afkolven om stuwing te verminder
Zodra de borstvoeding helemaal op gang is gekomen dan kun je last krijgen van stuwing. Stuwing is een ander woord voor zware, gespannen borsten. Dit wordt veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk. Als de melk niet wordt verwijderd, worden de borsten groot en pijnlijk gespannen. De huid kan rood worden en je kunt je er echt ziek bij voelen. Stuwing komt voor als je baby bijvoorbeeld een voeding overslaat omdat hij heeft besloten door te slapen. Stuwing komt ook voor tijdens regeldagen waarbij de baby overgaat op een ander drinkritme. Om van deze stuwing af komen kun je een beetje kolven. Zo neemt de druk af. Je bent in deze situatie hooguit 2 tot 3 keer per week aan het kolven.
Afkolven voor melkproductie
De borstkolf zorgt ervoor dat als jullie baby zelf niet in staat is om te drinken aan de borst, je toch moedermelk kunt geven middels een flesje met afgekolfde melk. Dit komt bijvoorbeeld voor bij premature baby’s die nog niet te kracht hebben om zelf te drinken, maar ook bij baby’s die moeite hebben met aanhappen de eerste dagen. Er kan zich ook een situatie voordoen dat de moeder niet in staat is om ‘live’ te voeden. Met een borstkolf blijft de melk op gang waardoor je lichaam melk blijft produceren. Je bent in deze situatie minstens 7 keer per dag aan het kolven tot de baby de kracht heeft om zelf te drinken.
Afkolven om de deur uit te kunnen zonder baby
Hoe lief en leuk je de baby ook vindt, er komt een tijd dat je een dag zonder je ukkepuk bent. Denk aan een werkdag of een dag dat je ergens aanwezig dient te zijn. Een borstkolf maakt je flexibel als je een keer zonder baby de deur uitgaat. Door vooraf extra melk af te kolven bouw je een voorraad melk op. Deze melk is prima in te vriezen en kan gegeven worden aan de baby op de dagen dat jij niet aanwezig bent. Zo kan bijvoorbeeld papa, oma of het kinderdagverblijf de fles geven. Zelf kolf je die dag om de productie op gang te houden en een verdere voorraad moedermelk aan te leggen.
Als je een baan hebt, dan mag je maximaal een kwart van je werktijd besteden aan het kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven. Zo kun je 2 uur kolven op een 8-urige werkdag. Toch vinden moeders is het fijn als het kolven snel gebeurd. Dit voorkomt een hoop stress. Je kolft in deze situatie zo’n 3/4 keer per dag afhankelijk hoeveel uur je per dag werkt.
3. Schema om te bepalen welke borstkolf het beste bij jou past:
Situatie: | Frequentie: | Soort kolf: |
---|---|---|
Stuwing weg te nemen | 2 tot 3 keer per week kort | Handkolf |
Een dagje weg eens in de 2 weken. | 1 keer per week | Handkolf |
Baby is zelf niet in staat effectief drinken | Afgestemd op de wensen van de baby (7 keer dag) | Professionele kolf |
Melkproductie verhogen en op gang houden | Afgestemd op de wensen van de baby (7 keer dag) | Professionele kolf |
Parttime werken | +/- 9 keer per week | Enkelzijdige elektrische borstkolf |
Fulltime werken | +/- 15 keer per week | Dubbelzijdige elektrische kolf |
4. Vergoed mijn zorgverzekering de borstkolf?
Vanuit je zorgverzekering kun je een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen voor de borstkolf. In de meeste gevallen is dit een aanvullende verzekering. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de kolf. Wil jij weten of jouw zorgverzekeraar een vergoeding of korting geeft voor borstkolven en/of lactatiekundige hulp? Check dan dit overzicht.
5. Hoe klinkt een elektrische borstkolf ?
Beste borstkolf 2023 in een notendop:
Beste enkele kolf met accu | De Medela Swing Flex |
Beste enkele kolf met goede prijs/kwaliteit | De Philips Avent SCF395 |
Beste enkele draagbare kolf | De Elvie borstkolf |
Beste dubbele kolf met accu en app | De Medela Freestyl Flex |
Beste dubbele kolf met goede prijs/kwaliteit | Philips Avent SCF398 |
Beste draagbare dubbele kolf met app | De Elvie borstkolf |
Beste handkolf 2023 | Philips Avent SCF330/20 |
Wat is de beste borstkolf?
De keuze voor de beste borstkolf is vooral afhankelijk van hoe vaak je per week gaat kolven en hoe snel en gemakkelijk je wilt kolven. Bedenk namelijk dat sommige kolfapperaten bijvoorbeeld alleen op netstroom werken. Een accu kan in sommige situaties handig zijn. Bekijk hier het kolfschema om te bepalen welke borstkolf het beste bij jou past.
Wat is een handsfree borstkolf?
Bij een handsfree borstkolf heb je beide handen vrij. De kolf zit niet vast aan stroomkabels maar heeft een accu. Ideaal voor onderweg of om tussendoor te blijven werken. Een fijne handsfree borstkolf is de Medela Freestyle Hands Free. Je kunt ook een kolfbh gebruiken om handsfree te kolven.
Vergoed mijn zorgverzekering een borstkolf?
Vanuit je zorgverzekering kun je een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen voor de borstkolf. In de meeste gevallen is dit een aanvullende verzekering. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de kolf. Wil jij weten of jouw zorgverzekeraar een vergoeding of korting geeft voor borstkolven en/of lactatiekundige hulp? Check dan dit overzicht.
Welke kolf heeft een accu?
Wil je zonder stroom kunnen kolven? Kies dan voor een borstkolf met accu of batterijen. Een fijne enkele kolf met accu is de Philips Avent SCF396. Een fijne dubbele kolf met accu is Medela Freestyle Flex.
Welke kolf bij parttime werken?
Een enkele kolf is goed voor maximaal 9 kolfsessies per week. Kolf je meer dan 9 keer per week of wil je sneller klaar zijn met kolven? Kies dan voor een dubbele kolf.
Gerelateerde artikelen over borstvoeding
Beste handsfree kolf, Elvie, Kolvy, Vulpes, Medela, Youha, welk kolfapparaat kies je?
De handsfree kolf wordt steeds populairder. Op Insta wordt de handsfree borstkolf flink gepromoot om...
Opzoek naar de beste handkolf? Bekijk de top 5.
Kies je voor een handkolf dan kies je een kolf voor incidenteel gebruik. Dit kan...
Beste enkele kolf, welk merk kies je?
Beste enkele kolf: De enkelzijdige of enkele elektrische borstkolf genaamd is de meest verkochte borstkolf....