Home / Blog / Baby kookboek, welk kookboek heeft lekkere en gezonde recepten?

Baby kookboek, welk kookboek heeft lekkere en gezonde recepten?

door Lisette

Vanaf 6 maanden heeft je baby vaste voeding nodig naast borstvoeding of flesvoeding. Het wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje. In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze nieuwe fase brengt weer een hoop vragen met zich mee. Waarom is het beter om te beginnen met het geven van groente in plaats van fruit? Welke fruitsoorten kunnen bij elkaar? En hoe overleef je de twee-is-nee-fase? Een goed baby kookboek helpt met het kiezen en maken van de juiste voeding voor jouw kindje. Niet alleen voor de kinderen overigens, ook voor de ouders zijn de recepten vaak super gezond en lekker.

Wat is een goed baby kookboek?

Dat je opzoek bent naar een baby kookboek is heel goed! Een goede en gezonde maaltijd aan je uk aanbieden is het begin van fijn samen tafelen. Je kindje maakt namelijk al vroeg kennis met allerlei smaken. Dit maakt hem of haar op jonge leeftijd een fijnproever en op latere leeftijd een alleseter. Hieronder de leukste en lekkerste kookboeken voor je uk:

1. Wegwijs in de voedingsjungle 

baby kookboekWat is gezonde voeding voor je kind? De praktische overzichten en tips, adviezen op wetenschappelijke basis en de makkelijke (en lekkere) recepten zullen je al snel wegwijs maken in de voedingsjungle. Dit boek helpt ouders en verzorgers bij het maken van gezonde keuzes voor hun kinderen van 0 tot 9 jaar. Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over voeding voor kinderen van 0 tot 1 jaar. Er wordt uitgebreid ingegaan op melkvoeding. Het volgende hoofdstuk gaat over oefenhapjes tot het mee-eten met de rest van het gezin. Het tweede deel van het boek gaat over voeding voor kinderen van 1 tot 9 jaar oud. Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan de hoeveelheid voedsel, suiker, zout, e-nummers, ontbijt en lunch, de warme maaltijd en drinken.

Maar ook praktische zaken als hoe houd je het gezellig aan tafel en wat doe je als je kind echt niet wil eten? De auteurs hebben een wetenschappelijke achtergrond op het gebied van voeding voor kinderen. Aanrader dus! 

Prijs 20,99 > Lees de reviews bij Bol.com en bestel o.a. bij Bol.com of Gezinnig (hele leuke webshop). 

2. Easy Peasy kookboek

Goed baby kookboekEasy Peasy is een kookboek voor ouders van de allerkleinsten (0-4). Bomvol recepten die naast gezond, voedzaam en smaakvol ook gemakkelijk te maken zijn. Ook geeft Easy Peasy inspiratie en houvast om slimme keuzes te maken en zo je baby, dreumes of peuter een gezonde basis te geven.

Easy Peasy is daarnaast een handleiding voor ouders op het gebied van eetgedrag. Waarom is het beter om te beginnen met het geven van groente in plaats van fruit? Wat is het voordeel van een suikervrije start? En hoe overleef je de twee-is-nee-fase? Met een uitgebreide filosofie, eenvoudige foodrules, leuke tips, realistische alternatieven en heel veel gemakkelijke recepten.

Prijs hardcover 25,99 Prijs eBook 9,99. > Lees de reviews en bestel dit kookboek bij Bol.com

Wil je alleen de allerbeste recepten? Sinds kort is Mini Easy Peasy  uitgebracht. Mini Easy Peasy bevat een selectie van meer dan tachtig allerbeste recepten uit Easy peasy.

3. Mag ik nog een hapje?

baby kookboekKinderen die met een glimlach aan de eettafel zitten en alles eten, dat willen we allemaal wel. In de praktijk is dit vaak een hele uitdaging en iets waar veel ouders dagelijks mee worstelen. Om de allerkleinsten zo veel mogelijk te laten proeven en eten moet je dit tot een onderdeel van de opvoeding maken. Francesca van Berk noemt dit de culinaire opvoeding, een aanpak die ze heeft ontwikkeld toen ze zelf moeder werd. Haar boek wordt super goed beoordeeld: “Een boek met 120 recepten en boordevol “hart onder de riem” adviezen en tips voor jonge ouders. Om helemaal blij van te worden.”

Prijs: 19,99.Lees de reviews en bestel dit boek bij Bol.com

4. 500 baby & peuterrecepten

500 baby en kleuter gerechtenDit boek staat vol met handige en heerlijke recepten voor de overstap van flesvoeding naar vaste voeding. Ook voor de dreumes en peuterfase. De receptuur bestaat uit vier hoofdstukken, elk specifiek voor een van de ontwikkelingsstadia (t/m ca. 4 jaar); na elk hoofdstuk volgt een katern met variaties, gedrukt op lichtgekleurde fonds. Naarmate de leeftijd vordert, worden de recepten uitgebreider en is deze steeds meer gericht op ‘in een keer koken voor het hele gezin’.  Krijgt op Bol.com goede beoordelingen.

Prijs 9,99. >Lees de reviews en bestel dit kookboek bij Bol.com

5. Samen eten

baby kookboekVan baby tot kleuter: 80 gerechten om met het hele gezin gevarieerd en lekker te eten. Twee Italiaans-Engelse moeders presenteren recepten uit hun jeugd (goed aangepast aan de actuele situatie) met het doel ook hele jonge kinderen zo snel mogelijk mee te laten eten met de gezinspot. Met een driestappenplan wordt in dit baby kookboek geprobeerd voor een baby de overgang van melk naar een aangepaste versie van de gezinsmaaltijd zo geleidelijk en goed mogelijk te laten verlopen, terwijl intussen voor alle gezinsleden het eten smakelijk en gezond is.  Het begrip ‘voedseleducatie’ krijgt in het geheel veel en veelzijdige aandacht; ervaringsdeskundig en populairwetenschappelijk prima onderbouwd.

Prijs: 22,50 > Lees de reviews en bestel bij Bol.com 

6. Eibertje kiest… babyvoeding

baby kookboek Eibertje van Halteren helpt je in Eibertje kiest babyvoeding om de juiste voedingskeuzes te maken voor je kleintje. Want wie geen tijd heeft om te koken, wil weten welk potje het beste alternatief is. Eibertje kiest test dit keer babypotjes voor 4-15 maanden en geeft dezelfde en extra recepten voor wie wil koken. Samen met handige voedingsschema’s biedt dit boek keuzehulp voor drukke dagen, inspiratie voor in de keuken en totaaladvies voor een goed eetpatroon voor baby’s.


Eibertje van Halteren is auteur van de Eibertje kiest… en Eibertje kiest meer, de handige keuzehulp voor gezond inkopen bij de supermarkt. Eibertje heeft Voeding en Diëtiek gestudeerd en is gespecialiseerd in de levensmiddelenindustrie.

Prijs: 15,-  >Lees reviews en bestel bij Bol.com 

7. Jammie Jammie baby kookboek 

jammie jammie kookboekJammie jammie is een overzichtelijk, gemakkelijk te gebruiken boek voor de moderne ouder die naast koken graag tijd overhoudt voor andere leuke dingen. Het boek behandelt de eetgewoontes en -behoeften van baby’s tot en met peuters: van borst- en/of flesvoeding tot het beginnen met vaste voeding en uiteindelijk het ‘met de pot mee-eten’. Inclusief specifieke aandachtspunten, zoals moeilijke eters, pijn bij doorkomende tanden en voedselallergieën. Boordevol recepten om kinderen gezond, plezierig en voedzaam te laten eten.

Prijs: 18,99. >Lees reviews en bestel bij Bol.com

8. Eten voor kleintjes

eten voor kleintjesIn Eten voor de kleintjes helpt Stefan Kleintjes om kinderen van 0 tot 4 jaar vaste voeding te leren eten. Het boek leert ouders hoe baby’s geheel zelfstandig nieuwe vaste voeding kunnen pakken, kauwen, eten en verteren. En dat alles in combinatie met borstvoeding en zonder het eten te prakken of te pureren. Een kindvriendelijke methode waarbij de baby zelf aangeeft waar hij aan toe is. Het boek coacht ouders bij een bewuste en goede voedselkeuze. Het helpt de eigen smaak en voorkeur van het kind te ontwikkelen, zodat het al vroeg leert dat eten leuk en gezellig is.

Prijs: 20,- >Lees reviews en bestel bij Bol.com

9. Lekker koken voor je baby

kookboek baby Lekker koken voor je baby is een leuk en handig baby kookboek met recepten voor stoere en lieve vaders en moeders, of voor opa en oma, of wie er voor de baby zorgt. De recepten zijn eenvoudig te maken en gebruiken veel verschillende soorten groenten, vlees en vis. Met eetliedjes en smulrijmpjes om het eten gezellig te maken. Zelf koken voor je baby hoeft niet veel tijd te kosten en het is veel gezonder.

Prijs: 12,99. >Lees reviews en bestel bij Bol.com

 

10. Puur Natuur baby kookboek  

Puur natuur kookboek In ‘Puur natuur – baby en peuter’ onthult sterrenchef Alain Ducasse – samen met diëtiste Paule Neyrat – zijn geheimen voor een ultieme smaakontwikkeling bij baby’s en jonge kinderen. Een uit het Frans vertaald baby kookboek uit 2012 (A4 hardcover) met honderd recepten voor baby’s en peuters (vanaf 6 maanden tot 3 jaar) gebaseerd op verse ingrediënten. Alain Ducasse wil met dit boek bewerkstelligen dat kinderen op jonge leeftijd al een goede smaak leren ontwikkelen. Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: Moestuin, Akker, Zee, Weiland, Boomgaard. Bij elk recept staat voor welke leeftijd (in maanden uitgedrukt) het gerecht geschikt is en onderaan de pagina staat in welk seizoen de gebruikte ingrediënten op hun best zijn.

Prijs: 7,90 > Lees reviews en bestel bij Bol.com 

*Bron: voedingscentrum

Wist je dat een babycook je helpt de beste start te geven voor vaste voeding? Lees hier alles over babycooks.

 

Geef een reactie

Andere bekeken ook